De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

de eerste groentepakketten

Wat fijn dat we weer voor jullie kunnen oogsten! Na een koud voorjaar barstte alles los en zijn we druk geweest met het planten en zaaien van de gewassen voor komend seizoen. Nu hangen de bessen struiken al vol met kleine groen besjes, is de eerste sla oogstbaar en komen de courgettes en pompoenen op. We kunnen gelukkig al heel wat oogsten. De rabarber groeit als kool, de veldsla staat er heel mooi bij en de ui die we vorig najaar hebben geplant geeft nu dikke bosui.

Rabarber is vooral bekend als toetje maar ook erg lekker als vulling voor vis samen met wat ui en kervel of venkel.

Rabarber-havermoutcrumble met volle kwark 8-10p

Was 400g rabarber en snij ze in dunne reepjes (witte stengelaanzet weggooien), snij 200g appel in kleine blokjes. Doe de appel met rabarber en twee el water in een pan en breng aan de kook. Als er vocht vrij komt kun je 100g rozijnen toevoegen. (evt een beetje vanille) 2 min laten koken en daarna het vuur uitdraaien en laten afkoelen. Meng 100g volkorenmeel en 100g havermout in een grote kom. Snijd 100g boter in kleine blokjes en doe die bij het droge havermout-mengsel. Wrijf alles met je vingers door elkaar tot een gelijkmatige, kruimige structuur heeft. Doe 50g suiker erbij en meng alles goed. Leg het mengsel op een ovenschaal met bakpapier en bak bij 180C in 10 minuten lichtbruin. Let op! Het wordt heel snel te bruin. Laat de crumble afkoelen, daarna kun je ze verkruimelen.

Voor het serveren kun je de rabarber nog wat opwarmen. Leg op een bordje een lepel volle kwark, een lepel rabarber en dan wat crumble erop.

Mooie voorjaarssla: onder het vliesdoek heeft de eikenbladsla goed kunnen groeien. Meestal kan ik in de eerste week van mei alleen maar veldsla oogsten. Maar nu twee soorten sla (het is voorjaar en dan zijn er in het begin vooral bladgewassen) voor een mooi voorjaarsbordje met verse schapenkaas en wat bloemetjes zoals madeliefjes, pinksterbloemen of barbarakruid.


Rode bieten maaltijdsalade 4p:Kook 2 bieten 20 min, schil ze en snij ze in kleine blokjes. Kook 50g quinoa, 50g bulgur 10 minuten en laat ze daarna droogstomen. Meng alles samen met 100g gekookte linzen en breng opmaak met olijfolie, balsamicozijn, citroensap, zout en peper. Warm en koud erg lekker met wat feta.

Pompoensoep met kervel 4p

Handig als je nog een pompoen in het raamkozijn hebt liggen die nu toch wel een keer opgegeten moet worden.

Fruit 1 fijngesneden gele ui zacht en zoet. Haal de steel en kurkachtige plekken van de pompoen en was hem goed, gebruik een halve pompoen. Haal de zaden eruit en snij hem in grove stukken. Was een halve stengel bleekselderij en snijd hem in fijne stukjes (ivm de draden). Was een halve winterwortel en snij hem in grove stukken. Voeg de groenten toe aan de ui en voeg 1 l water toe. Na 20 min is alles zacht gekookt. Blender de soep en voeg vast zout en peper toe. Was en snij een bos kervel fijn. Voeg de kervel toe en blender het geheel tot een gladde soep. Voeg zout, peper en citroensap toe naar smaak.

Heb je geen pompoen meer, maak dan een dunne bechamelsaus en blender daar de kervel doorheen.
Eet smakelijk, Esther, Marieke en Elske

IMG_0205.JPG