De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

In de bonen van de hitte

We zijn weer terug van vakantie en de regen gelukkig ook. Wat was het droog de afgelopen weken. Gelukkig hebben Elske en de rest veel kunnen beregenen. Maar de hitte zorgde er wel voor dat de groenten sneller groeien en daardoor komt de planning van de groentepakketten soms wel wat in het geding. Vorige week was er zoveel klaar om te oogsten terwijl we deze week jullie natuurlijk ook een volle krat willen geven. Door dat snelle groeien willen de groenten ook zaad gaan vormen. In de bonen waren we dus; om te plukken en te plukken en te plukken. Helaas waren de bonen snel te dik ondanks het vake plukken maar de afgekeurde bonen vonden gelukkig hun weg naar de varkens van Norbert. Voor gewassen zoals de suikermais, de courgettes en pompoenen is het hete weer juist geweldig. 

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Deze week zijn we aan het planten. Met een lekker vochtig grondje kunnen de nieuwe courgetteplanten, laatste andijvie en sla en veldsla lekker van start. Ook gaan de aardbeienplanten voor volgend jaar de grond in. De tuin wordt leger maar stiekum ook weer niet als over twee weken de wintergewassen gezaaid zijn.

IMG_0922.JPG


In het pakket vinden jullie deze week twee mooie soorten courgettes, de patisson en de zapallito. Je eet deze allebei jong, zoals de courgette. De smaak is net anders. De patisson is wat frisser van smaak en de zapallito wat zoeter. Die laatste eet ik ook vaak rauw in dunne partjes als salade. Heel mooi met granaatappel pitjes of cranberry’s en wat geroosterde zaden. De patisson is mooi om te vullen, gewoon met kaas en wat bieslook en wat cherrytomaatjes on te side in de oven (45min). Ik gebruik de meloenlepel om het vruchtvlees eruit te halen. Dan heb je ook nog leuke witte bolletjes die je ook kunt gratineren of gebruiken in een saus de volgende dag.
De venkel is helaas gaan het schieten. Als je hem heel dun schaaft voor een salade met radicchio bijvoorbeeld dan maakt die dikke stengel niets uit. Maar je kun er in ieder geval een lekkere soep mee maken! Ook het hart is heerlijk fijn gesneden in een soepje.
Bij de radicchio(-venkel) salade eet je de eerste appeltjes van het seizoen en wat walnoten. De radicchio is een rood-groene krop die wat op rode kool lijkt. De smaak is echter meer zoals witlof. Je snijdt de krop in dunne reepjes. Vind je het wat bitter leg dan de gesneden blaadjes 5 min in een bak koud water en de bitterstoffen trekken eruit.
De pronkbonen kun je op verschillende manieren eten. Heel jong als een soort snijboon en iets later als een dopboon. Deze vind je nu in het pakket. Je haalt de dikke boontjes uit de schil en kookt die kort (10 min, wel altijd even de dikste proeven) De kleuren van de bonen varieren net als de mooie bloemen van wit tot zwart-paars. Deze bonen danken hun naam ook aan die mooie kleuren. Nu kan je ze verwerken in allerlei gerechten. Mexicaanse schotel met ui, paprika, gehakt. En dan met tortillachips en zure room eten natuurlijk omdat het vakantie is.De bonen kun je makkelijker even laten liggen dan bijv. sperziebonen omdat ze een natuurlijke verpakking hebben. Zonde al die bonenhulzen? Trek er een lekkere bouillon van! Neem nog wat preiloof, ui en wortelschillen, venkel- of wat andere groenterestjes wat laurier, peperkorrels en peterselie stengels en zet dit in een grote pan net onderwater op. Laat het geheel een 20 min koken en dan uitzetten en na 20 minuten afgieten, nu pas zout toevoegen. Vooral als basis voor een linzensoep smaakt dit heel goed.
De eerste suikermais heb ik vorige week geplukt. Door de droogte is de de groei een beetje minder uniform dan andere jaren maar wel zijn ze geweldig lekker zoet. Kook de kolven maar een paar minuten tot de kleur van het geel van licht naar diep omslaat. Ook in het blad roosteren op de bbq is heel lekker en leuk. Maak een boter met wat zout en kruiden, bijv. gebakken salie om erover te smeren.


