De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Filtering by Category: nieuws

1e groentepakket

Rabarber - veldsla - kervel - prei - peen

3 echte voorjaarsgroenten: Rabarber, vooral bekend als toetje kan ook als basis voor hartige gerechten dienen. Zelf vind ik het toch vooral lekker in een taart, cake of crumble maar deze couscous is lekker en bijzonder. Vandaag heb ik een rabarbercrumble gemaakt zonder gluten, lactose of suiker. Met appel en rozijnen in de rabarber en kokosolie, havermout, rijstemeel, vanille en agavesiroop in de crumble. Heerlijk!

Rabarbercouscous

  • Breng een pan met het water en het kippenbouillonblokje aan de kook.
  • Strooi de couscous in een kom en schenk de bouillon erbij. Dek de kom af met een bord en laat circa 10 minuten staan tot de couscous de bouillon volledig heeft opgenomen. 
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak de merquezworstjes rondom in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Haal de merquezworstjes uit de pan en snijd ze in plakken.
  • Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Snijd de dadels in reepjes.
  • Meng de merguezworstjes, paprika, bosuitjes, dadels en rucola door de couscous.
  • Schil de rabarber, halveer de stengels in de lengte en snijd de rabarber in gelijke stukjes.
  • Verhit een scheut olie in een pan en bak de rabarber circa 1 minuut. Voeg de honing toe, breng op smaak met een beetje zout en peper en bak de rabarber in circa 4 minuten gaar.

De veldsla is gewoon prachtig! Deze groente vond het koude voorjaar helemaal niet erg. En staat nu fris en vol vitaminen te wachten om gesneden te worden. Fijn is een salade met kaas en hazelnoten die de smaak van de veldsla ondersteunen, mooi met wat granaatappel. Ook werkt deze combinatie goed in een stamppot.

Kervel heeft een zoete anijsachtige smaak die prima past bij de peen. De klassieke kervel soep heeft als basis een roux van boter en bloem en die vul je dan aan met water en melk, zout en peper. Lekker bij een walnotenbrood met gebakken stukjes kip en reepjes prei.
De prei en peen komen van mijn collega’s van Klein Broekhuijzen een groot vollegronds groentebedrijf die nu nog prachtige (winter)producten kunnen leveren. Zo zit er ook wat gewicht in het pakket.
Komende week staat ons een enorme omslag in temperatuur te wachten. Ik ben benieuwd wat de groenten gaan doen. De paksoi is bijna groot genoeg om geoogst te worden net als de bosui. Ik hoop dat de asperges nu ook echt in productie komen. Ik heb al een paar maaltjes gegeten maar nog niet echt voor de verkoop kunnen oogsten.
De lente geeft ons elke dag nieuwe beelden. De meidoorn bloeit sinds dit weekend. De eerste peren zijn net uitgebloeid en de appeles staan op springen. De peulen groeien elke dag een paar centimeter en de aardbeien bloeien. Ook oner de grond is het lente. Zo vonden we twee parende regenwormen, heel bijzonder zoiets te mogen zien.


Eet smakelijk, Esther en Marieke

Herfstig

Herfst hersft wat heb je te koop... Een heleboel appels dit jaar. In het pakket Elstar appels maar ook volop Bramley's, Goudreinet en nog een paar sterappeltjes en zoete appels in de winkel.

Lekker om te eten met de krulandijvie met kaas en noten als maaltijdsalade. 

image.jpg

Tijd om zaad te oogsten voor volgend jaar. Of om te eten... dit uienzaad is geroosterd en ingelegd erg lekker. Emile van de Nieuwe Winkel kookt er graag mee. Deze opnames zijn van het voorjaar gefilmd. Wat een totaal ander beeld dan nu! http://www.denieuwewinkel.com/nl/aflevering-4-van-hollandse-keukenmeesters/

Pastinaak, met de koude nachten van afgelopen week worden ze lekker zoet. Marieke kookte een lekkere pastinaaksoep met gember afgelopen zondag. Fruit een ui en/of wat prei en voeg een stengel bleekselderij, stukje verse gember en stukken pastinaak toe en bouillon. 15 minuten koken en  dan pureren. Zout en peper naar smaak toevoegen. 

