De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

knoepers

Midzomer! Wat een groei, wat een jungle in de bessenkooi! Maar dit jaar wel knoeper vol met bessen! Deze week dan ook knoepers in het pakket; kruisbessen dus. Kruisbessen hebben zoveel namen dat het altijd leuk is er met een rondleiding langs te gaan. Stekbessen vind ik tijdens het plukken nog altijd erg passend. Want steken doen ze! Ik zit altijd onder de schrammen na het plukken. Sommige mensen vinden het schilletje wat moeilijk maar maak jam en je merkt er niets van. Lekker in yoghurt of natuurlijk als topping op een vlaai (een omgedraaide eierkoek voldoet bij ons ook regelmatig als bodem…).

 

De eerste courgettes! Ze komen in allerlei vormen en kleuren, groen natuurlijk maar ook geel, gestreept of bijna wit. En natuurlijk lang of rond. Het is een super makkelijke groente, het past in soepen roerbakschotels maar de eerste die eten we puur. Gegrild met een mooi ruitjes patroon en nog wat zout en peper erover. Lekker bij de pasta met wat verse peterselie door de tomatensaus.

Paksoi groeit nu met de warmte en de beregening heel mooi en ja nu zijn ze wat beter gelukt… ook de ijsbergsla 2.0 Gewoon lekker als salade en het bewaart ook nog eens geweldig.

En dan de prachtige savooi kool. Het is gewoon jammer om hem te moeten oogsten Zo mooi staat ze naast de st jans rogge te pronken. Maar ja ook heel lekker in de pan.

Savooiekool soep met wat pittigs; Kook pp 100g aardappel en een kleine ui in 300ml bouillon en pureer dat. Snij de dikke nerf uit 100g savooiekoolbladeren en snij de bladeren in reepjes, snij een el wortel in dunne reepjes. Voeg  de groenten toe aan de soep samen met wat pittigs; pittige lamsgehaktballetjes, blokjes chorizo, schaafsel parmezaan. Giet voor het opdienen nog wat olijfolie erover en leg er een paar plakjes groene olijven op. 

In de tuin doen we ons best de natuur bij te blijven. We plukken kersen, bessen, onkruid en tegelijk proberen we ook het najaar in de gaten te houden en we zaaien dus weer raapsteeltjes, radijsjes  en herfstbietjes en bosui. de droogte begint nu zichtbaar te worden. De grasvelden zijn hun prille groen kwijt en moet ik van de week echt eens gaan beregenen. De doperwten en kapucijners staan er geel bij en gaan we dit weekend afbreken zodat er over een maand of wat weer nieuwe aardbeien in kunnen.

De laatste asperges zijn geoogst en ook van de rabarber blijven we nu af. Die mogen nu weer kracht voor volgend jaar gaan verzamelen.

Gelukkig hebben we dit jaar een fijn team om de zomer door te buffelen. Naast Elske en Marieke zijn ook Noor, Esther en Arthur als stagiaires nu veel in de tuin te vinden. En natuurlijk onze vrijwilligers die zet ook graag zo even in het midzomerzonnetje. Bedankt!!

 

Warme midzomergroefjes uit de tuin, Esther, Marieke en Elske