Zomerse groetjes uit de tuin,

Esther, Marieke, Elske, Esther, Henk, Arthur en de andere vrijwillligers

Slaaaaaaaa

Een sla is geen sla, twee sla is een half sla en drie sla is een stengelsla. Oftewel een overvloed aan sla! Maar wel een bijzondere sla erbij: stengelsla.  Wosun heet deze groente in China. De smaak zit tussen bleekselderij en sla in waardoor de Engelse naam celtuse, een samentrekking van cellerie en lettuse is. Je schilt deze stengelgroente waardoor het lichtgroene hart te zien krijgt. Dit snij je in dunne plakjes en dat kun je roerbakken, of kort blancheren en dan in een salade verwerken. Je kunt het ook rauw eten, laat het even in zout water staan om de bitterstoffen eruit te trekken. Het onderste stuk van de stengel is vaak erg bitter dus snij er een stukje af. Wosun wordt vaak gebruikt in roerbakschotels met prei, paprika, worte, gebakken toful en een oestersaus. Heb je het gehad met de sla als salade of heb je gewoon teveel liggen. Hier zijn wat alternatieve slarecepten:Indisch gehakt: Fruit een ui in wat olijfolie en voeg daar een tl curcuma, djinten, koriander, sereh en laos. Voeg ook een stukje gehakte gember, een teentje knoflook en een halve rode peper toe en laat lekker pruttelen. Voeg dan het gehakt toe en roer tot het rul is (of vegetarisch gehakt tot het warm is). Proef voor zout en peper. Snij een krop sla grof, best vantevoren de bladeren wassen en voeg dit toe. Even laten slinken en serveren met pandanrijst. Slasoep: Fruit een ui en een teentje knoflook en evt een gekookte aardappel en het binnenste van een courgette. Voeg bouillon toe en pureer de soep en breng opmaak met zout peper en citroensap. Was de sla en snij grof. Voeg de sla vlak voor het eten toe. Heel even aan de kok laten komen, pureren en serveren. Wacht je langer dan slaat die mooie knalgroenkleur om naar grijsgroen. Nog steeds lekker maar minder mooi.
Raapsteeltjes in de zomer, ze groeien nu natuurlijk super hard. Lekker voor een stamppotje met een worstje van de BBQ. Afgelopen jaar heb ik een paar keer zelf worst gemaakt. Erg leuk om te doen en te experimenteren met kruiden. Nog geen vegetarische worst gemaakt maar dat zit wel in de pijplijn. Geen zin in stamppot, het past ook prima in een salade of geroerbakt met ui, paprika en tomaat.
De uien liggen te drogen in het zonnetje. Soms ben ik bang dat wel eens te heet kan worden, maar dit is de manier waarop het overal gebeurd. We hebben helaas altijd wat last van de uivlieg. Andere boeren leggen daarvoor vaak insectengaas. Maar dat vind ik zo lelijk dat ik voor de alternatieve methode ga; steriele mannetjes uitzetten. Dat werkt nog niet 100%. Daardoor zijn de uien niet perfect en vaak niet heel lang bewaarbaar. Eet ze dus lekker op.

 


De courgettes produceren nu enorm. Ik hoop dat ze zich niet te snel weggeven. We zaaien nu nog courgettes voor de nazomer/herfst zodat we oude planten kunnen vervangen over een paar weken. De mooie bolcourgetjes die we in het pakket doen kun je goed vullen. Een paar ideetjes voor de vulling: tonijn met jalapeno pepers, mais, dunne plakjes venkel en kappertjes; camembert met in balsamico gemarineerde ui en champignons, lamsgehakt met courgette en cherrytomaatjes. Kook de uitgeholde courgettes 2 minuten en koel daarna af. De binnenkant van courgette kun je in de vulling verwerken maar ook lekker om een snel soepje mee te maken.
Venkelsalade, lekker geurig en knapperig. Snij de venkel mooi dun en mix het met wat knapperige slablaadjes uit het hart van de krop, rucola en grof gehakte noten. Een dressing van citroensap en olijfolie, wat zout en grof gemalen

