De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Bloemendaalse gele en andere mooie kolen

Het is echt nazomer. De kleuren in de tuin en de bomen in het bos worden steeds geler en de eikels vallen massaal. Ook de eerste peren konden we afgelopen zaterdag plukken nog heel even op de appels wachten maar ook die kunnen elk moment rijp zijn. 

IMG_1054.JPG

 

De Bloemendaalse gele kool is een oud ras die ergens tussen spitskool en savooiekool zit. Het is een zachte malse kool die ook wel slobberkool wordt genoemd. Ik vind dat zo’n mooi contrast! Een ander oud ras is de Holsteiner platronde. Een soort witte kool die echt enorm kan worden en vaak gebruikt werd in zuurkool. Net als Filderkraut, een oud Duits spitskoolras beroemd om zijn smaak en zachtheid. Deze oude rassen groeien niet zo uniform als de nieuwe. Er zijn enorme verschillen in groottes en ook de opkomst is niet 100% zoals bij gewone spitskool. 

Deze kolen passen perfect in een gado-gado. Hier kun je ook een deel van de courgette en wortel in verwerken. Snij de groenten chinoise en blancheer ze dan kort in een grote pan kokend water. Serveren met een pittige pindasaus, gebakken uitjes en bolletjes kleefrijst. 

Aan het eind van de week wordt het ineens weer wat koeler. Zin om dat te vieren met een Hollandse stamppot? De in reepjes gesneden kool op het laatst 5 minuten meekoken met de aardappels, afgieten, stampen met een klontje boter en dan in een ovenschaal nog even met wat kaas gratineren. Natuurlijk lekker met spekjes maar ook vegan met olie ipv boter en gerookte tofu ipv spekjes heel lekker. 

Zin om er een salade van te maken? Kneed heel fijngesneden reepjes kool dan met 2 tl zout en voeg dan naar smaak citroensap en balsamico toe en laat minimaal een half uur staan. Lekker met rozijnen, nootjes en peterselie. Fijn geraspte wortel staat er ook heel leuk in.

De groei raakt nu de dagen duidelijk korter worden uit de sla. De eikenbladsla is nog steeds prachtig maar de opeenvolging van de verschillende soorten wordt (gelukkig) steeds langzamer. Door de regen groei het onkruid trouwens wel hard. De daglengte lijkt daar helaas niet zoveel invloed op te hebben… De rode ui kwamen we vorige week onder een heleboel onkruid tegen. Dat was een leuke verrassing!

IMG_1056.JPG

Bietjes, geel en rood oogsten we nu in de tuin. De droogte heeft ze soms wat rare vormen gegeven, maar nog steeds erg lekker zoet. Ik herinner me vorig jaar nog goed. Toen hadden we een muizenplaag en oogsten we alleen maar beets with bites. Nu dan de droogte die ze parten speelde maar al met al een goed jaar!

Dit keer geen recepten van mij maar de link naar een site waar ik graag inspiratie opdoe en ze heel mooi 8 lekkere bietenrecepten heeft bij elkaar heeft neergezet.  https://myfoodblog.nl/trending/8-lekkerste-bieten-recepten/

IMG_1055.JPG

En natuurlijk courgettes! Ook hier is de groei een beetje uit maar we wilden jullie nog een keer een mooie hoeveelheid meegeven. Je kunt ze ook als augurk in maken als je er al genoeg van hebt.

500g courgette -schoongemaakt en in stukjes gesneden gewogen-
1 rode uie
1,5 el zout
1/4 liter (natuur)azijn
150 gram kristalsuiker
2 tl mosterdzaad
1 tl kurkuma/geelwortel
1 tl dillezaad
laurierblaadjes
jeneverbessen

Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken en voeg de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten koken. Doe onder in de schone potten 1 laurierblaadje en 2-4 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen. Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken.

Fijne laatste zomerdagen, Esther Marieke Esther Henk en de vrijwilligers