De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

wanted weeds

In de tuin zaaien we de meeste groenten netjes op rijtje op een paar soorten na. Nou ja die zaaien we ook netjes op rijtjes maar daarna zaaien ze zichzelf wat minder georganiseerd uit. Van een aantal soorten juich ik dat toe. Zoals de tuinmelde, een sappig nichtje van de melganzevoet, een onkruid en de asian salat, een neefje van de raapsteeltjes. (de linker en de rechterfoto) 

Nu oogsten we voor onszelf en de Nieuwe Winkel - een super hip restaurant in Nijmegen al jaren buiten de rijtjes allerlei eetbare ‘onkruiden’ maar sinds een paar jaar stimuleer ik dat voor bovenstaande soorten maar ook winterpostelein, veldsla en Nieuw Zeelandse spinazie. Deze komen niet alleen op in de bedden die ik ervoor heb gereserveerd maar juist ook tussen of voor andere gewassen. Dat voelt meer als samenwerken met de tuin, de natuur als het alleen maar mijn rechte rijtjes opdringen. Het is een soort van permacultuur dat erg goed is voor het bodemleven en het verlagen van je ziektedruk, want hoe meer soorten op een stuk bij elkaar groeien hoe beter.

En wat kun je er dan mee? Je kunt ze beide, tuinmelde en asian salat gebruiken als een soort spinazie. Denk aan quiches en roerbakschotels. De Asian salat is wat pittiger en past ook goed in een stamppot. 

Asian stamppot: Kook 500g aardappelen gaar en stampzee met 75ml kokosmelk en wat zout tot een grove puree. Snij een ui, een teentje knof en een rode peper (zonder zaad) fijn en fruit het in wat olie. Bak 150g plakjes shiitake er bij en bak 5 minuten. Doe er een scheut shoyu saus en 250g of meer in reepjes gesneden mosterdblad tot ze beginnen te slinken (2 min). Schep de groenten door de aardappelpuree en serveer de stamppot met cashewnoten of knapperig gebakken vis. 

Dit recept kan ook heel goed met raapsteeltjes en ik vind het zelf ook erg lekker met andijvie! Maar de andijvie kan natuurlijk ook goed rauw gegeten worden bijvoorbeeld als het knapperige element bij een bonenschotel met tortillachips en guacamole. 

Nog meer stamppot!

Gestampte veldsla met geit: Kook eerst de aardappelen en stamp ze grof met wat boter, zwarte peper en zout. Fruit 2 rode uien in maantjes gesneden tot ze zacht en zoet zijn. Blus ze af met balsamico-azijn en voeg dan de aardappelpuree en de veldsla toe. En doe hier blokjes jong belegen geitenkaas door.

Nog een lekker recept voor de rabarber: 

Rabarber-kwarkflip met amandelcrunch Snijd 500g rabarber in stukjes van 1 cm (gebruik het witte deel en het stukje blad niet). Was de rabarber en voeg met aanhangend water in een pan. Rasp de schil van 2 sinaasappels en pers de vruchten uit. Kook de rabarber op laag vuur met het sinaasappelsap, 100 ml honing en wat kaneel in 5 minuten tot een moes. Laat afkoelen. Roer 400g kwark los met de sinaasappelrasp en eventueel wat honing. Verdeel de rabarber en kwark in laagjes in glaasjes en garneer met amandelen die grof hebt gehakt en geroosterd. Leg er voor het mooi een muntblaadje op.