De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Winterwerk

De winter zorgt voor een heel ander ritme, voor meer rust en tijd om te reflecteren en om al die klusjes waar je zomers geen tijd voor hebt een keer op te pakken. Ondanks dat de tuin gesloten is zijn we er dus toch nog volop bezig. Drie dagen per week zijn we in de tuin druk met het oogsten van de laatste wintergroenten, het afdekken van de groenten die de hele winter op het land blijven staan, het onderhouden van de houtwallen, houtzagen en hakken en het uitzoeken ven schonen van de zaden en bonen zoals de kievitsbonen, coco rose, koeboontjes en patrijsoogjes. Dat zijn mooie boontjes en lekker warm binnenwerk in onze nieuwe schuur waar we een warme binnenruimte en een koude binnenruimte hebben. In de koude ruimte kunnen we de banken en tafels van een lik verf voorzien en zijn Jan en Kasper druk met het maken van leirekken voor het nieuwe stuk muur dat dit jaar is opgeknapt. De andere dagen van de week zijn voor het bestellen van zaden, administratie en geregel. Maar ook voor het verwerken van onze voorraden en zo ontstaan de lekkerste soepen en jams! Tussen kerst en oud en nieuw gaan we wel echt even stoppen en genieten van de tuin in rust.

Zondag 17 dec - Midwinterdag

Hartje winter doen we de poort open zodat jullie kunnen genieten van een winterse Ommuurde Tuin. De tuinwinkel is gevuld met wintergroenten zoals o.a. pastinaak, winterpostelein, rammenas, schorseneren, veldsla, boerenkool en spruitjes. Verder hebben we de zomer gevangen in onze heerlijke huisgemaakte jam en gedroogde verveine thee met goudsbloemblaadjes. Er zijn huisgemaakte soepen van groenten uit de tuin in een pot en lekkere stamppotten om mee te nemen. Fijn voor de dagen dat je even geen zin hebt om te koken! Dat hebben wij al voor jullie gedaan! De tuin is geopend van 11u -17u , we hebben soep op het houtvuur, quiche, gluhwein, chai thee en warme stampotten dus kom gezellig lunchen om het houtvuur. Er liggen warme dekentjes klaar! De kinderen kunnen broodjes en kniepertjes bakken boven het vuur. Voor kinderen én volwassenen is er de mogelijkheid om een yuleblok te versieren en te verbranden in het vuur. Een yule blok maken is een oude Midwinter traditie. En natuurlijks dit de tijd om de maretakken in de tuin te gebruiken. 


We zien er naar uit om jullie te zien!
Winters welkom!

IMG_9665.JPG

De laatste groenten...

Het allerlaatste pakket van 2017… Het is altijd een dubbel gevoel; lekker rustig de komende maanden maar ik ga ook het oogsten en het contact met de abonnees missen. Gelukkig hebben we zaterdag een gezellige afsluiting gehad met veel vaste klanten, abonnees en vrijwilligers. Allemaal bedankt, zonder jullie steun als abonnee en/of fysiek hulp in de tuin zouden we nergens zijn. 

En nu vol met plannen voor het komend jaar, zoals een midwinter open dag, een moestuin- of agroecologiecursus, het verder afbouwen van de schuur en het repareren en verven van stoelen, banken en tafels. En natuurlijk gaan we weer avondjes besteden aan het zoeken van nieuwe lekkere groentesoorten en rassen bestellen van zaden en pootgoed. 

IMG_1804.JPG

 

Ondanks dat de groei eruit is met de kou en korte dagen houden we de bedden nog wel schoon. Deze wintergroenten verkopen we nog door de winter aan restaurants zoals de Nieuwe Winkel en Linnaeus. Ook wijzelf kunnen zo van de winter nog genieten van kleine kooltjes, raapjes en blaadjes zoals winterspinazie en postelein. Alle bieten en wortels halen we er komende weken wel uit. De muizen weten ze altijd feilloos te vinden en eten dan ongezien vanuit de grond de oogst op.

 

IMG_1806.JPG

Bij het opruimen van het pompoenenbed kwamen er nog een boel kleine pompoentjes tevoorschijn! De sweet dumpling een schattig wit-groen gestreept pompoentje is een heel zoet en nootachtig pompoentje lekker om te vullen met pittige paddestoelen paddestoelen (en rijst). De andere pompoentjes zoals de butternut  of de futsu een meer bruin pompoentje of de acorn pompoen, donker groen zijn zeker zo lekker, nootachtig maar wel minder zoet. Vullen of roosteren in de oven laat je het meest genieten van de bijzondere smaak.

