De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Lentegroet

Na dinsdag zijn de IJsheiligen voorbij en kunnen de vorstgevoelige planten naar buiten. Het leek in maart al gedaan te zijn met de koude maar de IJsheiligen waren toch echt actief. Vannacht was er nachtvorst... Terwijl mijn app mij niet had gewaarschuwd… Dus helaas voor de aardappelen die al 30 cm hoog stonden, ze mogen opnieuw beginnen. En ook helaas voor de aardbeien die ik de afgelopen maanden elke keer bij vorstkans onder doek heb gelegd… Maar gelukkig bloeien ze uitbundig en missen we wel wat maar niet alle aardbeien.

Veel blad in het pakket deze week. De rode eikenbladsla die al weken staat te pronken mag erin en ook nog een keertje veldsla die deze koude nachten helemaal prima vindt. Vorig jaar hadden we een mooie oogst walnoten. Dus deze week krijgen jullie witlof met walnoten. De witlof komt van een collega want de paar struikjes die ik zelf trek zijn niet genoeg voor jullie allemaal. De combinatie van walnoot en witlof vraagt om waldorfsalade. Maar heb je in in wat warms dan is gegrilde witlof met blauwe kaas erover gesmolten en walnoten een mooi gerecht. Rooster de walnoten heel licht en strooi er wat fijn zeezout over voor je ze over de gegratineerde witlof strooit.

Heel lekker vind ik om veldsla te combineren met lauwwarme couscous. Maak de couscous klaar en meng dit met wat olijfolie, harissa, fijngesnipperde bosui, fijn gesneden gewelde abrikozen en geroosterde amandel, zout en citroensap naar smaak. Schep op het laatst de veldsla door de couscous.

De rabarber is nog steeds niet zo overvloedig als ik gewend ben. Zou het droge jaar van 2018 ze parten spelen? Ik ga ze in ieder geval nog wat extra bemesten en beregenen nu ik ze voor jullie heb leeg geplukt. Bovenaan mijn mooiste rabarber foto; van mijn jongens die een gevecht houden met Goliath rabarber.

Gidy’s recept voor Rabarber-kwarkflip met amandelcrunch

500 gram rabarber, 2 sinaasappels, schoongeboend, 400 gram magere kwark, 100 gram honing (+ extra voor de kwark eventueel), kaneel naar smaak, 50 gram amandelen, geroosterd en grof gehakt, verse muntblaadjes

Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm (gebruik het witte deel en het stukje blad niet). Was de rabarber en voeg met aanhangend water in een pan. Rasp de schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Kook de rabarber op laag vuur met het sinaasappelsap, honing en kaneel in 5 minuten tot een moes. Laat afkoelen.

Roer de kwark los met de sinaasappelrasp en eventueel wat honing.

Verdeel de rabarber en kwark in laagjes in glaasjes en garneer met de amandelcrunch en een muntblaadje.

rabarber en asperg.JPG