De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

zap zap zapallito

Vorige week zat er ook een zapallito in het kratje. Ik hoop dat jullie er iets lekkers mee hebben gemaakt. Ik vind het zelf namelijk een heel fijn alternatief voor courgette. Hij is net iets zoeter en een beetje meer richting meloen qua smaak. Ik haal het zachte vruchtvlees met de beginnende pitten er meestal uit. Als je het heel dun schaaft en dan besprenkelt met een mooie vinaigrette smaakt het geweldig in een salade. Bijvoorbeeld samen met sinaasappel, walnoten en venkel.

Deze week prei in het pakket, lekker in de soep maar ook als hoofd groente. Wat denk je van de witte delen gestoofd in wat witte wijn en dan met een krokant korstje van gehakte hazelnoten, wat boter en havermout. Nog wat plakjes kalamata olijven eronder. Mmmm
Het groen natuurlijk niet weggooien maar fijn snijden voor de soep of nasi.

De eerste keer boontjes in het pakket! Elk jaar is het weer afwachten. Gaat het snel of langzaam; wanneer kunnen ze er weer in. Dit jaar waren wij langzaam en hebben we de bonen pas eind juni gelegd. Afgelopen jaren hadden we de topoogst, je raadt het al, midden in de zomervakantie. Dat was zo frustrerend… prachtige bonen en niemand om ze op te eten. Vandaar dit jaar wat later gezaaid. En zelfs extra laat omdat de eerste zaai om een onbekende reden niet opkwam.

Maar nu vinden jullie dus een heleboel verschillende (onbekende) bonen in de krat. We telen >12 soorten: groene en gele snijbonen, lange sperziebonen groene cobra en korte Mechelse (met bobbeltjes), lange slabonen paarse Blauhilde en gele Neckargold, platte paarse spekbonen Kew Blue en gele Sloveense boterbonen enn dan nog kleine princesseboontjes groene Faraday, gele Helios en Paarse TeePee kunnen jullie deze week in jullie oogstaandeel vinden. Voor alle bonen geldt, altijd afhalen (soms niet nodig) en kort koken. Proef na 5 minuten of je ze al goed vind en doe elke keer een minuutje langer. Te zacht koken is zonde. Ze moeten nog ‘piepen’.


In de tuin hebben we deze week aardbeien geplant en de laatste sla. Nu gaan we nog de herfst en wintergewassen zaaien zoals raapsteeltjes, raapjes radijzen en rettich; veldsla en winterpostelein.

Ook zaaien we nu groenbemesters in om de grond te bedekken en het bodemleven straks in de winter te kunnen voeren.

IMG_3473.JPG
IMG_3470.JPG

De landkomkommers hebben een steviger schil dan de ‘gewone’ komkommer en hij is wat steviger. De smaak is vaak intenser omdat hij wat minder water bevat. Bij mij worden ze zo verslonden dus ik doe er niet meer mee dan op de fruitschaal leggen en het vind zijn weg naar een maag via de boterham, in reepjes als snack en soms lukt het om er een salade mee te maken, bijv met dille en gerookte zalm!

De overvloed courgettes heb ik deze week ingemaakt. Met ui koenjit, dille, zwarte peper en mosterdzaad staan ze nu 2 wk op zoetzuur op smaak te komen. Eerder deed ik dit ook met komkommer en augurken en dat vond ik in de winter dan echt zo leuk. Nog een beetje zomer in de kast hebben staan. https://weckenonline.eu/recepten/courgette-met-uien-inmaken/

IMG_3435.JPG