Geroosterde pastinaak uit de oven blijft mijn favoriet maar deze romige pastinaaksoep meet chipjes is ook heel lekker!  Maak van een halve pastinaak met een dunschiller ongeveer 20 flinterdunne reepjes en houd deze apart. Snij de overige geschilde of goed geboende pastinaken in grove stukken. Bak 2 gesnipperde sjalotjes in een soeppan in een el boter glazig. Blus af met 100 ml witte wijn. Voeg de pastinaak, 350g aardappel, wat laurier, tijm en 1 liter water of groentebouillon toe. Laat 20 min zachtjes koken. Verwijder tijm en laurier en pureer de soep.Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verhit de olie in een hoge pan en frituur de reepjes pastinaak kort goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zeezout. Verdeel de soep over 4 borden en garneer met pastinaakchips.

Het loof van de gezaaide bietjes is dit jaar zoveel mooier dan de geplante bietjes dat ik hoop dat we nog bosbiet in het pakket kunnen doen. We hebben nog allerlei rassen staan zoals de langwerpige forono, Egyptische platronde en gestreepte Chioggia bieten. Mooi blad kun je goed eten als spinazie roerbakken of zelf rauw in de salade.

Bieten in een velletje: Schil de bietjes en 1 ui en snij ze in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg in een ovenschaal. besprenkel het met olijfolie en peper en zout en wat takjes tijm. Bak de bietjes 20 minuten bij 180gr en laat afkoelen. Neem nu 1 vel filodeeg (best verse uit de koeling, anders uit de vriezer) kwast er olijfolie over. Leg er een tweede vel op en leg deze samen op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bieten over het midden van de vellen. Hak dan 50g walnoten grof en verdeel dat samen met 100g geitenkaas over de bietjes. Misschien nog wat zout en zwarte peper veroveren leg dan het 3e vel filodeeg eroverheen. kwast ook hier olijfolie over en vouwnuf alle zijdes naar binnen zodat er een mooie rol ontstaan. Kwast er nog wat olijfolie op en strooi er sesamzaadjes over. Bak deze bietenrol in 30 minuten op 180gr lichtbruin. Lekker met wat salade.

Vorige week stond een mooi recept met meiraapjes. Het is een uitdaging maar echt erg lekker. ze worden ook knolletjes, turnips of navets genoemd en er zijn legio recepten over te vinden op internet. Ik vind navet zo’n leuke naam omdat het soms echt net buikjes zijn met een naveltje.

En verder weet ik nog niet helemaal wat er allemaal in het pakket te vinden zal zijn. De blaadjes die nu nog groeien zoals hertshoornweegbree of bladchichorei zijn eigenlijk allemaal erg lekker in een roerbak. Maar het kunnen ook zomaar de laatste appeltjes of stoffertjes zijn. Weet je niet wat het is, bel gerust Esther 06-12583453,

Bij deze dan voor de laatste keer dit jaar eet smakelijk,

Esther, Marieke en Elske

 

winterborrel

Komende zaterdag 28 oktober is de laatste open tuindag en zijn alle abonnees en vaste klanten welkom een glaasje gluhwein, yogithee of chocomelk te komen drinken met ons, om de winter in te luiden. We zetten de vrijwilligers deze dag ook in het zonnetje want zonder al die handen, ruggen en gezellige praatjes aan de koffietafel hadden we het dit jaar niet zo’n prachtige tuin en lekkere groenten gehad.

de vork is machtiger dan het zwaard - EAT LOCAL CHALLENGE

Afgelopen zaterdag mochten we het bord signeren van de eat local challenge. Prober eens 3 weken alleen maar uit de buurt te eten. Voor jullie is dat wellicht niet zo heel moeilijk maar voor mensen die wekelijks al hun boodschappen bij de AH halen natuurlijk wel. Maar jullie worden ook uitgedaagd. In Wageningen en Renkum is het vind je allemaal die leuke collega’s van ons zoals Grebbeveld voor schapenvlees, Veld en Beek met zuivel en vlees, de molen met bloem en bakker Stroop met heel lokaal brood. En de slogan vind ik super. De vork is machtiger dan het zwaard. Laten we door onze voedselkeus zien wat voor wereld we willen… wat een mooie gedachte.

