De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

krijg de builenbrand!

Nazomeren met suikermais en komkommer. Elk jaar is het weer uitkijken naar wanneer de eerste suikermais klaar is. Vorige week hebben we de allereerste geprobeerd. Heerlijk! Ik leg ze gewoon met blad en al in de oven op 200 graden. Na 15 minuten de bladeren wegpellen, wat boter zout en peper erop en smullen maar. Wat ook smullen is maar er niet zo uit ziet is de schimmel op de foto hierboven. Godenkeutels heten ze in een inheemse Mexicaanse taal, Builenbrand in het Nederlands maar ook wel Mexicaanse truffel. Deze schimmel die op mais groeit is een delicatesse. Vorig jaar kreeg ik zelfs de vraag of ik ze verkocht, ze lagen natuurlijk net op de composthoop… Dit jaar verzamelen we ze en gaan ze naar restaurant de Nieuwe Winkel; ik ben benieuwd wat Emile ervan gaat toveren.

In de tuin is het rustiger geworden. We zijn flink aan het oogsten en wieden maar alle lege vakken zijn ingezaaid voor de winter, alleen de knoflook en winterrogge moeten er nog in in oktober. September is de maand van de oogstfeesten en -markten. Komend weekend kun je ons vinden op de Molenmarkt in Wageningen en op de Herfstmarkt van Boschhoeve in Wolfheze. Zaterdag de 21e september houden we voor 20e keer een Oogstfeest in de Ommuurder Tuin. Met leuke lokale creatievelingen waar kinderen kleine workshops kunnen doen, een vuurtje met zelf broodjes bakken. en natuurlijk geven we weer rondleidingen waarvan een in het Engels.

De Savooie kool kennen ze helemaal niet in de Savoie! Althans de laatste Franse student uit de Savoie die ik hem vol trots toonde wist niet wat het was… Dan breekt je Hollandse klomp toch. Maar desalniettemin blijft het een prachtige en lekkere kool. Stevig van smaak en makkelijk te bewaren. De buitenste bladeren kunnen goed dienen als inpakpapier van bijvoorbeeld een stuk vis. Roerbak groenten zoals julienne gesneden worteltjes, boontjes en natuurlijk wat reepjes kool. Blus de roerbak af met tamari of kikkoman of blijf in Europa en gebruik balsamicoazijn of bruin bier. breng het met zout en (rode) peper op smaak. Blancheer het buitenste blad van de kool kort zodat het goed vouwbaar is. Leg er een stuk filet in bijv botervis en wat groenten en vouw dicht. Met een klein prikkertje kun je de bladeren aan elkaar vastmaken. Dan leg je het 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Lekker bij parel couscous of gort.

IMG_3666.JPG


De raapstelen zijn de bladeren van raapjes, sommige gecombineerd met het fijne ingesneden blad van de Purple Frills. Dit blad ook wel snijkool genoemd kun je roerbakken of verwerken in een stamppot of risotto!

Verhit wat boter in een hapjespan en smoor daarin op halflaag vuur een fijngesneden ui en een teentje knoflook tot hij zacht en geurig is. Fruit dan op halfhoog vuur de rijst (75g pp) mee tot de korrels transparant zijn. Voeg (225ml bouillon pp) toe, breng al roerend aan de kook en laat de rijst in de gesloten pan op laag vuur in 15 minuten bijtgaar worden. Snijd intussen 6 cm van de onderkant van de bosjes raapstelen weg, was de groente, schud het blad droog en snijd de raapstelen in korte stukjes. Roer ze 2 min. voor het einde van de kooktijd door de rijst. Proef op zout. Draai, zodra de rijst bijtgaar is, het vuur uit en roer deeen blokje boter samen met wat parmigiano door de risotto. Serveer direct in voorverwarmde diepe borden. Hierop kun je natuurlijk heerlijk varieren!