De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

verborgen lusthof

"Een prachtige tuin met een enthousiaste eigenaar en medewerkers. Ze noemen het lusthof en dat klopt helemaal! Na een lekkere kop koffie en een heerlijk taartje gingen we weg met een tas vol biologische groenten in allerlei kleuren en hebben thuis heerlijk gekookt en nagenoten. Een aanrader! Neem bij koud of natter weer wel goede kleding mee.” 

De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Het wordt omsloten door een prachtige muur; robuust en authentiek. De geschiedenis van de afgelopen eeuw is af te lezen aan scheuren en reparaties. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch tuinbouwbedrijf van een hectare. Onze passie ligt bij het kweken van en koken met groenten vol smaken, geuren en kleuren. We proberen ieder jaar weer andere soorten uit en telen ruim 400 verschillende eetbare planten: groenten, fruit en kruiden van historische, moderne en wilde soorten. Ook worden er,  in samenwerking met zadenbank CGN, oude rassen verbouwd voor het Erfgoedzaden Netwerk: “In het netwerk Erfgoedzaden vermeerderen we op kleine schaal oude rassen van tuinbouwgewassen en werken zo mee aan de instandhouding van ons levend erfgoed. Zo oogstten we o.a. Deventer Zwartblad, Meilof, Albaster komkommer en Patrijsoogjes.” Naast biodiversiteit, wordt op de tuin bovendien veel aandacht besteed aan de bodem, d.m.v. zoveel mogelijk vaste bedden, het gebruik van compost en bokashi, een ruime vruchtwisseling en voldoende groenbemesters.

We verkopen onze oogst, vers van het land, direct aan particulieren in de tuinwinkel, in onze baksels op het theeterras of we verwerken het in heerlijke gerechten voor groepsarrangementen of tijdens kookworkshops. Ook leveren we aan restaurants zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Linnaeus in Wageningen en natuurvoedingswinkels zoals de Kardoen in Bennekom en Odin in Wageningen. Maar het grootste deel van de oogst gaat naar onze oogstaandeelhouders (wekelijks zo'n 85 pakketten). De Ommuurde Tuin is namelijk ook een CSA (Community Supported Agriculture). Dat betekent dat je bij ons oogstaandeelhouder kan worden: je betaalt dan een bepaald bedrag in het begin van het jaar en daarmee wordt je eigenaar van een deel van de oogst. Zo onvang je van mei tot november in totaal zo'n 60 verschillende soorten groenten, kruiden en fruit in een groentepakket die je wekelijks op kan halen op de tuin of op afhaalpunten in Wageningen. Uiteraard met heerlijke recepten erbij!

Verder is de Ommuurde Tuin dé plek waar moestuinders zowel plantgoed van bijzondere groente- en kuidenplantjes kunnen kopen als ook pootgoed van allerlei (gekleurde) aardappels en knollen als oca, crosne en knolkapucien. We telen natuurlijk biologisch en dus met SKAL certificaat. Biologisch staat bij ons voor aandacht, respect, schoon en eerlijk en heeft een grote overlap met Slow Food waar we al jaren actief lid van zijn.

Voor de mensen die er van dromen om ook een biologische tuinderij op starten, of (willen gaan) werken met kleinschalige landbouw in Nederland of in ‘t buitenland is er de jaarlijkse cursus ‘Agro-ecologie in praktijk’, waarbij tuinders Esther Kuiler en Elske Hageraats les geven over onderwerpen als de bodem, het ontwerpen van een teeltplan, de teelt van groenten, fruit en kruiden en natuurlijk: hoe genereer je een inkomen uit 1 hectare? Meer info vind je hier.


Bekijk hier de aflevering van BinnensteBuiten over de Ommuurde Tuin!

Bekijk hier de aflevering van BinnensteBuiten over de Ommuurde Tuin!

lekker buiten

In de tuinwinkel ligt de oogst van die dag als een stilleven op  klanten te wachten. Bij ons kun je verse groenten halen, een kopje koffie drinken en genieten van de door het jaar heen veranderende tuin. Op ons theeterras vind je eigengemaakte taarten, quiches, soepen en salades met  groenten en fruit uit de tuin. Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen tussen de potplanten met bijzondere en bekende kruiden- en groenteplantjes.