Ondanks dat de tuin al flink leeg is staan er nog steeds nieuwe gewassen klaar zoals de raapsteeltjes en raapjes. Raapsteeltjes zijn heerlijk sappig en ik eet ze zelf vaak als salade. Ik snij de worteljes eraf, nog even goed wassen en laten uitlekken. Ik doe er gehalveerde cherrytomaatjes en half hard gekookte en gehalveerde eitjes bij en dan nog wat pittige harde kaas in krullen erover. Een beetje zoete dressing en wat geroosterde sesamzaadjes  en zonnebloempitjes erbij. Prachtig!

De jonge raapjes hebben een wat scherpe smaak die aan mosterd doet denken. Fruit je de raapjes in wat boter dan worden ze lekker zoet. Het blad van de raapjes kun je ook gebruiken om in een stamppotje of soep te verwerken.

Ik vind dit een geweldig recept van Ottolenghi met deze meiknolletjes zo als ze ook wel worden genoemd. ps het is wel machtig! Neem 400g wit desem brood in plakken en laat dat in de oven een half uur drogen. Breng 800ml volle melk, 250 ml slagroom met 1 in vieren gesneden ui 2 takjes rozemarijn een mespunt nootmuskaat bijna aan de kook. Laat het afkoelen en zeef de rozemarijn en de ui eruit en gooi ze weg. breek 8 eieren in een kom en klop hier de geurige melk door tot het glad is, voeg een 1/2 tl zout en wat witte peper toe. Blancheer 250g in cm dikke plakjes gesneden meiknolletjes 2 min in kokend water. Laat ze uitlekken en drogen. Bekleed er daarna een 22-30cm ovenschaal mee. Roer 200g ricotta, 90g parmezaanse kaas, anderhalve tl gehakte  rozemarijn naaldjes en een beetjes bieslook door elkaar en besmeer de plakjes brood ermee en leg ze dakpansgewijs met de besmeerde kant boven in de ovenschaal. Gier het ei-melkmengsel erover en druk het wat aan. Laat het anderhalf uur intrekken. Bak daarna in een oven van 200 gr 20 minuten met folie en daarna nog 30 min zonder folie. Als je in het midden een mes steekt en er komt geen room meer naar boven is de ovenschotel klaar. Laat het voor het opdienen 10 min rusten en bestrijk het met wat olie.

De krieltjes zijn zo makkelijk en lekker. Ik was de krieltjes met een schuursponsje en breng ze heel even aan de kook. Als ik tijd heb halveer ik ze en anders laat ik ze heel en bak ze dan nog even op in wat olijfolie. Erg lekker met pittige pompoenstukjes en rauwe ham.

De pompoen die jullie vandaag in het pakket vinden is de Crown prince. Een geweldige pompoen, met een mooie kleur en daar onder nog een donker groene laag en daaronder dan weer oranje. Voor kerst maak ik er snijkunstwerkjes van voor in de oven maar je kunt het natuurlijk ook prima in de soep gooien of in stukjes stoven. De schil kun je eten, alleen de lelijke plekjes niet. De structuur van het vruchtvlees is heel stevig en de smaak lijkt wat op kastanje. Voor de hete pompoenblokjes  snij je de pompoen in stukjes van 2 cm. Fruit in een pan 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook en voeg daar een (halve) fijngesneden  rode peper bij. Hierna de blokjes toevoegen laat de blokjes steeds licht bruin worden voor je ze omschept. prik met een vork om te checken of ze al gaar zijn. Gooi er op het eind een half glaasje water bij en laat zo het wat aangebakken tot een soort saus worden dat om de blokjes heen gaat zitten. Voeg zout en citroensap naar smaak toe. (of doe 2 tl harissa in de pan tijdens het bakken)

Dit jaar waren onze gekleurde peen niet zo groot geworden dus hebben we wat bijgekocht van onze collega’s van Klein Broekhuizen. Mooie verschillende kleuren peen en als je goed proeft met ook andere smaken. Leuk om te poffen in de oven of als salade. Neem 3 wortels in dunne slierten gesneden, met 80g geweekt en gewassen zeewier en 40g verse gember beide ook in dunne sliertjes 2 minuten koken, uit laten lekken en droog deppen en erna direct witte balsamico door doen en laten afkoelen. Een komkommer en mango ook in dunne slierten snijden en dan alles met nog wat blaadjes raapsteel, koriander en munt mengen. Maak het af met geroosterde sesamzaadjes, limoensap, olijfolie en wat zoutflakes en je hebt een feestmaal. Geweldig naast een mooi stuk zeebaars of tofu-saté.