IMG_0739.JPG
IMG_0710.JPG

komkommertijd

Gelukkig is het een paar dagen wat koeler en ook in het tuinwerk komt wat rust. We moeten nog een paar gewassen zaaien. Er komen nog aardbeien en 2 kleine plantingen aan en dan is het vooral bijhouden. Dat is ook niet niks maar met deze droogte is het fijn schoffelen. Afgelopen vrijdag was er een bruiloft in de tuin. Het was prachtig weer en met deze tafel vol met vrouwen in traditionele Nigeriaanse kleding waande ik me even in Afrika.

IMG_0615.JPG

 

De komkommertijd breekt aan. Dit jaar telen we weer een aantal nieuwe rasjes. Naast de gewone lange komkommer kun je ook, de korte maar heel smaakvolle Marketmore landkommer, Chinese slangkomkommer (lang en wat stekelig) of Albaster witte komkommers in je groentepakket vinden. Die laatste vind ik echt prachtig. Ze smaken heerlijk. Alleen moet je ze wel schillen want de schil is bitter. Het is een CGN-ras. Een oud ras dat op de oranje lijst staat. Dit ras bevat nog veel oud genetisch materiaal en wordt bewaard in de genenbank. Het zaad moet elke zoveel jaar ververst maar er moet ook gekeken worden of het zaad nog de eigenschappen bevat die erover zijn beschreven. Ik hoop dat ik deze week al voor iedereen een komkommer heb anders een zapalflito. Dit zomerpompoentje eet ik vaak rauw omdat het naar komkommer smaakt. Maar je kunt het ook goed bakken. De  zaden haal ik er alleen uit als ze te dik zijn

Dat bittertje dat je nog proeft in oude komkommerrassen is uit veel gewassen weg veredeld. In de augurken vind je het nog wel terug en ook in de radicchio, een cichorei. Radicchio is lekker om te combineren met wat romigs en zoets zoals mango, druiven en cottage cheese. Een heel kleurige en zomerse salade. 

Ik vind raddicchio ook warm echt geweldig. Radicchio-pasta: Fruit 2 kleine rode gesnipperde uitjes in wat olijfolie, giet er een flinke scheut rode wijn bij en laat 2 min koken. Schep de radicchio die je in dunne repen hebt gesneden erdoor en laat een minuutje meestoven. Schep er gekookte pasta door en warm dat door en breng op smaak met zout en peper. Afmaken met grof geschaafde parmeggio

We blijven even in Italië. De bleekselder en de wortel doen het namelijk erg mooi samen in een zomerse risotto. Fruit een sjalotje in een klont boter of 4 el olijfolie. Voeg 350g risotto rijst toe en bak die een paar minuten mee. Blus het af met 100ml droge wite wijn en voeg daarna bouillon toe zoveel als nodig is om de risotto te laten garen. Voeg na 10 minuten fijn gesneden bleekselder en blokjes wortel toe. Na nog eens 10 minuten is de risotto beetgaar en ook de groenten niet te zacht geworden. Breng op smaak met zout, zwarte peper, wat citroenrasp en parmeggio. Met wat gerookte zalm of gegrilde vis erbij echt soulfood voor een zomer avond na een dag hard werken op het land.

IMG_0622.JPG

De BBQ-slaatjes zijn er weer. Het weer leent zich er nog steeds goed voor dus ik zou zeggen grillen die Romaanse little gem slaatjes. In kwarten bestreken met een kruidige olijfolie mooi als groente naast de burger of garnalenspies op het rooster. Maar ook gewoon erg lekker als knapperige sla. Ons slabed is maandag weer met veel inzet onkruid vrij gemaakt. Wat ziet het er dan weer prachtig uit al die rijtjes met kleurtjes

 

IMG_0620.JPG

En als toetje nog een laatste maal rode bessen. We plukken alweer de laatste bessen. Wat ging dat hard! Nu beginnen er ook bramen te rijpen en smullen we zelf van de Japanse wijnbes. Maar van die struiken komt niet zoveel fruit dat het in het pakket kan helaas.

