De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

zomerliefde

Oh jee, we zijn verliefd. De gansjes groeien hard en zijn ontzettend leuk zo scharrelend in de tuin, tussen de net geoogste uien, tussen de net geplande sla en natuurlijk in de flowforms waar ze elke ochtend in bad gaan. Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

eikenbladsla onder de bonen

eikenbladsla onder de bonen

Met dit weer eet ik graag zoveel mogelijk groenten:  Eikenbladsla met een paar nieuwe aardappeltjes, wat gepofte tomaatjes, geroosterde pompoenpitten en stukjes kaas.  Ja we hebben weer een heel assortiment: De eerste piepers, Frieslanders, maar nu hebben we met hulp van een volleybalclub uit Nijmegen ook van de andere rasjes een grote krat.

De paarse pieken uit ons knoflookbed, oftewel paarse melde hebben we geoogst. Een mooi gewaste dat zich mag uitzaaien in de tuin net als winterpostelein. De bladeren geven een heerlijk zachte spinazie. Mooi donker en dus boordevol antioxidanten. Even grof hakken en dan roerbakken in een el olijfolie met wat knoflook (ook net uit de grond). Probeer de geroerbakte melde  eens met nasi en hard gebakken tofu geblust met kikkomansaus. 

Zomerprei, mooie fijne prei die in maart is geplant. Het is zonde om het donkere blad van weg te gooien. Je kunt de prei helemaal opsnijden. Gebruik dat donkere deel voor quiche en maak van het witte deel een heldere soep van groentebouillon met fijne reepjes prei en spitskool, wat blokjes wortel en een gepocheerd ei erin(en evt noodles).

Nog meer salade recepten want het weer vraagt er om!  Salade van eikenbladsla met courgettespaghetti met een dressing van citroensap, olijfolie, zout, zwarte peper en erop wat reepjes geroosterde paprika, rucola en sardientjes. Lekkere vers gebakken ciabatta ernaast. Je waant je zo in Italie.