 

Komende zaterdag is de laatste open tuindag en zijn alle abonnees en vaste klanten welkom een glaasje gluhwein, yogithee of chocomelk te komen drinken met ons, om de winter in te luiden. We zetten de vrijwilligers deze dag ook in het zonnetje want zonder al die handen, ruggen en gezellige praatjes aan de koffietafel hadden we het dit jaar niet zo’n prachtige tuin en lekkere groenten gehad.

herfstzin

De afgelopen week hebben we knoflook geplant, st. Jansrogge gezaaid, alle mais en asperge gehakseld en een leuke kooksessie met MBO-horeca studenten gehad. Een volle week met klap op de vuurpijl de World Food Day. 2 excursies kwamen naar de tuin en daar waren de mensen hartstikke enthousiast over de kleuren en verschillende soorten en rassen die de tuin herbergt. Het weer werkte ook nog eens heerlijk mee!

IMG_1728.JPG

De aardpeer geeft eindelijk zijn knollen prijs. Twee weken geleden konden we nog geen 100g knol per stengel oogsten, eigenlijk waren het nog geen knollen alleen wat verdikte wortels. Maar nu in twee weken tijd is deze enorme plant van wel 3,5 m hoog zijn energie gaan opslaan, de bladeren worden geler en helemaal bovenin zijn nu ook bloemen te zien, kleine zonnebloemetjes. De knollen zijn zoet en sappig. Ze zijn heel gezond voor je darmen hoewel ze ook wel wat winderigheid kunnen veroorzaken. Het meest makkelijke om met deze wortels te doen is goed boenen. Zo vers is schillen niet echt nodig. En dan kun je ze verwerken tot bijv. een soep met wat ui, gember en shitake of poffen in de oven met nog wat pastinaak en bietjes of zachtjes in blokjes bakken met wat knoflook en rozemarijn. Deze aardpeersoep vind ik geweldig, heerlijk romig en notig dus daarvan het recept. HERFSTIGE AARDPEERSOEP Fruit een grote in stukken gesneden ui. Voeg een teen knoflook, een cm geschilde gemberwortel, wat zeezout en zwarte peper toe en een pond aardperen en de minder mooie stukken van 100 g shiitakezet het geheel 5 cm onder kokend water en kook het geheel in 15 minuten gaar. Pureer de soep glad, voeg dan de mooie, in plakjes gesneden shitake toe en kook nog heel even op. Op smaak brengen met zout, peper en wat druppels citroensap.

 

Heerlijk geurige pastinaak om in plakjes of frietjes te bakken en dan opeten met citroenmayo. Lekker met een bittere salade van radicchio erbij. Om deze salade wat makkelijker te maken kun je er een andere sla en of stukjes fruit zoals peer of appel door mengen of een zoete dressing gebruiken. Zoet maakt bitter wat beter te pruimen.

De gekleurde bietjes staan door heel de tuin. Dit jaar zijn ze niet heel groot geworden maar we zijn al erg blij dat ze nu niet meer zo enorm worden aangegeten door muizen zoals in het begin van het jaar. Daarom halen we ze nu ook al van het land. Zodra het weer kouder wordt gaan de muizen ondergronds en lijkt er nog heel wat te staan tot we in willen oogsten en de bieten, witlofpennen, wortels en pastinaken van onderaf zijn opgegeten. En je met alleen een plukje loof en het bovenste stukje biet in je handen staat. Als je alle kleuren biet door elkaar gebruikt wordt het resultaat meestal rood of roze. Ik gebruik de bietjes graag apart per kleur en dan meng ik ze pas op het laatste, bijvoorbeeld door een risotto met geitenkaas en pijnboompitjes.

