De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Proeven en ontdekken

De tuinwinkel is tijdens openingstijden op woensdag en zaterdag gevuld met de oogst van het seizoen. Zo gevarieerd dat je altijd wel wat nieuws kunt ontdekken. En ligt het niet in de winkel, vraag er gerust naar! Naast groenten, fruit en kruiden kun je er ook kookboeken, kookpotten, kruidenplantjes of honing van onze Imker Wim van Grasstek vinden.

De winkel ligt aan het terras. Je hebt van af hier een prachtig uitzicht over de tuin. Op het terras kun je genieten van lekkere koffie of kruidenthee en van zelfgemaakte baksels met groenten, fruit en kruiden uit de tuin. Een soepje of salade met een snee landbrood of een overheerlijk taartje uit eigen oven. En wil je inspiratie opdoen pak er dan een mooi kookboek bij. U kunt uw zintuigen verwennen in de kruidencirkel of genieten van de verscheidenheid aan groenten en bessen. 

Ontvangst

U kunt een bezoek aan de tuin  met uw gezelschap extra smakelijk maken met een vooraf besproken Tuin Lunch of de uitgebreide Lusthof Lunch met soep, landbrood, salade en kruidenkwark. Voor gezelschappen kunnen we ook, bijvoorbeeld na een rondleiding, een warm buffet Uit de Tuin aanbieden. Echt feestelijk is het Lusthof Feestmaal waarmee u wordt verwend met het beste van het seizoen.

Wanneer u de tuin met een gezelschap wilt bezoeken, dan maken we samen een programma dat past bij uw wensen en de mogelijkheden van de tuin. In overleg kan de tuin ook een locatie zijn voor uw ontvangst, familieuitje, huwelijk, vergadering of veldschool. Wij kunnen catering op basis van verse producten uit de tuin voor u verzorgen. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Voor alle workshops en ontvangsten geld: minimaal 10 (betalende) deelnemers en aanmelding vooraf. Zie voorwaarden.

Koken

  • Zelf snijden en bereiden kan tijdens ons Kookatelier Proeftuin  waarin we, na een rondleiding, samen aan de slag gaan en een mooie maaltijd maken (3 uur). 39,- p.p..
  • Tijdens de Kookworkshop Smakelijk Seizoen, maken we samen een meergangen diner en oogst u zelf de kruiden en (salade-)groenten (4 uur). 49,-p.p. 
  • Kinderkookevent laat kinderen de tuin ontdekken aan de hand van smaken. Samen een seizoenssoep maken, jam van rabarber of pompoenmuffins (2 uur). 15,- p.p.

Voor alle workshops en ontvangsten geld: minimaal 10 (betalende) deelnemers en aanmelding vooraf. Zie voorwaarden.

Rondleidingen

Tijdens open dagen geven wij rondleidingen waarin we meer vertellen over de geschiedenis van de tuin, de gewassen en andere aspecten van de Ommuurde Tuin. Het is niet alleen luisteren want we laten verschillende planten ruiken en proeven. Op afspraak geven we rondleidingen aan groepen met koffie, thee en verse kruidkoek. 

Onze kruidenworkshop Smaken en Geuren is een uitgebreide ontdekkingstocht door de kruidentuin. We bespreken de smaken, hun werking in ons lichaam en het gebruik in thee en keuken.

Kookboek Van Eigen Erf

‘Ons’ kookboek werd op de Parijse kookboekenbeurs: Beste kookboek in de categorie duurzaamheid.
In de 2e druk als gast: Loethe Olthuis, culinair journaliste, een eigen column, ‘Volkskeuken’ en het weekendmenu in de Volkskrant.
Ze heeft zelf een tiental culinaire boeken op haar naam staan en nu dus ook in ons kookboek.

Recepten

We koken nu al 15 jaar met de groenten uit de tuin en we hebben veel lekkere recepten verzameld en ontwikkeld. We zijn een receptenlijst aan het aanleggen en hopen dat jullie je lekkerste recepten willen toevoegen. Geef in de titel de belangrijkst groente aan.

Kinderen

Voor kinderen is er ook van alles te zien. In speciale kinderrondleidingen kunnen we een korte ronde door de tuin maken waarbij het ontdekken van de groenten en kruiden centraal staat en is er tijd om de levende have, bijen, insecten en wormen te bestuderen. Ook organiseren we kinderfeestjes waarbij tijdens de rondleiding ingredienten voor soep of jam worden geoogst. Een creatief en lekker feestje. Neem daarvoor conatct op met Esther zodat we een programma kunnen maken dat past bij de jarige.