De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Tuinwinkel

Onze tuinwinkel is geopend van mei tot november op woensdag en zaterdag van 10:00 - 17:00. Hier vind je allerlei bijzondere seizoens-groenten, -kruiden, -fruit en -knolgewassen: vers van het land! En ligt het niet in de winkel, vraag er gerust naar - we oogsten het graag voor u. In de winkel zijn verschillende kookboeken waar u een heerlijk seizoensrecept uit kan halen.

Ons seizoen begint met oogst van: asperges, veldsla, rabarber, paksoi, knoflook, rafelsteeltjes gevolgd door aardbeien, gouden peultjes, kapucijners en kropsla. 's Zomers puilt de winkel uit van de kleurige bietjes, peentjes, allerlei sperzie-, snij en pronkbonen, spitskool, geurige knolvenkel, rode, witte en kruisbessen, rucola en andere verse kruiden. Maar ook onbekendere groenten als Cerbiatta sla, gele ronde courgette, veldkomkommers, sjalotjes, herthoornweegbree, zappalito, koolrabi en kleurige delicatesse aardappelen. In de nazomer en herfst volgen suikermais, flowersprouts, haverwortel, pastinaak, pompoenen, palmkool en spruitjes en smakelijke onbekende knolgewassen zoals aardpeer, zonnewortel, yacon, oca, crosne en knolcapucien.

Ook vindt u heerlijk geurende verse kruiden in ons winkeltje, waaronder: peterselie, tijm, rozemarijn, kervel, dille, koriander, salie, bonenkruid, pimpernel, bieslook, paarse en groene basilicum - altijd voor maar 1,50 per bosje. Ook kunt u vragen naar eetbare bloemen, zoals viooltjes, dahlia, begonia, goudsbloem, borage, oost indische kers, kaasjeskruid, allerlei sla-bloemen en ui-bloemen. Die oogsten wij vers voor u.

Naast groenten, fruit en kruiden kun je er ook kookboeken, kookpotten (koken op 't vuur!), zelfgemaakte jam en kruidenthee, kruidenplantjes, bijenhotels of honing van onze Imker Wim van Grasstek vinden.

Tuinterras

Tussen de winkel en tuin vind je het terras. Je hebt van af hier een prachtig uitzicht over de tuin, omgeven door het Renkums Beekdal aan de ene kant en het bos van het landgoed achter de historische muur. Op het terras kun je genieten van lekkere koffie, verse kruidenthee en van zelfgemaakte baksels met groenten, fruit en kruiden uit de tuin. Een soepje of salade met een snee landbrood of een overheerlijk taartje uit eigen oven. En wil je inspiratie opdoen pak er dan een mooi kookboek bij. U kunt uw zintuigen verwennen in de kruidencirkel of genieten van de verscheidenheid aan groenten, kruiden en bessen.

Bent u ook een liefhebber verse kruidenthee? Bij ons kunt u - in 't seizoen - genieten van vele soorten verse kruidenthee: van ontspannende verveine tot juist verfrissende chocolademunt, lavendelmunt, ananasmunt, kroesige munt of wollige munt. Ook hebben we gezonde theekruiden als salie en tijm.

Plantgoed & pootgoed

Ben je op zoek naar bijzondere groenten en kruiden of wil je je achtertuin omtoveren tot een voedselparadijs? Kom dan langs tijdens onze pootgoeddag in april, de plantgoeddag in mei of gewoon tijdens openingstijden. Half mei hebben we het grootste assortiment. We hebben gewone en bijzondere groenten, eetbare vaste planten en bloemen en een groot assortiment kruiden op pot of als plantgoed te koop. Ook verkopen we een deel van het assortiment van de zaden van de Bolster en van der Wal en zelf geteelde biologische zaden in de winkel. Tot juni is er ook aardappel en uienpootgoed te krijg van mooie, sterke en lekkere rassen. 

Bij ons vind je allerlei soorten sla-, kool-, prei-, bieten- plantjes maar ook Siberische rankspinazie, knolkapucien, yacon of appelwortel, oca, Madeira vine, Algierssla, daglelie, kattesnor, framboosrabarber, gestreepte tomaten en courgettes, zapallito, ninestarperennial-broccoli, palmkool, borlottibonen, wasabi, verveine, mierikswortel, zomerpostelein, ijskruid, lavendelmunt, dropplant en nog veel meer. Meer info lees je op onze pagina bijzondere groente- en kruidenplanten.

3. Courgettes.jpg

Wandelroutes naar  / vanaf de Ommuurde Tuin.

Zin in een lekker dagje uit? Combineer een tuinbezoek met een van de prachtige wandeltochten! Klompenpaden brengen je langs historische plekken met watermolens, sprengen, het Renkums Beekdal, eeuwenoude grafheuvels, prachtige bossen en idyllische boerderijtjes. U kunt uw auto of fiets parkeren naast de weg bij de tuin, of pak een OV-fiets vanaf station Ede-Wageningen.


1. Een prachtige wandelroute vanaf treinstation Ede-Wageningen naar de Ommuurde Tuin.
Vanaf het station loop je door het bos De Sysselt naar natuurvriendenhuis De Bosbeek. Je passeert een aantal prehistorische grafheuvels. De route volgt het beekdal van de slingerende Molenbeek. De beek werd gegraven om energie te leveren voor watermolens. Door de bossen van landgoed Oranje Nassau Oord, loopt route vlak langs de Ommuurde Tuin. Kom gerust langs voor een heerlijke kop soep of warme quiche om even lekker uit te rusten. Tip: boek ter afsluiting van de wandeling een groepslunch of diner, met een rondleiding door onze prachtige historische tuin! Download de wandelkaart op de website

2. Het klompenpad "Het Hartense Pad" vanaf de Ommuurde Tuin (14 km)
Klompenpaden zijn prachtige wandelroutes over boerenland. Geniet tijdens uw wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Met het klompenpad "Het Hartense Pad" wandel je door het prachtige Renkums Beekdal met bijzondere dieren en planten, langs grafheuvels, beken en sprengen, door uiterwaarden en over landgoederen. Download de route op de website

3. Ook met de gratis app Crossbill Routes Veluwe kom je met de wandeling Renkums Beekdal naar de monding langs de tuin.

Overnachting in de buurt

Wilt u lekker een weekendje weg, genieten van de rust in de bossen en 't prachtige historische beekdal? In de buurt van de Ommuurde Tuin zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Zo is er de prachtige natuurcamping Quadenoord. Een hotel om de hoek van de Ommuurde Tuin is Nol in 't Bos. Vind u het leuk om 't nabijgelegen Wageningen te ontdekken, dan kunt u daar ook volop overnachtingmogelijkheden vinden, zoals B&B boerderij de WillemsHoeve, B&B Het Torentje, hotel de Wageningse berg (met sauna), Short Stay Wageningen of een van de vele andere hotels of B&B's.