De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

't OOGSTFEEST komt eraan

Komende zaterdag is het weer oogstfeest!

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren: honderden pompoenen, kisten met aardappels - om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om dit te vieren en dat doen we met een gezellig terras vol lekkers uit de tuin, verschillende zelfgebakken taarten en een grote pan soep op 't vuur! Tuinster Esther geeft rondleidingen om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Rond 12 uur zal er een extra rondleiding worden gegeven in 't Engels, door "Toekomstboerin" Elske.

Verder zijn er o.a. workshops van Praktijk La Faye voor groot en klein. Speksteen hanger of beeldje maken. Serafijn staat in de tuin met mooie vilten producten. Op het vuur staat pompoensoep en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodjes bakken boven 't vuur.

Ansul medewerkers helpen een handje mee met de pompoenoogst.

Ansul medewerkers helpen een handje mee met de pompoenoogst.

Bij de voorbereidingen van ons oogstfeest werden we vrijdag bijgestaan door 8 mensen van Ansul een bedrijf dat een vrijwilligersdag op Oranje Nassau’s Oord had georganiseerd. de helft van de mensen waren in Rumah Kita of ONO zelf bezig met het opknappen van stoelen en de andere helft was in het bos of in de tuin te vinden. De aardbeien staan er nu weer prachtig schoon bij en alle pompoenen zijn geoogst. Wij zijn er heel blij mee!

Deze week begonnen ook de nieuwe stagiaires; Vera onze stagiair van de warmonderhof die het hele jaar een dag per week meedraait, Camiel die zijn eigen bedrijf gaat opzetten maar de kunst nog even komt afkijken en Pieter die 2 weken komt stagelopen. Pieter ging gelijk back to the roots. Hij heeft de wortels geoogst.

Pieter back to the roots

Pieter back to the roots

De ganzen hebben vorige week een half bed sla opgegeten. Dus afgelopen zondag vroeg heb ik toch maar wat vliesdoek getrokken om te voorkomen dat ze op een onbewaakt ogenblik de veldsla zouden oppeuzelen. Ze vliegen nu met de schemering weg om ergens verderop in het beekdal te overnachten en rond half negen scheren ze de tuin weer in op zoek naar ontbijt. Nu dus even geen sla meer voor de gansjes maar gewoon lekker mals gras met klaver uit de middencirkel of knopkruid tussen de bietjes vandaan.

early morning in the garden

early morning in the garden

Als extraatje doen we een kleine paksoi of wat raapsteel in het pakket. Ze groeien niet hard genoeg om de aantasting door een schimmel te boven te komen. Nu kun je het gewoon lekker in een roerbakschotel verwerken samen met wat wortel en een preitje. Ik eet er graag hard gebakken tofu bij met een pittig sausje.

De Charlotte aardappels zijn een delicatesse ras uit Noord-Frankrijk. Heel smaakvol maar wel mooi formaat aardappels. Ze zijn vastkokend dus goed geschikt voor de oven of om te bakken.

Lekker bij de bietjes. Afgelopen tijd heb ik al een paar keer bietjes op zoetzuur gezet met wat rode ui er door. Maak een mengsel van 200ml wittewijn of ciderazijn, 130 ml witte wijn en 170 ml water en 60 gram suiker en breng aan de kook. Snij twee rode uien in partjes en snij de (gekookte) geschilde biet in plakjes en doe dit in schone potten voeg naar smaak nog dillebloemen, dragon, laurier of peperkorrels toe. Giet het kokende azijnmengsel erover en sluit de pot goed af. Bewaar in de koelkast.


ook leuk met gele biet

ook leuk met gele biet

Appels passen ook goed bij bietjes. Een bieten salade met appel en een zachte kaas zoals húttekase of verse geitekaas. mmm

Deze week twee mogelijke rassen. de Starking een mooie rode appel zacht zoet met een bloemig aroma of de goudrenet een groene wat ruwe appel. De laatste beroemd als moes of taart appel. Maar ook lekker fris in de veldsla met wat noten erdoor.

IMG_1220.JPG