De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

komkommertijd

Gelukkig is het een paar dagen wat koeler en ook in het tuinwerk komt wat rust. We moeten nog een paar gewassen zaaien. Er komen nog aardbeien en 2 kleine plantingen aan en dan is het vooral bijhouden. Dat is ook niet niks maar met deze droogte is het fijn schoffelen. Afgelopen vrijdag was er een bruiloft in de tuin. Het was prachtig weer en met deze tafel vol met vrouwen in traditionele Nigeriaanse kleding waande ik me even in Afrika.

IMG_0615.JPG

 

De komkommertijd breekt aan. Dit jaar telen we weer een aantal nieuwe rasjes. Naast de gewone lange komkommer kun je ook, de korte maar heel smaakvolle Marketmore landkommer, Chinese slangkomkommer (lang en wat stekelig) of Albaster witte komkommers in je groentepakket vinden. Die laatste vind ik echt prachtig. Ze smaken heerlijk. Alleen moet je ze wel schillen want de schil is bitter. Het is een CGN-ras. Een oud ras dat op de oranje lijst staat. Dit ras bevat nog veel oud genetisch materiaal en wordt bewaard in de genenbank. Het zaad moet elke zoveel jaar ververst maar er moet ook gekeken worden of het zaad nog de eigenschappen bevat die erover zijn beschreven. Ik hoop dat ik deze week al voor iedereen een komkommer heb anders een zapalflito. Dit zomerpompoentje eet ik vaak rauw omdat het naar komkommer smaakt. Maar je kunt het ook goed bakken. De  zaden haal ik er alleen uit als ze te dik zijn

Dat bittertje dat je nog proeft in oude komkommerrassen is uit veel gewassen weg veredeld. In de augurken vind je het nog wel terug en ook in de radicchio, een cichorei. Radicchio is lekker om te combineren met wat romigs en zoets zoals mango, druiven en cottage cheese. Een heel kleurige en zomerse salade. 

Ik vind raddicchio ook warm echt geweldig. Radicchio-pasta: Fruit 2 kleine rode gesnipperde uitjes in wat olijfolie, giet er een flinke scheut rode wijn bij en laat 2 min koken. Schep de radicchio die je in dunne repen hebt gesneden erdoor en laat een minuutje meestoven. Schep er gekookte pasta door en warm dat door en breng op smaak met zout en peper. Afmaken met grof geschaafde parmeggio

We blijven even in Italië. De bleekselder en de wortel doen het namelijk erg mooi samen in een zomerse risotto. Fruit een sjalotje in een klont boter of 4 el olijfolie. Voeg 350g risotto rijst toe en bak die een paar minuten mee. Blus het af met 100ml droge wite wijn en voeg daarna bouillon toe zoveel als nodig is om de risotto te laten garen. Voeg na 10 minuten fijn gesneden bleekselder en blokjes wortel toe. Na nog eens 10 minuten is de risotto beetgaar en ook de groenten niet te zacht geworden. Breng op smaak met zout, zwarte peper, wat citroenrasp en parmeggio. Met wat gerookte zalm of gegrilde vis erbij echt soulfood voor een zomer avond na een dag hard werken op het land.

IMG_0622.JPG

De BBQ-slaatjes zijn er weer. Het weer leent zich er nog steeds goed voor dus ik zou zeggen grillen die Romaanse little gem slaatjes. In kwarten bestreken met een kruidige olijfolie mooi als groente naast de burger of garnalenspies op het rooster. Maar ook gewoon erg lekker als knapperige sla. Ons slabed is maandag weer met veel inzet onkruid vrij gemaakt. Wat ziet het er dan weer prachtig uit al die rijtjes met kleurtjes

 

IMG_0620.JPG

En als toetje nog een laatste maal rode bessen. We plukken alweer de laatste bessen. Wat ging dat hard! Nu beginnen er ook bramen te rijpen en smullen we zelf van de Japanse wijnbes. Maar van die struiken komt niet zoveel fruit dat het in het pakket kan helaas.

Komende week gaan we een kookworkshop geven en het toetje is natuurlijk met bessen. Pannenkoekjes met hangop en bessen. Door de hangop doe ik dan vaak wat (linde)honing waardoor het zomers ruikt en dan de smaakexplosies van de bessen met het zachte zoet van de pannenkoekjes. Mmmm daar heb je niet snel teveel van.

IMG_0610.JPG

 

Eet smakelijk, met van links naar rechts Marieke, Elske en Esther