Pastinaak is ook een fijne groente voor in de oven samen met stukken pompoen 45min poffen bij 180gr. 

image.jpg

Herfst geeft weer nieuwe kleur aan de tuin. Alle pompoenen zijn nu geoogst. Er waren er nog een boel verstopt. Een gewone oranje deze week. Ook lekker in taart. Chocolade-pompoentaart, kies een sachertaartrecept en voeg ipv vocht pompoenpuree toe. Je kunt ook stukjes pompoen heel kort koken in suiker en dan laten staan in de siroop en dat op de taart strooien net voor het bakken.

We hebben een geweldige oogst Borlotti of te wel kievitsbonen dit jaar. Ik kreeg de borlottirisotto pas weer eens voorgeschoteld. Wat heerlijk toch. Als je het vorige keer gemist heb kijk maar op metgenmetz en dan zoeken op borlottibonen. 

Er zijn natuurlijk nog meer recepten te vinden op internet. Kook de bonen lang genoeg. Na 15-20 minuten even proberen. En je kunt ze dan opbakken met een uitje stukjes tomaat en rauwe ham. Altijd lekker! 

image.jpg

Dit weekend was ik zeilen op de wadden. Op de afsluitdijk stonden prachtige zeekool. Een beetje zaad meegenomen om te kijken of ik het in de tuin kan laten groeien. Zeekool is een echte vergeten groente die vroeger werd voorgetrokken in stenen potten net als rabarber. 


De muur vordert! Hoera. Sinds vorige week is de metselopleiding aan de gang. Het is heel bijzonder zo'n rechte muur.

image.jpg

Tijdens de oogst markt werd er gezellig brood gebakken boven hrg houtvuur

image.jpg

Herfst: pastinaak, veldsla en pompoenen

Het is herfst! De beukenootjes vallen en de tuin kleurt van fel groen naar geel en rood. Deze week de eerste veldsla en pastinaak geoogst. Pompoenen in alle kleuren liggen te pronken en kun je proeven in een goede kop soep of in een van de lekkere taarten op het terras.

image.jpg

Heerlijke taarten met pompoen, noten en appels uit de tuin.


image.jpg

Herfstige tuin nog even genieten van het zonnetje

Bijna midzomer!

Deze week in groentepakket: BATAVIASLA, RADICCHIO, GROENSELDERIJ, SPITSKOOL, SNIJBIET

De tuin staat vol. Op alle plekken is nu gezaaid of geplant. Er zijn alweer bedden voor de derde keer in gebruik dit jaar. Er bloeien nu volop lathyrus en overal kun je bloemen of kruiden ruiken. Volop zomer! De eerste kleine courgettes hangen aan de planten en deze week de laatste aardbeien en de eerste bessen en frambozen!

De Bataviasla is een ijssla dus knapperig en zoet. Maar met een bittertje door het rood. De radicchio is echt bitterder. Een zusje van witlof en als salade erg lekker met wat zoetere compagnons zoals peer en venkel. Wat echt erg lekker is is Risotto met radicchio. Dit at het eerst bij Norbert Mergen; het resultaat is niet heel mooi maar wel erg lekker.

320 gr arboriorijst; 1 l groentebouillon (van blokjes); ½ ui, gesnipperd; 1 krop radicchio (roodlof, rode sla); 4 eetl olijfolie; 10 gr boter; 150 taleggio, in blokjes (of een grote hand Parmezaanse kaas, geraspt); glas rode wijn

Was de radicchio even af, snijd deze doormidden, verwijder de kern en snijd het blad in zo fijn mogelijke reepjes.
Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur laag. Doe de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui op hoog vuur. Ze mag niet (te) bruin worden. Doe de rijst er door en zorg ervoor dat de helemaal door de olie is gemengd. Giet het glas rode wijn erin en roer tot het vrijwel is verdampt. Draai het vuur laag. Doe de radicchio er in. Ze zal snel slinken. Giet er een pollepel bouillon op. Roer. De rijst neemt de bouillon op. Doe er weer een schep bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is (na ca. 20 minuten). Risotto moet kruipen, mag dus niet te nat zijn. De rijstkorrel moet nog wel een beet hebben, dus niet door en door gaar. Roer de kaas er door en dien de paarsrode hap op.

