De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

 

Herfst Recepten

knolvenkel, bindsla ('little gem'), bietjes, prei, pompoen, raapsteeltjes, peen, knoflook, zoete aardappel (bataat), veldsla, rode ui, bos radijs, zilverstelen, palmkool

 
 
IMG_2139.jpg

Aardperensoep

1 ui, 2 el olijfolie, 1 teen knoflook, 500 gr geschilde aardperen, 200 gr shiitake , takje tijm 500 ml water, 1 zakje dashi shiitake bouillon.

Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie. Voeg de aardperen toe, 500 ml water, het zakje shiitake bouillon en wat zeezout. Laat alles 15 min koken en pureer tot een mooie gladde, romige soep. Verwijder de steeltjes en de lelijke hoedjes van de shiitake. Snijd de hoedjes heel dun en bak ze in een beetje olijfolie tot ze lichtbruin zijn. Serveer de soep met de gebakken shiitake en een takje tijm.

Meer over de aardpeer
De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De aardpeer bevat fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline, die niet alleen mensen met diabetes mellitus ten goede komt.


Palmkoollasagne

1 flinke bos palmkool (ca 400 gram), 2 uien, 4 teentjes knoflook, 400 gr gepelde tomaten in blokjes, 1 potje ansjovis (75 gr), halve rode peper (of een hele voor de liefhebbers), 1 bos peterselie, 250 lasagnebladeren, geraspte, harde pittige kaas (bijv. Genneper Goud) en een bosje winterbonenkruid.

Bechamelsaus: 50-100 gr boter, 50-100 gr bloem, 1 lt melk, peper en zout, nootmuskaat, 

Snij de nerf uit de palmkool, snij de kool in reepjes en was deze. Snij de uien en de knoflook fijn en fruit deze in de olie van de ansjovis tot ze gaar zijn. Voeg de gepelde tomaten, de ansjovis en de fijngesneden rode peper (zonder pitjes) toe. Was de kruiden, haal de blaadjes van het bonenkruid af en doe alles bij de saus. Voeg de palmkool toe en laat het geheel 15 minuten pruttelen. Breng dan pas op smaak met zout, peper en eventueel wat wijn en voeg op het laatst de fijngehakte peterselie toe.
Voor de bechamelsaus: laat de boter smelten op een lang vuur, roer de bloem erdoor en laat een minuutje pruttelen. Voor beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren. Laat de saus heel zachtjes 10 minuten koken en roer zo nu en dan door. Breng op smaak met peper en zout. Neem een flinke ovenschaal en vul deze met afwisselend laagjes bechamelsaus, pastavellen en de palmkoolsaus. Eindig met de bechamelsaus en strooi hier de kaas overheen. Zet de schaal 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Het is een machtig recept. Serveer het met een lekkere salade. Blijft er wat bechamelsaus over? Voeg een bosje kervel toe en blender tot een heerlijke kervelsoep!

Meer over palmkool
Palmkool of cavolo nero is een tweejarig, winterhard, eeuwenoud bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Het  gewas is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Palmkool heeft een sterke anti-oxidanten werking, ze vangen vrije radicalen op. Vrije radicalen zijn stoffen die voor allerlei ziektes zorgen. 

 

 


Pastinaaksoep

3 à 4 pastinaken, 2 sjalotjes, 100 ml witte wijn, 350 gr aardappel, 1 liter water of groentebouillon, zout, laurier en tijm.

Maak van een halve pastinaak met een dunschiller ongeveer 20 flinterdunne reepjes en houd deze apart. Snij de overige geschilde of goed geboende pastinaken in grove stukken. Bak 2 gesnipperde sjalotjes in een soeppan in een el boter glazig. Blus af met 100 ml witte wijn. Voeg de pastinaak, de aardappels, wat laurier, tijm en 1 liter water of groentebouillon toe. Laat 20 min zachtjes koken. Verwijder tijm en laurier en pureer de soep.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verhit de olie in een hoge pan en frituur de reepjes pastinaak kort goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zeezout. Verdeel de soep over 4 borden en garneer met pastinaakchips

Meer over pastinaak
Pastinaak, pinksternakel of witte wortel is een plant en komt komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet doodvriest.