De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

 

Zomer Recepten

kropsla, bietjes, pronkbonen, patisson, rode bessen, suikermais, gekleurde aardappeltjes, courgette, eikebladsla, spitskool, sjalotten, courgefleur

 
 

Bietjes in een velletje

4 bietjes,  ui, filodeeg, 50 gr walnoten, 100 gr geitenkaas, tijm, zout en peper.

Schil de bietjes en de ui en snij ze in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en wat takjes tijm. Bak de bietjes 20 minuten bij 180 C en laat afkoelen. Neem nu 1 vel filodeeg (best verse uit de koeling, anders uit de vriezer) kwast er olijfolie over. Leg er een tweede vel op en leg deze samen op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bieten over het midden van de vellen. Hak de walnoten grof en verdeel dat samen met de geitenkaas over de bietjes. Misschien nog wat zout en zwarte peper veroveren leg dan het 3de vel filodeeg eroverheen. kwast ook hier olijfolie over en vouw nu alle zijdes naar binnen zodat er een mooie rol ontstaan. Kwast er nog wat olijfolie op en strooi er sesamzaadjes over. Bak deze bietenrol in 30 minuten op 180 C lichtbruin. Lekker met wat salade.

Meer over de biet
De rode biet, gewestelijk kroot,is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet. De blaadjes van de rode biet zijn ook te eten bijv. als salade. Bietjes zitten vol vitamines en mineralen en zijn goed voor alles wat met het bloed te maken heeft.


Gerookte bietjes op een torentje van rijst, geitenkaas en barbarakruid

ca 7 bieten, 125 gr langkorrelige rijst, citroenschil, 1 rolletjes geitenkaas, barbarakruid (en veldsla), balsamicoazijn, hazelnootolie, hazelnoten en evt gerookte zoutvlokken.

Rook de bieten in een grote pan of wok waarin je twee grote stukken alufolie in legt, hierop komt de rijst en citroenschil en dan de bietjes. Laat het alufolie over de rand hangen zodat de deksel goed af te sluiten is. Zet hoog vuur onder de pan aan en als de eerste rook zichtbaar wordt reken je precies 8 minuten. Neem hierna de bieten uit de pan en pof ze in een oven van 270 graden in 45 min gaar. Laat de bieten afkoelen, pel ze en snij ze in plakjes van een halve cm. Snij de geitenkaas ook in plakjes van een halve cm. Maak torentje met afwisselend biet , geitenkaas en biet. Doe er zo nu en dan een blaadje barbarakruid tussen. Opdienen met barbarakruid en veldsla erom heen en erover gesprenkeld balsamicoazijn en hazelnootolie. Strooi op het  laatst wat gehakte hazelnoten erover. Rode biet is een super gezonde groente vol met antioxidanten, de geitenkaas is arm aan vet en geeft een lekker volle smaak


Spitskool van de bbq

1 spitskool, knoflook, rode peper

Snij de spitskool in vieren in de lengte door midden, insmeren met olie met kruiden (knoflook en rode peper) en dan op de bbq of grillplaat bakken. Geweldig. Je houdt de volle smaak van de kool, hij blijft knapperig en een beetje rooksmaak erbij. Lekker met Indiase curry, mangochutney en naanbrood.


tekst