De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Tuinbezoek - winkel en terras

De tuinwinkel is tijdens openingstijden op woensdag en zaterdag gevuld met de oogst van het seizoen. Zo gevarieerd dat je altijd wel wat nieuws kunt ontdekken. En ligt het niet in de winkel, vraag er gerust naar - we oogsten het graag voor u! Naast groenten, fruit en kruiden kun je er ook kookboeken, kookpotten, kruidenplantjes of honing van onze Imker Wim van Grasstek vinden.

De winkel ligt aan het terras. Je hebt van af hier een prachtig uitzicht over de tuin. Op het terras kun je genieten van lekkere koffie of kruidenthee en van zelfgemaakte baksels met groenten, fruit en kruiden uit de tuin. Een soepje of salade met een snee landbrood of een overheerlijk taartje uit eigen oven. En wil je inspiratie opdoen pak er dan een mooi kookboek bij. U kunt uw zintuigen verwennen in de kruidencirkel of genieten van de verscheidenheid aan groenten en bessen. 

Wandelroutes naar  / vanaf de Ommuurde Tuin.
1. Een prachtige wandelroute vanaf treinstation Ede-Wageningen naar de Ommuurde Tuin.
Vanaf het station loop je door het bos De Sysselt naar natuurvriendenhuis De Bosbeek. Je passeert een aantal prehistorische grafheuvels. De route volgt het beekdal van de slingerende Molenbeek. De beek werd gegraven om energie te leveren voor watermolens. Door de bossen van landgoed Oranje Nassau Oord, loopt route vlak langs de Ommuurde Tuin. Kom gerust langs voor een heerlijke kop soep of warme quiche om even lekker uit te rusten. Tip: boek ter afsluiting van de wandeling een groepslunch of diner, met een rondleiding door onze prachtige historische tuin! Download de wandelkaart op de website

2. Het klompenpad "Het Hartense Pad" vanaf de Ommuurde Tuin (14 km)
Klompenpaden zijn prachtige wandelroutes over boerenland. Geniet tijdens uw wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Met het klompenpad "Het Hartense Pad" wandel je door het prachtige Renkums Beekdal met bijzondere dieren en planten, langs grafheuvels, beken en sprengen, door uiterwaarden en over landgoederen. Download de route op de website

3. Ook met de gratis app Crossbill Routes Veluwe kom je met de wandeling Renkums Beekdal naar de monding langs de tuin.

“Een prikkelende belevenis voor alle zintuigen. Zeer deskundige en sfeervolle uitleg in de tuin en de keuken. Veel nieuwtjes over vergeten groenten, een feest van smaak en geuren. Heel geschikt als je in kleine kring iets te vieren hebt, je gaat er allemaal met een heel goed gevoel weg. We hebben er twee keer een feest gevierd, een met 120 personen en een met 18, allebei top, ook als het regent... ”

(www.tripgids.nl, gemiddelde beoordeling: 9.0 van 10)

Groepsarrangementen & lunch of diner

U kunt een bezoek aan de tuin  met uw gezelschap extra smakelijk maken met een vooraf besproken Tuin Lunch (12,- p.p.) of de uitgebreide Lusthof Lunch met soep, quiche, landbrood, salade en kruidenkwark (15,-p.p.). Voor gezelschappen kunnen we ook, bijvoorbeeld na een rondleiding, een warm seizoensbuffet Uit de Tuin (19,-p.p.) aanbieden. Echt feestelijk is het Lusthof Feestmaal (25,-p.p.) waarmee u wordt verwend met het beste van het seizoen.

IMG_1489.JPG

Wanneer u de tuin met een gezelschap wilt bezoeken, dan maken we samen een programma dat past bij uw wensen en de mogelijkheden van de tuin. Ook buitenopeningstijden is een ontvanst te bespreken. U betaald dan wel extra voor het afhuren van de tuin. In overleg kan de tuin ook een locatie zijn voor uw familieuitje, huwelijk, vergadering of veldschool. Wij kunnen catering op basis van verse producten uit de tuin voor u verzorgen.

Neemt u hiervoor contact met ons op. Voor alle workshops en ontvangsten geld: minimaal 10 (betalende) deelnemers en aanmelding vooraf. Zie voorwaarden.