Komende week gaan we een kookworkshop geven en het toetje is natuurlijk met bessen. Pannenkoekjes met hangop en bessen. Door de hangop doe ik dan vaak wat (linde)honing waardoor het zomers ruikt en dan de smaakexplosies van de bessen met het zachte zoet van de pannenkoekjes. Mmmm daar heb je niet snel teveel van.

IMG_0610.JPG

 

Eet smakelijk, met van links naar rechts Marieke, Elske en Esther 

 

zomerliefde

Oh jee, we zijn verliefd. De gansjes groeien hard en zijn ontzettend leuk zo scharrelend in de tuin, tussen de net geoogste uien, tussen de net geplande sla en natuurlijk in de flowforms waar ze elke ochtend in bad gaan. Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

eikenbladsla onder de bonen

eikenbladsla onder de bonen

Met dit weer eet ik graag zoveel mogelijk groenten:  Eikenbladsla met een paar nieuwe aardappeltjes, wat gepofte tomaatjes, geroosterde pompoenpitten en stukjes kaas.  Ja we hebben weer een heel assortiment: De eerste piepers, Frieslanders, maar nu hebben we met hulp van een volleybalclub uit Nijmegen ook van de andere rasjes een grote krat.

De paarse pieken uit ons knoflookbed, oftewel paarse melde hebben we geoogst. Een mooi gewaste dat zich mag uitzaaien in de tuin net als winterpostelein. De bladeren geven een heerlijk zachte spinazie. Mooi donker en dus boordevol antioxidanten. Even grof hakken en dan roerbakken in een el olijfolie met wat knoflook (ook net uit de grond). Probeer de geroerbakte melde  eens met nasi en hard gebakken tofu geblust met kikkomansaus. 

Zomerprei, mooie fijne prei die in maart is geplant. Het is zonde om het donkere blad van weg te gooien. Je kunt de prei helemaal opsnijden. Gebruik dat donkere deel voor quiche en maak van het witte deel een heldere soep van groentebouillon met fijne reepjes prei en spitskool, wat blokjes wortel en een gepocheerd ei erin(en evt noodles).

Nog meer salade recepten want het weer vraagt er om!  Salade van eikenbladsla met courgettespaghetti met een dressing van citroensap, olijfolie, zout, zwarte peper en erop wat reepjes geroosterde paprika, rucola en sardientjes. Lekkere vers gebakken ciabatta ernaast. Je waant je zo in Italie.

 

knoepers

Midzomer! Wat een groei, wat een jungle in de bessenkooi! Maar dit jaar wel knoeper vol met bessen! Deze week dan ook knoepers in het pakket; kruisbessen dus. Kruisbessen hebben zoveel namen dat het altijd leuk is er met een rondleiding langs te gaan. Stekbessen vind ik tijdens het plukken nog altijd erg passend. Want steken doen ze! Ik zit altijd onder de schrammen na het plukken. Sommige mensen vinden het schilletje wat moeilijk maar maak jam en je merkt er niets van. Lekker in yoghurt of natuurlijk als topping op een vlaai (een omgedraaide eierkoek voldoet bij ons ook regelmatig als bodem…).

 

De eerste courgettes! Ze komen in allerlei vormen en kleuren, groen natuurlijk maar ook geel, gestreept of bijna wit. En natuurlijk lang of rond. Het is een super makkelijke groente, het past in soepen roerbakschotels maar de eerste die eten we puur. Gegrild met een mooi ruitjes patroon en nog wat zout en peper erover. Lekker bij de pasta met wat verse peterselie door de tomatensaus.

Paksoi groeit nu met de warmte en de beregening heel mooi en ja nu zijn ze wat beter gelukt… ook de ijsbergsla 2.0 Gewoon lekker als salade en het bewaart ook nog eens geweldig.

En dan de prachtige savooi kool. Het is gewoon jammer om hem te moeten oogsten Zo mooi staat ze naast de st jans rogge te pronken. Maar ja ook heel lekker in de pan.

