De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

sterappeltjes in een herfstzonnetje

Het voelt echt als herfst! Koude ochtenden met dauw en appels in het middagzonnetje. Heerlijk. We plukken sterappels, Rode van Boskoop, Starking en de eerste Elstar. Een boel appels zijn al mee voor cider door de Nevel brouwerij. We wachten nog op de cider van vorig jaar. En we hebben nu naast de Alm met zomeralsem en Aard met bieten en absint ook de Meander geproefd. Een bier met rabarber en zwarte bessenblad, heel lekker! 

sterappeltjes, stalking, rode van boskoop en de eerste elstar

sterappeltjes, stalking, rode van boskoop en de eerste elstar

Er zitten verschillende appeltjes in het pakket kunnen dus verschillen. De Sterappel is een bijzonder mooi appeltje klein en rood met stipjes met bij rijpheid een rode ster in het vruchtvlees. Helaas wordt hij dan ook wat melig dus gewoon komende week lekker op eten. Of in een appelflapje stoppen. De Rode van Boskoop is eigenlijk altijd groen met bruin en is een goudrenet. Heerlijk voor de taart. Stalking is een Engelse appel die op de Gala lijkt. Minder fris dan de meeste Hollandse appels maar met een heel mooi aroma. Als je deze gebruikt voor een lekkere appelkruimeltaart besprenkel het dan met wat extra citroensap.

rode spitskool Kalibos en Filderkraut

rode spitskool Kalibos en Filderkraut

Spitskool in het pakket. Ook weer de vraag welke je precies krijgt. We hebben ‘gewone’ Caraflex, rode Kalibos en oude Filderkraut. Vooral die laatsten worden enorm zonder dat ze scheuren. Goed voor zuurkool! Maar ik ben de laatste weken helemaal van het roerbakken met een teentje knoflook, een rode ui in partjes en reepjes paprika en dan afblussen met een zoute sojasaus.

De rode spitskool verwerk ik het liefst in een koolsalade omdat de kleur dan zo mooi fris blijft.

 

basella, malabarspinazie naast de veldsla

basella, malabarspinazie naast de veldsla

Op de derde foto zie je een stukje op het achterland. Naast de veldsla, langs het rek groeit Basella oftewel malabarspinazie. Ooit pronkte deze als kamerplant in veel huiskamers. Het heeft leuke roze bloemetjes en lekker sappige blaadjes. Dit jaar doet hij het erg goed! Wie weet door de warmte hoewel hij vooral de laatste weken enorm groeit. Achteraan groeit de prei. Omdat we elke 3 weken planten zie je de ontwikkeling erg mooi.

De andijvie die we hebben geplant is aan de buitenranden soms wat kleiner dan midden in de rij. Onze lieve nijlganzen houden er erg van. Gewoon zo nu en dan een hapje want gelukkig houden ze nog steeds meer van gras, klaver en knopkruid. De ganzen zijn ondertussen bijna volwassen. Er is hier en daar nog wat pluis te zien. Ze oefenen dagelijks met hun vleugels en ze komen al een meter of 2 los van de grond. De vijver is naast veilige slaapplaats ook een zwembad geworden waar ze een paar keer verdaag in rond zwemmen en wedstrijdjes duiken in doen. 

Ik krijg met die koude nachten zin in stamppotten met spekjes en/of knapperig gebakken kaasburgers. Gebruik voor de stamppot een kruimige aardappel zoals de Alouette. Kook deze met of zonder schil in 15 minuten gaar. Afgieten en droog laten stomen. Stamp de aardappelen met een klein beetje zeezout, zwarte peper en wat melk zacht en romig. Snij de andijvie mooi fijn en schep erdoor. Wacht een minuut of 5 voor het opdienen. Voor een lekker knappertje rooster je wat pompoenpitten, zonnebloempotjes en sesamzaad met wat zout licht bruin en strooi dat erop het laatst over.

De bladgroenten bewaar je het best gewassen vochtig in een plastic zak in de koelkast. Met die koude nachten laat ik de meeste groenten buiten in de schaduw onder een vochtige doek.