Het is erg leuk dat we zulke mooie radicchio kunnen oogsten. Het is altijd een gok of we het kunnen oogsten voor het gaat bloeien met midzomer of gestoomd wordt in zijn dichte krop door de hitte. Alles goed gegaan en nu een erg mooie groente. Je kunt het lang bewaren in de koelkast en ook grillen of bakken. Het is wat spannend omdat het bitterder is dan wij gewend zijn. Vind je het te. Leg het dan gesneden in koud water dan trekken de bitterstoffen eruit. Helaas ook wat vitamines…

Groenselderij? Ja dat is buiten gegroeide bleekselderij. Vol met gezonde groene stofjes en mineralen. Selderij is een dominante plant en duld weinig anderen in zijn omgeving. Hij neemt veel mineralen op en heeft van zichzelf dus iets zoutigs. Lekker in gazpacho, warme soepen en fijn gesneden in salades. Haal de nerven eruit als je niet een goed scherp mes heb om mooie plakjes te snijden. Het kontje kun je goed gebruiken om bouillon mee te trekken (voor de risotto bijv.)

Naast de groenselderij groeit de venkel (in een ander bed) en daar zag ik de nakomelingen van die mooie koninginnepage op! Dat is dus ook gelukt! Nu opletten dat ik het niet meeverkoop.

De spitskool van het voorjaar is altijd weer fijn van smaak. Anders dan de winterkolen die vaak van de klei komen. Zoet en zacht. Ik maak er graag roerbakschotels mee met vis en koriander.

Als laatste de snijbiet. Kleurig en sappig. Het blad fijn snijden en roerbakken als taart. Het recept van Yvonne ben ik helaas kwijt maar dat zou ze nog posten als comment!

PS aan alle keukenprinsen en -princessen. Je kunt op de website je favoriete recepten achterlaten als comment op de groentenieuwtjes!

image.jpg

Workshop Raw Yoga

Een energie gevende,  workshop over eten dat lichaam en ziel voedt, met Kundalini Yoga & Raw Food.

Genieten van yoga en raw food op een prachtige plek. Raw food bevat veel prana omdat het niet is verhit. Vitamines en enzymen blijven behouden en de spijsvertering wordt minder belast. Dat geeft ruimte voor jouw licht, bewustzijn en voor wat in jou beweegt.

Joost Roks enthousiaste licht vegetarische kok, deelt zijn favoriete raw food recepten voor smoothies, lunchgerechten en gezonde lekkernijen. We oogsten, bereiden en eten samen en tussendoor is er vitaliserende kundalini yoga o.l.v. Rinske Frederiks.

14 juni  10.00 – 16.30 Kosten: 65 euro. Meer informatie & aanmelden op www.soulbay.nl/raw-yoga

image.jpg

De eerste aardbei!

Vandaag de eerste aardbei gesnoept! Het is nu echt zomer.  Vorige week ook al de eerste peultjes in de winkel. Het oogstseizoen is begonnen. Dat betekent ook dat ik wel wat extra handen kan gebruiken. Dus ken je nog scholieren die het fijn vinden om buiten hun hansen uit de mouwen te steken laat ze me bellen. 0612583453

image.jpg

Stoere klanten

Een mooie plantgoeddag ondaks het natte weer. Stoere klanten trotseerden regen en wind om hun tuin vol te kunnen zetten met kruiden en (bijzondere) groenten. Vanaf nu elke woensdag en zaterdag te koop!

image.jpg

 

image.jpg