Het landgoed en het beekdal zijn in iedere seizoen prachtig. Ga dus zeker ook eens vooraf het bos in of loop het klompenpad dat door het Renkums Beekdal voert. Onderaan deze pagina vind u mooie wandelroutes langs de Ommuurde tuin en info over overnachtingsplekken in de buurt.
Wij hebben verse kruidenthee met rabarbercrumble, salades of  een pan soep op het vuur en lekkere stoelen en bankjes om bij te komen. Door het jaar heen hebben we verschillende open dagen waarop we gratis rondleidingen geven. Met een gezelschap kunt u ook een lunch met rondleiding of andere activiteit in de tuin afspreken. Klik hier voor meer info over rondleidingen of groepsarrangementen.

In beeld

De tuin komt regelmatig in beeld in mooie reportages in bladen en op tv. Veel mensen hebben ons gezien in het programma BinnensteBuiten op NPO2. Ook vertellen we over de tuin op lokale tv. Tijdens een reportage van Hollandse Keukenmeesters op 24kitchen komt chef-kok Emile van der Staak op bezoek in de tuin. In 2018 komt de Ommuurde Tuin aan bod in de Libelle-Tuin herfst editie en in 2019 staan we zelfs in het BBC Gardeners World (2019/05). 23 juni zijn we op tv te zien tijdens Nederland Proeft.

Op de hoogte blijven van wat er allemaal in de tuin gebeurd? Volg ons dan op facebook of instagram. De tuinblog met nieuwtjes geeft een beeld van de tuin door het jaar heen en lekkere recepten bij de producten die in deze tijd in de winkel en het groentepakket te vinden zijn. In de zijbalk kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief die een aantal keer per jaar verschijnt..

= OPEN =

van mei tot november
woensdag 10-17
zaterdag 10-17

gratis toegang/free entrance

Winkel en terras | Groentepakket | Workshops | RondleidingenGroepsarrangementen | Cursus | Biologisch plantgoed | Information in English

= AGENDA 2019 =

10 januari: start cursus
30 januari: cursus fruit snoeien
18 maart: start masterclass
30 maart: Ommuurde Tuin bij Reclaim the Seeds Wageningen
13 april: pootgoeddag
25 april: BoerenVuur ism Toekomstboeren.
11 mei: plantgoeddag
10 - 15 juni: Ommuurde Tuin 20 jaar!!! Groot feest!!!
Juni: zelfpluk aarbeien
Juni/Juli: zelfpluk bessen
Augustus: zelfpluk bramen

21 September: Oogstfeest
26 Oktober: Vier de Herfst
15 December: MidWinter Open Dag (onder voorbehoud, houd website in de gaten)

= AGENDA 2020 =

9 januari: start cursus
16 maart: start masterclass

 De Ommuurde Tuin ligt aan de Kortenburg op landgoed Oranje Nassau's oord tussen Renkum en Wageningen.

De tuin is toegankelijk voor rolstoelers deels over onverharde paden. Honden zijn aangelijnd welkom rond het terras, niet tussen de groenten.

= TUINBLOG

Tuinblog
herfstzon en lamsvlees
herfstige spruitenkoppen
krijg de builenbrand!

Vrijwilligers en stagiaires

De Ommuurde Tuin is meer dan een productief bedrijf. De sfeer en de grote varieteit aan gewassen maakt dat er vaak stagiaires (Warmonderhof, Wageningen University etc.), 'toekomstboeren' en vrijwilligers in de tuin aan het werk zijn. Ook zin om groene vingers te kweken of te klussen in een prachtige omgeving? Neem contact op met Esther.
En ben je benieuwd of je ooit een eigen boerderij/tuinderij op zou willen starten? Kijk eens op de site van Warmonderhof deeltijd opleiding en doe je stage bij de Ommuurde Tuin! Of kijk eens bij onze eigen cursus “Agro-ecologie in praktijk” die Esther Kuiler en Elske Hageraats jaarlijks op de Ommuurde Tuin geven.
Ben je zelf niet zo van het tuinieren, maar vind je het wel leuk om vrijwilligerswerk bij ons te doen? Ook dan zijn er allerlei andere vrijwilligersklussen te doen! Stuur ons een mailtje voor meer info.

Zorg

Omdat de tuin door een muur omsloten is biedt het een veilige plek voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben (dus ook pgb’ers). Natuur en nuttig werk geven mensen een positief gevoel en daarom is de Ommuurde Tuin ook een zorgboerderij. Jan de Jonge biedt mensen via zijn bedrijf Werktuin Buitengewoon begeleiding en een werkritme in de Ommuurde Tuin. Vraag Jan de Jonge over de mogelijkheden per telefoon 0621238522 of via werktuinbuitengewoon.jan@gmail.com