De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

zombies in de tuin

Wat hebben we hard gewerkt vorige week. Door en ondanks de hitte. Met zoveel warmte en licht groeit alles geweldig goed en moet je elke dag asperges, peultjes en aardbeien oogsten. Geweldig zo’n overvloed maar tegelijk wil je ook planten, zaaien en het onkruid groeit ook geweldig goed. Gelukkig is de temperatuur weer gezakt en kunnen we even ademhalen.

 Deze week zagen we een bijzonder verschijnsel. Een zombie-slak! Deze slak is geparasiteerd en zijn brein en lichaam overgenomen waardoor hij zich overdag laat zien en pulserende groene voelsprieten krijgt. Een beetje horror maar wel mooi! https://www.youtube.com/watch?v=Go_LIz7kTok Helaas heb ik maar 1 zo’n slak gevonden. Ik hoopte natuurlijk dat ik zo van mijn slakkenprobleem af was.

Chinese kool leent zich prima voor pittige roerbak, Aziatische schotels met kokosmelk mar als je het blad even blancheert kun je er ook heel mooie pakketjes mee maken. Bijvoorbeeld met een mengsel van dun gesneden wortel, bosui, rode peper, glasnoedels en gerookte tofu. Een heel gezonde springrol! (ook al is het nu net zomer volgens de meteorologen)

De radicchio, is het rode zusje van de witlof. Licht bitter en stevig. Mooi in salades maar ook lekker om te grillen of in een risotto! Rauw doe ik altijd wel een zoetje bij, appel, druiven en een stevige kaas. Gegrild in kwarten erg lekker met een dikke plak jonge kaas er nog even onder de gril overheen gesmolten. En dan kunnen die doperwten of peultje mooi bij de risotto.

Deze week plukten we niet alleen de eerste peultjes maar door het warme weer ook doperwten en kapucijners. Omdat ik niet weet of we genoeg peultjes voor iedereen hebben is het een verrassing wat je in het pakket vindt. De peultjes groeiden me  dit jaar boven het hoofd. Er is een ras dat nu zo’n 2,5m hoog gegroeid is. Dat plukt best lastig als je zelf 1.63 bent… Maar het ziet er prachtig uit! De doperwten zijn van het ras Mechelse krombek. Een oud ras met een kromme punt. Je moet de doperwten doppen en dan gelijk gebruiken. Zulke verse doperwtjes hoeven maar een paar minuten te stomen of op het laatst worden toegevoegd aan een risotto of groenten curry. De schillen kun je gebruiken om een bouillon te trekken. 

IMG_0448.JPG

Een groentecurry is mijn snelle ik-weet-niet wat-ik-moet-koken oplossing. Ik fruit een ui en voeg daar kruiden aan toe zoals knoflook, rode peper, curcuma, mosterdzaad, zwarte komijn en djinten. Dan de stevige groenten in stukjes zoals wortel en als dat wat zacht is de zachte groenten zoals doperwten, peultjes en/of spinazie. Afblussen met wat kokosmelk en ondertussen wat basmatirijst koken. Klaar. En als ik nog luier ben dan pak ik natuurlijk een currypasta uit een potje. 

IMG_0449.JPG

En ook de eerste bietjes! Ze hebben het moeilijk gehad met de kou van het voorjaar maar nu zijn ze toch echt lekker groot. Zoete zomerbiet kook je kort, het blad kun je gebruiken als spinazie in een groente curry.  

Als je deze biet kort gekookt of zelfs rauw gebruikt is het besprenkelen met wat balsamico of appelazijn een aanrader. Het laat het zoete van de biet nog meer tot zijn recht komen. Als je de biet hebt gekookt kun je de schil er zo afvegen. Snij of schaaf de biet in mooie dunne plakjes en maak er een veggiecarpacio van. Lekker met hummus toefjes, wat frisse sla. Geitenkaas en walnoten erbij maken je maaltijdsalade compleet.