Savooiekool soep met wat pittigs; Kook pp 100g aardappel en een kleine ui in 300ml bouillon en pureer dat. Snij de dikke nerf uit 100g savooiekoolbladeren en snij de bladeren in reepjes, snij een el wortel in dunne reepjes. Voeg  de groenten toe aan de soep samen met wat pittigs; pittige lamsgehaktballetjes, blokjes chorizo, schaafsel parmezaan. Giet voor het opdienen nog wat olijfolie erover en leg er een paar plakjes groene olijven op. 

In de tuin doen we ons best de natuur bij te blijven. We plukken kersen, bessen, onkruid en tegelijk proberen we ook het najaar in de gaten te houden en we zaaien dus weer raapsteeltjes, radijsjes  en herfstbietjes en bosui. de droogte begint nu zichtbaar te worden. De grasvelden zijn hun prille groen kwijt en moet ik van de week echt eens gaan beregenen. De doperwten en kapucijners staan er geel bij en gaan we dit weekend afbreken zodat er over een maand of wat weer nieuwe aardbeien in kunnen.

De laatste asperges zijn geoogst en ook van de rabarber blijven we nu af. Die mogen nu weer kracht voor volgend jaar gaan verzamelen.

Gelukkig hebben we dit jaar een fijn team om de zomer door te buffelen. Naast Elske en Marieke zijn ook Noor, Esther en Arthur als stagiaires nu veel in de tuin te vinden. En natuurlijk onze vrijwilligers die zet ook graag zo even in het midzomerzonnetje. Bedankt!!

 

Warme midzomergroefjes uit de tuin, Esther, Marieke en Elske

 

midzomerdroomdag en -nacht

Komend weekend zijn er weer de open dagen biologische landbouw of zoals het sinds een paar jaar heet: "Lekker naar de boer”. Wij noemen het Midzomerdroomdag (en -nacht) want bij ons kun je twee keer per week lekker naar de boer! De tuin is zaterdag tot 23u open en zondag tot 16u. Overdag en 's avonds is er lekkers te genieten op het terras en geven we rondleidingen. Ook komt de verhalendichter. Kom luisteren naar prachtige verhalen over liefde en natuur door Renske Kwikkel. Ze begeleidt zichzelf op de gitaar.

2018-06-11 10.15.33.jpg

Deze week zagen we de gevreesde coloradokever in de tuin. Alarm! Elke dag controleren we nu de aardappelplanten en we hebben vandaag met hulp van vrijwilligers het grootste deel van het opschot verwijderd; de aardappeltjes die vorig jaar niet uit de grond zijn gehaald en nu nieuwe planten hebben gevormd (in het verkeerde bed). Vooral op dit opschot hebben we veel eitjes en larven gevonden. Mochten er mensen zijn die het leuk vinden om te helpen patrouilleren of opschot verwijderen. Julie zijn erg welkom. 

2018-06-11 10.20.46.jpg

De eerste courgettes bloeien! Wat een prachtig gezicht blijft dat. Nog heel even dus en dan zijn er weer courgettes te oogsten.

In het pakket doperwten of kapucijners. Ze zijn allebei lekker zoet als ze zo vers geplukt zijn. Kapucijners hebben een extra bittertje. Dat maakt ze wat spannender dan doperwten. Je moet beiden doppen om dat lekkers te bemachtigen. De zoete erwtjes kook je een paar minuten of voeg je op het laatst toe aan een zomerse risotto met stukjes wortel, bosui en natuurlijk wat pittige kaas. Lekker om te combineren met een knapperige sla.

Deze verse kapucijners zijn dus totaal iets anders dan kapucijners uit blik die zijn eerst gedroogd en daarna gekookt en zijn melig.

De kropsla en de ijsbergsla hebben het wat zwaar gehad in de schaduw van de tuinbonen (en onkruid…) Ze zijn niet perfect maar wel respectievelijk lekker mals en lekker knapperig. Vandaar een combi. 

Wat een mooie spitskool is er dit jaar weer te oogsten. Het was dan ook perfect weer met zo nu en dan een bui en al die warme dagen. Spitskool is een makkelijk groente; je snijdt eraf wat je nodig hebt en de rest bewaar je in de koeling. Fijn om een roerbakschotel te maken met wat ui, tomaatjes en kerrie. Of snij er heel dunne reepjes van en maak het in een knapperige salade met nootjes en gedroogde cranberry.  

