De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

second flush

Het oogstfeest begon prachtig met zon en veel bezoekers. Er was grote belangstelling voor de rondleidingen en ook veel kinderen kwamen broodjes bakken, mooie armbanden vilten of hangers maken van speksteen. De vuurtjes knapten en de soep borrelde; het was erg gezellig. De regen maakte een vroeg einde aan de dag maar ondanks dat vonden we het erg geslaagd.

Vorige week zijn we nog de vriezer in gedoken om de fruitoogst te verwerken tot allerlei lekkere jammetjes voor het oogstfeest. wat dachten jullie van aardbei-zwarte bessenjam, aardbei-verveinejam of aardbei-frambozenjam met zwarte peper. Wij hebben onze vingers al bij afgelikt!

IMG_1239.JPG

De herfst is nu heel duidelijk te voelen. We hebben vliesdoek gelegd over de gevoelige gewassen zoals de zoete aardappelen. Met de groei van de bonen is het nu wel gedaan. Toch kunnen jullie deze week nog een laatste keer genieten van ‘groene’ bonen. Het is een mix van allerlei soorten en rassen. Je kunt dus gewone groene Cobra; paarse Blauhilde of Kew Blue boontjes; gele Sloveense boterbonen, snij- of pronkbonen in het pakket vinden. Gewoon heerlijk gekookt met een chipolata worstje erbij en aardappeltjes uit de oven. Nog even nazomeren.

(Dat dit voor mij echt zomers is geldt natuurlijk voor de meeste Nederlanders niet zo. Je kunt sperziebonen immers de hele winter kopen, ingevlogen vanuit Afrika.)

En lukt het niet om iedereen van sperzie- of snijbonen te voor zien dan vindt je kleine Coco Rose of Frostbean in het pakket. Deze laatste twee moet je doppen en de kleine verse bonen kook je in 10-15 minuten gaar. Ze zijn prachtig van kleur respectievelijk rozerood of rood met wit. Bak een fijn gesneden uitje of 15 cm prei in wat olijfolie, pers er een teentje knoflook door. Halveer 10 cherrytomaatjes en bak deze ook 3min mee. Voeg dan de gekookte boontjes toe en verwarm alles goed. Knip er wat peterselie over en besprenkel met nog wat olijfolie, 3 el citroensap zout en zwarte peper. Lekker op een pitabroodje of met gegrilde (zoete) aardappeltjes.

De stoofperen in het pakket zijn 2 oude Nederlandse stoofpeerrassen: Winterriet en Zoete Brederode. Die laatste heeft vaak een rode blos en is meer breed dan hoog waardoor hij een beetje op een appel lijkt. Het is een lekkere stoofpeer met iets meer een zuurtje dan de Winterriet.

De beste combinatie vind ik wel stoofpeertjes met brownie. Maak eerst gewoon stoofpeertjes door de peren te schillen en in vieren ontlokt te koken. Dat moet heel lang en langzaam. Als je een houtkachel hebt is dat perfect. Ik doe er vaak een thee-ei met wat yogi-tea kruiden in (de classic mix) en als het nog open staat een scheut rode wijn. Hou je van zoet doe dan nog een scheut agavesiroop in het kookwater. Na twee tot drie uur koken worden de peertjes uit zich zelf rood. Ook als je er geen wijn in hebt gedaan. Laat de peertjes uitlekken en maak een brownie beslag. Leg de droge peertjes boven op de brownie en bak de brownie volgens recept. Kook in de tussentijd het kookvocht in tot een siroop. Helemaal failure proof is brownie-crumble. Oftewel verkruimel je brownie over de stoofpeertjes. Kun je de brownie nl al bakken terwijl de peertjes staan te stoven. Heel lekker met wat volle kwark waar je wat stoofpeertjes-siroop over druppelt.

IMG_1235.JPG

In het pakket een second flush spitskooltje. Elk jaar vind ik het weer leuk om te zien hoe sterk koolplanten zijn. Je plant ze in de kou half maart en toch groeien ze dan uit tot fikse planten met een grote kool erin. Na de oogst staan ze er wat beteuterd bij maar ze geven niet op en beginnen gewoon opnieuw te groeien. Van deze nieuwe scheuten laat ik er per plant 2 of 3 staan en uit die scheuten groeit vervolgens een nieuw klein spitskooltje. Prachtig die natuur!

De eikenbladsla heeft de laatste weken verscholen gestaan onder vliesdoek. Niet tegen de kou maar tegen de hongerige ganzen. Monsters zijn het. Maar helaas wel hele leuke monsters dus geef ik ze nog even de tijd om helemaal groot en volwassen te worden in de tuin ondanks de dreiging die de sla dan elke dag boven het hoofd hangt als we ze middags luchten.

Dit jaar hebben we de prei zo mooi staan. Recht in het gelid en onmisbaar in de keuken. Ik vergeet vaak zelf groenten mee te nemen als ik avonds naar huis ga. Vooral de prei mis ik dan erg. Ik gebruik de prei zoveel; in soep; als basis van een roerbak; in een omelet. En het bewaard ook zo fijn. Zelfs als je eerst het witte deel wilt gebruiken kun je de pruik nog dagen goed houden in de koelkast. Die pruik is in dunne reepjes heel prima in quiches: met wat pompoen en gebakken spekjes heb je een volle smaak en hoef je er alleen nog een eimengsels met wat zout en peper over heen te gieten. En misschien wat zest van citroen.