De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

oogsttijd

De regen is net losgebarsten! Heerlijk vind ik dat. Vooral om dat het mooi aan het eind van de werkdag is. Nu zit ik rustig een briefje te tikken terwijl alle plantjes water krijgen.

Afgelopen week hebben we de laatste aardappels gerooid en ook de st. jansrogge geoogst. Dat laatste vind ik het hoogtepunt van de zomer. Gewapend met een handzeis slaan we ons een weg door de gele halmen. Bijna iedereen wordt blij van deze klus. Het voelt alsof je verbonden bent met al die mensen in de wereld die dit nog steeds met de hand doen en al die mensen die dat eeuwen en eeuwen gedaan hebben. De spierpijn de volgende dag herinnert je er aan waarom er combines zijn uitgevonden…

IMG_3408-1.JPG

In de tuin is het vochtig en warm, bijna tropisch de laatste week. Heerlijk weer voor paksoi en koriander. De paksoi is lekker sappig en de koriander geeft mij altijd een verkoelend gevoel. Deze curry is pittig maar toch verkoelend. (voor 2p) Snipper een grote ui fijn en fruit deze even aan in de olie. Voeg een (patak) korma kruidenpasta toe en roer goed door. Snijd 250g zalm in blokjes en verwarm 2 minuutjes in de curry pasta. Roer dan 200 ml kokosmelk of creme er door en daarna ook de gesneden paksoi. Laat nog 5 minuten pruttelen. Serveer met rijst en verse koriander. Dit kan natuurlijk ook met andere soorten curry.

De nieuwste aardappel die we telen is de Alouette. Een mooie rode aardappel die heel goed tegen phytophtora kan. Ook de Anneliese is zo’n aardappel, alleen deze is blauw. De smaak van deze twee is ook nog eens heel goed. Wat wil je nog meer. Dus lekker wassen en in blokjes snijden en insmeren met olijfolie en met een takje rozemarijn in de oven op 180 graden in 40 minuutjes knapperig bakken.

In het pakket gele en rode bietjes. Kook de bietjes apart anders ben je de mooie gele kleur snel kwijt. Snij met een mandoline of een scherp mes hele dunne plakjes van de gekookte bieten. Leg de gekleurde rondjes om en om een bord. Leg in het midden wat fijngesneden reepjes sla en/of rucola, strooi er nog wat walnoten over en geitenkaas. Maak het af met balsamico azijn en walnotenolie. Het loof van de bietjes kun je gebruiken als spinazie in een lasagne.