De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

In de bonen van de hitte

We zijn weer terug van vakantie en de regen gelukkig ook. Wat was het droog de afgelopen weken. Gelukkig hebben Elske en de rest veel kunnen beregenen. Maar de hitte zorgde er wel voor dat de groenten sneller groeien en daardoor komt de planning van de groentepakketten soms wel wat in het geding. Vorige week was er zoveel klaar om te oogsten terwijl we deze week jullie natuurlijk ook een volle krat willen geven. Door dat snelle groeien willen de groenten ook zaad gaan vormen. In de bonen waren we dus; om te plukken en te plukken en te plukken. Helaas waren de bonen snel te dik ondanks het vake plukken maar de afgekeurde bonen vonden gelukkig hun weg naar de varkens van Norbert. Voor gewassen zoals de suikermais, de courgettes en pompoenen is het hete weer juist geweldig. 

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Deze week zijn we aan het planten. Met een lekker vochtig grondje kunnen de nieuwe courgetteplanten, laatste andijvie en sla en veldsla lekker van start. Ook gaan de aardbeienplanten voor volgend jaar de grond in. De tuin wordt leger maar stiekum ook weer niet als over twee weken de wintergewassen gezaaid zijn.

IMG_0922.JPG


In het pakket vinden jullie deze week twee mooie soorten courgettes, de patisson en de zapallito. Je eet deze allebei jong, zoals de courgette. De smaak is net anders. De patisson is wat frisser van smaak en de zapallito wat zoeter. Die laatste eet ik ook vaak rauw in dunne partjes als salade. Heel mooi met granaatappel pitjes of cranberry’s en wat geroosterde zaden. De patisson is mooi om te vullen, gewoon met kaas en wat bieslook en wat cherrytomaatjes on te side in de oven (45min). Ik gebruik de meloenlepel om het vruchtvlees eruit te halen. Dan heb je ook nog leuke witte bolletjes die je ook kunt gratineren of gebruiken in een saus de volgende dag.
De venkel is helaas gaan het schieten. Als je hem heel dun schaaft voor een salade met radicchio bijvoorbeeld dan maakt die dikke stengel niets uit. Maar je kun er in ieder geval een lekkere soep mee maken! Ook het hart is heerlijk fijn gesneden in een soepje.
Bij de radicchio(-venkel) salade eet je de eerste appeltjes van het seizoen en wat walnoten. De radicchio is een rood-groene krop die wat op rode kool lijkt. De smaak is echter meer zoals witlof. Je snijdt de krop in dunne reepjes. Vind je het wat bitter leg dan de gesneden blaadjes 5 min in een bak koud water en de bitterstoffen trekken eruit.
De pronkbonen kun je op verschillende manieren eten. Heel jong als een soort snijboon en iets later als een dopboon. Deze vind je nu in het pakket. Je haalt de dikke boontjes uit de schil en kookt die kort (10 min, wel altijd even de dikste proeven) De kleuren van de bonen varieren net als de mooie bloemen van wit tot zwart-paars. Deze bonen danken hun naam ook aan die mooie kleuren. Nu kan je ze verwerken in allerlei gerechten. Mexicaanse schotel met ui, paprika, gehakt. En dan met tortillachips en zure room eten natuurlijk omdat het vakantie is.De bonen kun je makkelijker even laten liggen dan bijv. sperziebonen omdat ze een natuurlijke verpakking hebben. Zonde al die bonenhulzen? Trek er een lekkere bouillon van! Neem nog wat preiloof, ui en wortelschillen, venkel- of wat andere groenterestjes wat laurier, peperkorrels en peterselie stengels en zet dit in een grote pan net onderwater op. Laat het geheel een 20 min koken en dan uitzetten en na 20 minuten afgieten, nu pas zout toevoegen. Vooral als basis voor een linzensoep smaakt dit heel goed.
De eerste suikermais heb ik vorige week geplukt. Door de droogte is de de groei een beetje minder uniform dan andere jaren maar wel zijn ze geweldig lekker zoet. Kook de kolven maar een paar minuten tot de kleur van het geel van licht naar diep omslaat. Ook in het blad roosteren op de bbq is heel lekker en leuk. Maak een boter met wat zout en kruiden, bijv. gebakken salie om erover te smeren.


Zomerse groetjes uit de tuin,

Esther, Marieke, Elske, Esther, Henk, Arthur en de andere vrijwillligers