IMG_1723.JPG

 

Ik weet nog niet precies welke kool jullie zullen aantreffen. We zijn begonnen met het leeg oogsten van de kolenbedden. Er komen kleine savooiekooltjes, spitskooltjes, boerenkool en palmkool vanaf. de spruitjes zijn dit jaar nog te klein (tot groot genoegen van een aantal mensen) maar misschien kunnen we de laatste week wel wat los in de winkel verkopen. Al deze kolen kun je goed verwerken in een lasagne. Strip de boeren- en palmkool van hun nerf en snij de spits en savooi kool in mooie reepjes. De kool verwerk je in de rode saus, met gebakken sjalotjes of ui, knoflook, tomaat en kruiden zoals oregano, tijm en salie. en evt gehakt. Maak dan ook een bechamelsaus, van boter, bloem en melk en water, zout en peper. Wissel de laagjes af met lasagne bladeren er tussen. Eindig met de bechamelsaus en strooi er wat pitte geraspte kaas over. 45 minuten in de oven op 180 graden en smullen maar. PS: Hoeveelheden gok ik altijd. Op internet vind je ze zo.

Sinds afgelopen week kun je op de tuin in Eurijn betalen, de lokale euro. De bedoeling is om mensen te stimuleren om hun geld in de regio en bij lokale bedrijven uit te geven ipv bij grote ketens waarbij een boel van de winst uit de regio verdwijnt. Het is een initiatief dat door heel Europa leeft. In Wageningen en omstreken is het nog erg nieuw maar in Utrecht zijn er al veel gebruikers en in steden zoals Manchester is het echt groot. Kijk op circuitnederland.nl voor meer info. Volgend jaar kun je korting krijgen als je in Eurijn abonnee wilt worden. Hoe dat allemaal vorm gaat krijgen volgt later het jaar in een nieuwsbrief.

zwarte palen, zoete bataten en radijsjessoep?!

Wat een mooie oogst wortelgewassen! Elske is trots op haar zwarte palen, een Duits schorsenerenras dat ze dit voorjaar heeft gezaaid. Ik zelf was vorige week super enthousiast over de mooie bietjes en de zoete aardappelen die we uit de grond hebben gehaald. Bataat of zoete aardappel is eigenlijk een vaste plant. Ik ga dit jaar weer proberen ze over te houden. En nu binnenshuis want ze houden niet van temperaturen onder de 10 graden. De schuur vordert ondertussen ook steeds meer. Het geïsoleerde gedeelte is bijna dicht dankzij de hulp van Andre en hebben we nu ook elektriciteit. Hier kunnen we de pompoenen, bataat en aardappelen opslaan. Met straks nog een kacheltje erin houden we het daar mooi vorstvrij en ook aangenaam voor de vrijwilligers om deze winter te lunchen en klusjes te doen.

IMG_1680.JPG

Nu de frissere tijden weer aanbreken ga ik steeds meer ovenschotels en soepen maken. De bataat, rode ui en aardappelen zijn perfect voor een makkelijke ovenschotel. Snij zoveel van de bataat en aardappel als je op denkt te krijgen in stukjes van 2 cm en maak van de ui maantjes. Husselen ze met wat olie door elkaar en zet het 45 min in een oven van 180 graden. Strooi er na 30 minuten wat kruiden en zout over naar smaak. Bijv tijm, zwarte peper en citroenrasp. 

IMG_1716.JPG

Radijsjessoep!?

Was de radijzen en ook het loof goed af. Snij de radijsjes in plakjes en hou wat plakjes en wat groen apart voor de garnering. Snij een rode ui fijn. Fruit de uitjes en radijs 5 minuten en voeg (500ml voor 2p) bouillon of heet water toe en laat het 15 min sudderen. Voeg de fijngehakte blaadjes toe en pureer alles mooi glad, breng op smaak met room citroensap, zout en peper. garneer het op de borden met de plakjes radijs en het groen.

Ik heb sinds kort weer wat oude recepten herontdekt. Vaak ben ik een paar jaar helemaal weg van een recept en dan volgt er weer wat nieuws en vergeet ik dat eerste recept gewoon weg. Maar nu kwam ik ineens weer wat oude recepten tegen. Net als met oude vrienden is het direct weer gezellig als vanouds. 

Deze snijbiet die jullie in het pakket vinden heet in België warmoes, jawel net als de straat waar vroeger de groentemarkt te vinden was. Wij noemen ze zilverstelen en ze zijn heel geschikt voor oven of stoofschotels. 