2018-06-11 10.16.32.jpg

De andijvie is zo groot dat ik verwacht dat ze gaat schieten. Dat is eigenlijk niet zo erg. Je snijdt het begin van de stengel weg en daarna kun je de rest gewoon verwerken. Een halve krop andijvie bewaard prima in een plastic zak in de koeling. Ik ben in de zomer niet zo’n stamppot fan maar daar en tegen wil ik graag gade-gado eten. En daar leent andijvie zich ook prima voor. Roerbak de andijvie en serveer er pindasaus bij en gebakken uitjes. Maar dit volgende recept met pasta heb ik van internet voor iedereen die niet van andijvie houdt was de pakkende sub-titel. Kook tagliatella oid. Bak 200g spekreepjes met 1 gesnipperde ui, als het goed gebakken is 2 handjes in plakjes gesneden champignons en 1 gele paprika in reepjes toevoegen. Even meebakken en dan een blikje gehakte tomaten toevoegen en 2 tl italiaanse kruiden. Voeg daarna de andijvie in reepjes gesneden toe en nog 3 minuten mee laten pruttelen. Voeg dan de uitgelekte pasta toe en een paar el rode pesto. garneer met geroosterde pijnboompitjes.

De bleekselderij is Frederiks favoriete groente. Hij eet ze het liefst rauw en ik gebruik het in veel sauzen. Het geeft vaak net zo’n oppepper. Bleekselder smaakt van zichzelf wat ziltig omdat het veel mineralen op neemt ut de bodem. Lekker dus met vis en nieuwe aardappeltjes of een pasta salade met fruits de mer.

PS Lijkt het je leuk een ochtend, middag of een paar uur mee te helpen in de tuin neem contact op met Esther 06-12583453. We zijn altijd blij met een paar extra handen.

zombies in de tuin

Wat hebben we hard gewerkt vorige week. Door en ondanks de hitte. Met zoveel warmte en licht groeit alles geweldig goed en moet je elke dag asperges, peultjes en aardbeien oogsten. Geweldig zo’n overvloed maar tegelijk wil je ook planten, zaaien en het onkruid groeit ook geweldig goed. Gelukkig is de temperatuur weer gezakt en kunnen we even ademhalen.

 Deze week zagen we een bijzonder verschijnsel. Een zombie-slak! Deze slak is geparasiteerd en zijn brein en lichaam overgenomen waardoor hij zich overdag laat zien en pulserende groene voelsprieten krijgt. Een beetje horror maar wel mooi! https://www.youtube.com/watch?v=Go_LIz7kTok Helaas heb ik maar 1 zo’n slak gevonden. Ik hoopte natuurlijk dat ik zo van mijn slakkenprobleem af was.

Chinese kool leent zich prima voor pittige roerbak, Aziatische schotels met kokosmelk mar als je het blad even blancheert kun je er ook heel mooie pakketjes mee maken. Bijvoorbeeld met een mengsel van dun gesneden wortel, bosui, rode peper, glasnoedels en gerookte tofu. Een heel gezonde springrol! (ook al is het nu net zomer volgens de meteorologen)

De radicchio, is het rode zusje van de witlof. Licht bitter en stevig. Mooi in salades maar ook lekker om te grillen of in een risotto! Rauw doe ik altijd wel een zoetje bij, appel, druiven en een stevige kaas. Gegrild in kwarten erg lekker met een dikke plak jonge kaas er nog even onder de gril overheen gesmolten. En dan kunnen die doperwten of peultje mooi bij de risotto.

Deze week plukten we niet alleen de eerste peultjes maar door het warme weer ook doperwten en kapucijners. Omdat ik niet weet of we genoeg peultjes voor iedereen hebben is het een verrassing wat je in het pakket vindt. De peultjes groeiden me  dit jaar boven het hoofd. Er is een ras dat nu zo’n 2,5m hoog gegroeid is. Dat plukt best lastig als je zelf 1.63 bent… Maar het ziet er prachtig uit! De doperwten zijn van het ras Mechelse krombek. Een oud ras met een kromme punt. Je moet de doperwten doppen en dan gelijk gebruiken. Zulke verse doperwtjes hoeven maar een paar minuten te stomen of op het laatst worden toegevoegd aan een risotto of groenten curry. De schillen kun je gebruiken om een bouillon te trekken. 

