De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

 

Zomer Recepten

kropsla, bietjes, pronkbonen, patisson, rode bessen, suikermais, gekleurde aardappeltjes, courgette, eikebladsla, spitskool, sjalotten, courgefleur

 
 

Bietjes in een velletje

4 bietjes,  ui, filodeeg, 50 gr walnoten, 100 gr geitenkaas, tijm, zout en peper.

Schil de bietjes en de ui en snij ze in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en wat takjes tijm. Bak de bietjes 20 minuten bij 180 C en laat afkoelen. Neem nu 1 vel filodeeg (best verse uit de koeling, anders uit de vriezer) kwast er olijfolie over. Leg er een tweede vel op en leg deze samen op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bieten over het midden van de vellen. Hak de walnoten grof en verdeel dat samen met de geitenkaas over de bietjes. Misschien nog wat zout en zwarte peper veroveren leg dan het 3de vel filodeeg eroverheen. kwast ook hier olijfolie over en vouw nu alle zijdes naar binnen zodat er een mooie rol ontstaan. Kwast er nog wat olijfolie op en strooi er sesamzaadjes over. Bak deze bietenrol in 30 minuten op 180 C lichtbruin. Lekker met wat salade.


Gerookte bietjes op een torentje van rijst, geitenkaas en barbarakruid

ca 7 bieten, 125 gr langkorrelige rijst, citroenschil, 1 rolletjes geitenkaas, barbarakruid (en veldsla), balsamicoazijn, hazelnootolie, hazelnoten en evt gerookte zoutvlokken.

Rook de bieten in een grote pan of wok waarin je twee grote stukken alufolie in legt, hierop komt de rijst en citroenschil en dan de bietjes. Laat het alufolie over de rand hangen zodat de deksel goed af te sluiten is. Zet hoog vuur onder de pan aan en als de eerste rook zichtbaar wordt reken je precies 8 minuten. Neem hierna de bieten uit de pan en pof ze in een oven van 270 graden in 45 min gaar. Laat de bieten afkoelen, pel ze en snij ze in plakjes van een halve cm. Snij de geitenkaas ook in plakjes van een halve cm. Maak torentje met afwisselend biet , geitenkaas en biet. Doe er zo nu en dan een blaadje barbarakruid tussen. Opdienen met barbarakruid en veldsla erom heen en erover gesprenkeld balsamicoazijn en hazelnootolie. Strooi op het  laatst wat gehakte hazelnoten erover. Rode biet is een super gezonde groente vol met antioxidanten, de geitenkaas is arm aan vet en geeft een lekker volle smaak


Spitskool van de bbq

1 spitskool, knoflook, rode peper

Snij de spitskool in vieren in de lengte door midden, insmeren met olie met kruiden (knoflook en rode peper) en dan op de bbq of grillplaat bakken. Geweldig. Je houdt de volle smaak van de kool, hij blijft knapperig en een beetje rooksmaak erbij. Lekker met Indiase curry, mangochutney en naanbrood.


Radicchio-pasta

Radicchio, 2 kleine rode uitjes, olijfolie, rode wijn, geraspte parmeggiot

Fruit de gesnipperde rode uitjes in de olijfolie, giet er een flinke scheut rode wijn bij en laat 2 min koken. Schep de radicchio die je in dunne repen hebt gesneden erdoor en laat een minuutje meestoven. Schep er gekookte pasta door en warm dat door en breng op smaak met zout en peper. Afmaken met grof geschaafde parmeggiot.

 

Salade

Van eikenbladsla met courgettespaghetti met een dressing van citroensap, olijfolie, zout, zwarte peper en erop wat reepjes geroosterde paprika, rucola en sardientjes. Lekkere vers gebakken ciabatta ernaast. Je waant je zo in Italië.

 

Zomerprei

Dit is mooie fijne prei die in maart is geplant. Het is zonde om het donkere blad van weg te gooien. Je kunt de prei helemaal opsnijden. Gebruik dat donkere deel voor quiche en maak van het witte deel een heldere soep van groentebouillon met fijne reepjes prei en spitskool, wat blokjes wortel en een gepocheerd ei erin (en evt noodles).

IMG_20180616_114833_resized_20180715_044309433.jpg

Zomerse risotto

Bleekselder, wortel, sjalotje, boter of olijfolie, 350 gr risotto, 100 ml droge witte wijn, bouillon, citroenrasp en parmeggio. Met wat gerookte zalm of gegrilde vis erbij echt soulfood voor een zomer avond na een dag hard werken op het land.

Fruit het sjalotje in een klont boter of 4 el olijfolie. Voeg de risotto rijst toe en bak die een paar minuten mee. Blus het af met de droge wite wijn en voeg daarna bouillon toe zoveel als nodig is om de risotto te laten garen. Voeg na 10 minuten de fijn gesneden bleekselder en blokjes wortel toe. Na nog eens 10 minuten is de risotto beetgaar en ook de groenten niet te zacht geworden. Breng op smaak met zout, zwarte peper, wat citroenrasp en parmeggio.