De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

midzomerdroomdag en -nacht

Komend weekend zijn er weer de open dagen biologische landbouw of zoals het sinds een paar jaar heet: "Lekker naar de boer”. Wij noemen het Midzomerdroomdag (en -nacht) want bij ons kun je twee keer per week lekker naar de boer! De tuin is zaterdag tot 23u open en zondag tot 16u. Overdag en 's avonds is er lekkers te genieten op het terras en geven we rondleidingen. Ook komt de verhalendichter. Kom luisteren naar prachtige verhalen over liefde en natuur door Renske Kwikkel. Ze begeleidt zichzelf op de gitaar.

2018-06-11 10.15.33.jpg

Deze week zagen we de gevreesde coloradokever in de tuin. Alarm! Elke dag controleren we nu de aardappelplanten en we hebben vandaag met hulp van vrijwilligers het grootste deel van het opschot verwijderd; de aardappeltjes die vorig jaar niet uit de grond zijn gehaald en nu nieuwe planten hebben gevormd (in het verkeerde bed). Vooral op dit opschot hebben we veel eitjes en larven gevonden. Mochten er mensen zijn die het leuk vinden om te helpen patrouilleren of opschot verwijderen. Julie zijn erg welkom. 

2018-06-11 10.20.46.jpg

De eerste courgettes bloeien! Wat een prachtig gezicht blijft dat. Nog heel even dus en dan zijn er weer courgettes te oogsten.

In het pakket doperwten of kapucijners. Ze zijn allebei lekker zoet als ze zo vers geplukt zijn. Kapucijners hebben een extra bittertje. Dat maakt ze wat spannender dan doperwten. Je moet beiden doppen om dat lekkers te bemachtigen. De zoete erwtjes kook je een paar minuten of voeg je op het laatst toe aan een zomerse risotto met stukjes wortel, bosui en natuurlijk wat pittige kaas. Lekker om te combineren met een knapperige sla.

Deze verse kapucijners zijn dus totaal iets anders dan kapucijners uit blik die zijn eerst gedroogd en daarna gekookt en zijn melig.

De kropsla en de ijsbergsla hebben het wat zwaar gehad in de schaduw van de tuinbonen (en onkruid…) Ze zijn niet perfect maar wel respectievelijk lekker mals en lekker knapperig. Vandaar een combi. 

Wat een mooie spitskool is er dit jaar weer te oogsten. Het was dan ook perfect weer met zo nu en dan een bui en al die warme dagen. Spitskool is een makkelijk groente; je snijdt eraf wat je nodig hebt en de rest bewaar je in de koeling. Fijn om een roerbakschotel te maken met wat ui, tomaatjes en kerrie. Of snij er heel dunne reepjes van en maak het in een knapperige salade met nootjes en gedroogde cranberry.  

2018-06-11 10.16.32.jpg

De andijvie is zo groot dat ik verwacht dat ze gaat schieten. Dat is eigenlijk niet zo erg. Je snijdt het begin van de stengel weg en daarna kun je de rest gewoon verwerken. Een halve krop andijvie bewaard prima in een plastic zak in de koeling. Ik ben in de zomer niet zo’n stamppot fan maar daar en tegen wil ik graag gade-gado eten. En daar leent andijvie zich ook prima voor. Roerbak de andijvie en serveer er pindasaus bij en gebakken uitjes. Maar dit volgende recept met pasta heb ik van internet voor iedereen die niet van andijvie houdt was de pakkende sub-titel. Kook tagliatella oid. Bak 200g spekreepjes met 1 gesnipperde ui, als het goed gebakken is 2 handjes in plakjes gesneden champignons en 1 gele paprika in reepjes toevoegen. Even meebakken en dan een blikje gehakte tomaten toevoegen en 2 tl italiaanse kruiden. Voeg daarna de andijvie in reepjes gesneden toe en nog 3 minuten mee laten pruttelen. Voeg dan de uitgelekte pasta toe en een paar el rode pesto. garneer met geroosterde pijnboompitjes.

De bleekselderij is Frederiks favoriete groente. Hij eet ze het liefst rauw en ik gebruik het in veel sauzen. Het geeft vaak net zo’n oppepper. Bleekselder smaakt van zichzelf wat ziltig omdat het veel mineralen op neemt ut de bodem. Lekker dus met vis en nieuwe aardappeltjes of een pasta salade met fruits de mer.

PS Lijkt het je leuk een ochtend, middag of een paar uur mee te helpen in de tuin neem contact op met Esther 06-12583453. We zijn altijd blij met een paar extra handen.