Ovenschotel van snijbiet en aardappel: Kook de aardappelen gaar en maak er een puree van met wat melk boter, zout peper en mosterd. Roerbak een gesnipperde ui in wat olie (evt met wat gehakt) en voeg na 5 minuten de snijbiet toe, eerst de stelen en wat later het groen breng op smaak met zout en rode peper. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten. Schep in de holte de snijbiet (met gehakt) en giet hier een mengsel over van 2 eieren en 75gr geraspte pittige kaas. Zet de schotel een half uur in een oven van 175 graden, tot de bovenkant mooi bruin is.

 

Spaghetti, Acorn en Butternut

Herfst herfst wat heb je te koop. Een heleboel bladeren dwarrelen door de tuin. Gelukkig is het nog niet echt heel koud en is het werken met nu buiten echt lekker. We hebben vandaag alle borlottibonen eraf geoogst. Ze kunnen nu nadrogen in de kas en van de winter gaan we ze gezellig doppen en inmaken. Voor het Pim Mulier instituut heb ik vorige week een lunch bereid met bietjes en dahlia en geserveerd op de heide bij Warnsborn. Dat gaf wel een heel mooi herfstig plaatje.

IMG_1662.JPG

Deze eikenblaadjes vliegen niet door de tuin maar zitten in een kropje nog mooi groen te zijn. Het is de laatste sla van het jaar! De groei is eruit en de gezaaide veldsla moet nog wel heel hard groeien om groot genoeg te zijn eind oktober. Maar die eten we dan zelf op deze winter. Als je dahlia’s in de tuin hebt is het leuk hier de bloemblaadjes van te gebruiken voor een herfstig sla boeket met walnoten, peren en blauw schimmel kaas.

Met de paksoi en de prei kun je een lekkere roerbak maken. Geef een kleurig accent met paprika of wortel. Snij alle groenten Chinoise en bak ze kort zodat ze nog knapperig zijn, afblussen met wat zoute sojasaus. Voor de pit kun je wat rode peper, knoflook en gember gebruiken en voor de eiwitten knapperig gebakken tofu. Decoreren met sesamzaadjes en je hebt snel een mooie en lekkere Oosterse maaltijd. 

Mooie bietjes! Deze gezaaide bieten zijn minder eenvormig dan de geplantte bietjes maar hebben mooie vormen en kleuren. Rood-wit gestreepte chioggia bieten, diep rode cylindra biet waar je mooie plakjes van kunt snijden en goud gele bietjes voor een zonnige geheel. De chioggia bieten worden helaas roze als je ze kookt. Wil je ze zo mooi gestreept serveren. Schaaf er dan dunne plakjes van en marineer die in een lichte azijn. Heel lekker als salade met hazelnoten en geitenkaas. Dit kan natuurlijk ook met de andere kleuren!

En dan nog meer soorten pompoen. Afgelopen week zat er muskaat pompoen in het pakket. Een lichte zoete en naar meloen geurende pompoen. Deze week kun je de butternut, een peervormige pompoen, de witte eivormige spaghetti pompoen of de ahorn pompoen met een geribte eikel vorm in je pakket vinden. Deze pompoenen kun je ook in de vensterbank leggen en pas opeten als ze een plekje krijgen natuurlijk.

De spaghetti pompoen is het meest bijzonder. Het vruchtvlees van deze pompoen gedraagt zich als spaghetti. Halveer de pompoen, haal de zaden eruit en laat de pompoen in de oven op 180 graden 45 min garen. Het vruchtvlees kun je nu met een vork wat los maken tot spaghettislierten Hierna kun je in het holletje een tomatensaus met zoet gefruite uitjes, knoflook, oregano en tijm doen. Het ziet er prachtig uit op tafel en je hebt een koolhydraat arme maaltijd!

De Butternut pompoen heeft boterzacht vruchtvlees, prima voor soepen en curry. De schil is prima te eten, je snijdt alleen de lelijke en harde plekjes eraf.

De Acorn pompoen is een Thanksgiving favorite. Ik maak ze het liefst in maantje in de oven klaar zodat je de smaak goed kunt proeven. Op het internet kun je veel recepten vinden zoals op deze site: http://www.thekitchn.com/10-ways-to-eat-an-acorn-squash-129731

IMG_1673.JPG