IMG_0448.JPG

Een groentecurry is mijn snelle ik-weet-niet wat-ik-moet-koken oplossing. Ik fruit een ui en voeg daar kruiden aan toe zoals knoflook, rode peper, curcuma, mosterdzaad, zwarte komijn en djinten. Dan de stevige groenten in stukjes zoals wortel en als dat wat zacht is de zachte groenten zoals doperwten, peultjes en/of spinazie. Afblussen met wat kokosmelk en ondertussen wat basmatirijst koken. Klaar. En als ik nog luier ben dan pak ik natuurlijk een currypasta uit een potje. 

IMG_0449.JPG

En ook de eerste bietjes! Ze hebben het moeilijk gehad met de kou van het voorjaar maar nu zijn ze toch echt lekker groot. Zoete zomerbiet kook je kort, het blad kun je gebruiken als spinazie in een groente curry.  

Als je deze biet kort gekookt of zelfs rauw gebruikt is het besprenkelen met wat balsamico of appelazijn een aanrader. Het laat het zoete van de biet nog meer tot zijn recht komen. Als je de biet hebt gekookt kun je de schil er zo afvegen. Snij of schaaf de biet in mooie dunne plakjes en maak er een veggiecarpacio van. Lekker met hummus toefjes, wat frisse sla. Geitenkaas en walnoten erbij maken je maaltijdsalade compleet.

 

zomerkoninkjes

Wat een warmte, het is nog geen zomer maar het voelt alsof het al midden juli is. De aardbeien zijn nog nooit zo vroeg in het pakket gegaan! Het is heerlijk plukken ’s ochtends om 6 uur als de temperatuur nog niet boven de 20 graden is. We plukken ook al peultjes! En de eerste courgettes zijn al zichtbaar. Heel mini nog maar over 2 weken kunnen we vast oogsten.

Deze zondag waren we op een streekmarkt, we kregen de officieuze prijs voor mooiste kraam. Helaas was er weinig aanloop door de regen maar het was op een erg mooie plek Park Bredelaar bij Elst. Naast kraampjes met lokale producten waren er veel buiten kokers met mooie vuurtjes en lekkere gerechten.

IMG_0387.JPG

Het pakket begint zich nu te vullen met zware producten. De little gem is niet zo little. Heel lekker als Cesar-salade maar ook heel goed op de bbq! Snij hem door midden en bestrijk het snijvlak evt met wat olijfolie en strooi er wat zout peper en paprika poeder op. Op een rooster boven hete kooltjes grillen tot er mooie strepen op staan maar de rest niet geblakerd is.

Koolrabi in paars en wit zijn zoet en sappig. De paarse schil hou je zichtbaar als e hem gewoon zo raspt of reepjes of plakken snijdt. Heel mooi is een torentje van gegrilde plakken koolrabi, geroosterde paprika en geitenkaas. Lekker met een couscous salade met wat dille.

634444BC-E974-41CF-A4E3-8CC78471A588.JPG

Knolvenkel is mijn favoriet in salades. De radicchio is nog net niet gevuld maar binnenkort eet ik weer veel slalades met dun geschaafde knolvenkel, een bittere sla zoals radicchio en/of frisee of krulandijvie en/of rucola. Maak een dressing met citroen en olijfolie. Doe wat zeevruchten en kappertjes over de salade en de dressing erover sprenkelen, heerlijk met vers gebakken brood. Dit recept kan ook prima met little gem!

De snijbiet is een van de mooiste groenten, zeker in het voorjaar. Fris glimmend blad en kleurige stelen. Een plaatje op het land en lekker op bord. Roerbak deze groente als of het een grove spinazie is, eerste de stelen en daarna pas het blad. Met een uitje en wat wortel lekker bij rijst met pindasaus.

Komend weekend geven we op zaterdag weer rondleidingen voor moestuin geïnteresseerden. Wees welkom en hoor en zie waar de groenten vandaan komen.