De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Rondleidingen

Door het hele jaar heen, komen groepen vanover de hele wereld naar de Ommuurde Tuin: van Nederlandse moestuinclubs, tot boerenorganisaties uit Marokko, CSA pioniers uit China,  tv reporters uit Taiwan of een delegatie landbouwexperts uit Oostenrijk. Daar zijn we natuurlijk heel trots op. Het is onze passie om kennis te delen en uit te wisselen over het belang van biodiversiteit (we telen meer dan 400 soorten groenten, kruiden en fruit - waaronder oude rassen), het maken van een teeltplan met zoveel gewassen, het opbouwen van een gezonde bodem, het opstarten van een bedrijf als 'Toekomstboer' en - ook belangrijk: hoe haal je een inkomen uit 1 hectare?

Wilt u ook meer te weten komen over deze bijzonde tuin? Boek dan een rondleiding, waarin een van de tuinders alles vertelt over de geschiedenis van de tuin, de gewassen en wat er allemaal bij komt kijken om biologisch te tuinieren. Wij houden rondleidingen in het Nederlands of Engels. Ook kunnen wij tijdens de rondleiding ingaan op specifieke onderwerpen zoals: biologische bestrijding, 'natuurinclusieve landbouw' / community supported agriculture (CSA) / een gezonde bodem & het gebruik van E.M. / agro-ecologie / de geneeskrachtige werking van kruiden (hiervoor kunt u ook onze specifieke kruidenworkshop boeken).

Voor groepen van 10-20 personen:

  • Rondleiding van 1,5 uur incl. koffie/thee, kruidkoek: €8,50 per persoon.
  • Rondleiding van 1,5 uur incl koffie/thee, kruidkoek en hiervoor of na een heerlijke seizoenslunch met producten uit de tuin: €24,50 per persoon

Voor groepen boven de 20 personen:

  • Rondleiding van 1,5 uur incl. koffie/thee, kruidkoek: €7 per persoon
  • Rondleiding van 1,5 uur incl. koffie/ thee, kruidkoek en heerlijke seizoenslunch met producten uit de tuin: 22,50 per persoon

Tijdens open dagen kunt u gratis mee met de rondleidingen. Voor alle rondleidingen op afspraak (buiten open dagen) geldt: minimaal 10 (betalende) deelnemers en aanmelding vooraf. Zie ook onze voorwaarden.

Rondleidingen voor kinderen

Voor kinderen is er ook van alles te zien. In speciale kinderrondleidingen kunnen we een korte ronde door de tuin maken waarbij het ontdekken van de groenten en kruiden centraal staat en is er tijd om de levende have, bijen, insecten en wormen te bestuderen. Ook organiseren we kinderfeestjes waarbij tijdens de rondleiding ingredienten voor soep of jam worden geoogst. Een creatief en lekker feestje. Neem daarvoor conatct op met Esther zodat we een programma kunnen maken dat past bij de jarige.

Wandelroutes naar  / vanaf de Ommuurde Tuin.

Zin in een lekker dagje uit? Combineer een tuinbezoek met een van de prachtige wandeltochten! Klompenpaden brengen je langs historische plekken met watermolens, sprengen, het Renkums Beekdal, eeuwenoude grafheuvels, prachtige bossen en idyllische boerderijtjes. U kunt uw auto of fiets parkeren naast de weg bij de tuin, of pak een OV-fiets vanaf station Ede-Wageningen.


1. Een prachtige wandelroute vanaf treinstation Ede-Wageningen naar de Ommuurde Tuin.
Vanaf het station loop je door het bos De Sysselt naar natuurvriendenhuis De Bosbeek. Je passeert een aantal prehistorische grafheuvels. De route volgt het beekdal van de slingerende Molenbeek. De beek werd gegraven om energie te leveren voor watermolens. Door de bossen van landgoed Oranje Nassau Oord, loopt route vlak langs de Ommuurde Tuin. Kom gerust langs voor een heerlijke kop soep of warme quiche om even lekker uit te rusten. Tip: boek ter afsluiting van de wandeling een groepslunch of diner, met een rondleiding door onze prachtige historische tuin! Download de wandelkaart op de website

2. Het klompenpad "Het Hartense Pad" vanaf de Ommuurde Tuin (14 km)
Klompenpaden zijn prachtige wandelroutes over boerenland. Geniet tijdens uw wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Met het klompenpad "Het Hartense Pad" wandel je door het prachtige Renkums Beekdal met bijzondere dieren en planten, langs grafheuvels, beken en sprengen, door uiterwaarden en over landgoederen. Download de route op de website

3. Ook met de gratis app Crossbill Routes Veluwe kom je met de wandeling Renkums Beekdal naar de monding langs de tuin.

Overnachting in de buurt

Wilt u lekker een weekendje weg, genieten van de rust in de bossen en 't prachtige historische beekdal? In de buurt van de Ommuurde Tuin zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Zo is er de prachtige natuurcamping Quadenoord. Een hotel om de hoek van de Ommuurde Tuin is Nol in 't Bos. Vind u het leuk om 't nabijgelegen Wageningen te ontdekken, dan kunt u daar ook volop overnachtingmogelijkheden vinden, zoals B&B boerderij de WillemsHoeve, B&B Het Torentje, hotel de Wageningse berg (met sauna), Short Stay Wageningen of een van de vele andere hotels of B&B's.