De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

musseneitjes en kievitsbonen

Een bijzonder weekend maakte een eind aan mijn nazomer-courgette-dromen. Het weekend was prachtig! Heerlijke zon afgewisseld met wat wolken zorgden ervoor dat er nog hele mooie en muzikale feestjes werden gegeven op de tuin. Maar de nachten… De eerste nachtvorst en niet zo’n klein beetje ook! Ik had wel wat afgedekt en de courgettes houden het vaak nog best vol bij een graadje vorst. Ik gok dat het stiekem wel 4 graden heeft gevroren. De laatste oogst courgettes is dus geweest. En dat terwijl de jonge nieuwe planten net in productie kwamen. Snik.

Maar de pastinaken zijn nu waarschijnlijk nog zoeter! Anne mijn dochter is al weer helemaal enthousiast over het maken van ovenschotels met pastinaak, aardappel en pompoen. Snij van alles stukjes van 3 bij 3 cm en mix dit met wat olijfolie en tijm takjes. Spreid het uit in een ovenschotel (op een vel bakpapier) en zet 35-45 minuten in de oven bij 180 graden (ook lekker met wat rauwe ham erdoor en knoflookteentjes). Serveer het met een salade.

De pompoen is rauw, gemarineerd ook heel lekker door een salade en het ziet er ook heel mooi herftig uit. Schaaf dunne plakken met een kaasschaaf of dunschiller. Het dit een paar uur weg met citroensap en olijfolie. Mix het met wat groene sla, bijvoorbeeld raapsteeltjes en veldsla en strooi er nog wat walnoten op.

De raapsteeltjes staan nu trouwens heel goed bij! Die houden van deze koele nachten. De raapsteeltjes kun je het best snel gebruiken. Hou ze anders goed door ze buiten in de schaduw in een potje met wat water te zetten.

De radicchio is een wat bittere sla die je goed combineert met wat zoets zoals peer. Een heerlijk klassieker bij mij in de keuken is radicchio met peer en blauwschimmelkaas. Afmaken met geroosterd amandelschaafsel, wat geroosterd brood en je hebt bijna een taartje!

IMG_1289.JPG

Vogels op je bord? Kievitsbonen (of borlotti) zijn net als de musseneitjes naar de overeenkomst met de eieren van veel voorkomende vogels genoemd. Is de kievitsboon roodgestippeld; de musseneitjes zijn mooi dik en wit. Omdat de bonen nog niet helemaal ingedroogd zijn hoef je ze niet voor te weken of uren te koken. Afhankelijk van de rijpheid moet je ze tussen de 10 en 30 minuten koken. Erbij blijven dus en even erin prikken zo nu en dan.

Een heel lekker recept uit Zuid-Frankrijk met verse bonen en gepofte knoflook is Brandade. Dit wordt vaak met aardappeltjes en lamsvlees gegeten maar is ook heel lekker met rijst en een tomaten salade.

Pof eerst een bol knoflook bij 180graden ongeveer 45 minuten in de oven bij 180 graden (kan ook een dag of wat eerder, of kook ze 10 minuten met de bonen mee).

Kook 250g verse bonen samen met 1 gehalveerd ui, een wortel in plakjes, 2 laurierblaadjes en een kruidnagel is ruim water (zonder zout) in 30 minuten gaar. Haal de kruidnagel en laurier eruit. Pureer de helft van de bonen met de knoflook (knijp ze uit de velletjes), de wortel en de ui. Kook 100 ml melk, voeg 75 ml olijfolie toe. Roer de melk met 5 (gespoelde) ansjovisfilets, 2 el citroensap door de bonen. Op smaak brengen met zeezout en zwarte peper.