 

 

Workshops

 • Zelf snijden en bereiden kan tijdens ons Kookatelier Proeftuin  waarin we, na een rondleiding, samen aan de slag gaan en een mooie maaltijd maken (3 uur). 39,- p.p..
 • Tijdens de Kookworkshop Smakelijk Seizoen, maken we samen een meergangen diner en oogst u zelf de kruiden en (salade-)groenten (4 uur). 49,-p.p. 
 • Kinderkookevent laat kinderen de tuin ontdekken aan de hand van smaken. Samen een seizoenssoep maken, jam van rabarber of pompoenmuffins (2 uur). 15,- p.p.
 • Kruidenworkshop Smaken en Geuren (2 uur). Tijdens een uitgebreide ontdekkingstocht door de kruidentuin, proeven, oogsten en ervaren we de verschillende kruiden. We bespreken de smaken, hun werking in ons lichaam en het gebruik in thee en keuken. Je neemt kruiden mee om thuis aan de slag te gaan. En we genieten tussendoor van kruidenthee en iets lekkers. Kosten 19,- p.p.

Voor alle workshops en ontvangsten geld: minimaal 10 (betalende) deelnemers en aanmelding vooraf. Zie voorwaarden.

Rondleidingen

Wilt u meer te weten komen over deze bijzonde tuin? Boek dan een rondleiding, waarin een van de tuinders alles vertelt over de geschiedenis van de tuin, de gewassen en wat er allemaal bij komt kijken om biologisch te tuinieren. Wij houden rondleidingen in het Nederlands of Engels. Ook kunnen wij tijdens de rondleiding ingaan op specifieke onderwerpen zoals: biologische bestrijding, 'natuurinclusieve landbouw' / community supported agriculture (CSA) / een gezonde bodem & het gebruik van E.M. / agro-ecologie / de geneeskrachtige werking van kruiden (hiervoor kunt u onze kruidenworkshop boeken).

Voor groepen van 10-20 personen:

 • Rondleiding van 1,5 uur incl. koffie/thee, kruidkoek: €8,50 per persoon.
 • Rondleiding van 1,5 uur incl koffie/thee, kruidkoek en hiervoor of na een heerlijke seizoenslunch met producten uit de tuin: €24,50 per persoon

Voor groepen boven de 20 personen:

 • Rondleiding van 1,5 uur incl. koffie/thee, kruidkoek: €7 per persoon
 • Rondleiding van 1,5 uur incl. koffie/ thee, kruidkoek en heerlijke seizoenslunch met producten uit de tuin: 22,50 per persoon

Tijdens open dagen kunt u gratis mee met de rondleidingen. Voor alle rondleidingen op afspraak (buiten open dagen) geldt: minimaal 10 (betalende) deelnemers en aanmelding vooraf. Zie ook onze voorwaarden.

Kookboek Van Eigen Erf

‘Ons’ kookboek werd op de Parijse kookboekenbeurs: Beste kookboek in de categorie duurzaamheid.
In de 2e druk als gast: Loethe Olthuis, culinair journaliste, een eigen column, ‘Volkskeuken’ en het weekendmenu in de Volkskrant.
Ze heeft zelf een tiental culinaire boeken op haar naam staan en nu dus ook in ons kookboek.

Recepten

We koken nu al 15 jaar met de groenten uit de tuin en we hebben veel lekkere recepten verzameld en ontwikkeld. We zijn een receptenlijst aan het aanleggen en hopen dat jullie je lekkerste recepten willen toevoegen. Geef in de titel de belangrijkst groente aan.

Kinderen

Voor kinderen is er ook van alles te zien. In speciale kinderrondleidingen kunnen we een korte ronde door de tuin maken waarbij het ontdekken van de groenten en kruiden centraal staat en is er tijd om de levende have, bijen, insecten en wormen te bestuderen. Ook organiseren we kinderfeestjes waarbij tijdens de rondleiding ingredienten voor soep of jam worden geoogst. Een creatief en lekker feestje. Neem daarvoor conatct op met Esther zodat we een programma kunnen maken dat past bij de jarige.

 

Handige links

 • Wilt u in de buurt overnachten? Wil je in de buurt overnachten zijn er een aantal campings en hotels en b&b's in de buurt. Een rustig kampeerterrein met basisvoorzieningen is Quadenoord
 • Bijzondere plantjes kunt u bij ons op de plantgoeddag kopen. Maar er is natuurlijk veel meer! U kunt bijzondere zaden bestellen bij:
 • Wilt u meer te weten komen over Community Supported Agriculture (CSA)? Lees hier een uitgebreide omschrijving en bekijk CSA bedrijven in Nederland. Op deze website vind je meer informatie over de geschiedenis ervan en hoe het idee al in 1971 ontstond in Japan.