De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

 

Zomerse Recepten

kropsla, bietjes, pronkbonen, sperziebonen, patisson, rode bessen, suikermais, gekleurde aardappeltjes, courgette, eikebladsla, raapsteeltjes, spitskool, sjalotten, courgefleur

 
 
Sajoer boontjes.JPG

Sajoer boontjes met tofu (van Elske)

ingredienten voor 4 pers: 500 gr. verschillende soorten sperziebonen* of snijbonen*, half blok tofu, 2 stengels sereh (citroengras), 80 gr. "santen" kokos opgelost in 100 ml kokend water, 2 e.l. pindakaas, flinke scheut ketjap manis, 3 tomaten*, 1  komkommer* (probeer eens de witte Albaster Komkommer of avontuurlijke Chinese Slangenkomkommer), voor 4 pers. rijst.
Voor de boemboe: 2 grote uien*, 3 tenen verse knoflook*, 1 e.l. sambal oelek  (naar smaak pittig maken), 1 t.l. ketoembar (korianderpoeder), 1 cm koenjit (geelwortel), 1 cm gember*, 1 t.l. laos, Keltisch Zeezout naar smaak, optioneel: heet pepertje* 
(* = verkrijgbaar in de Ommuurde Tuin)

Breng water aan de kook (zonder zout), voeg de boontjes toe en kook ze in ong 10 min. gaar. Maak de boemboe: doe alle boemboe-ingredienten in een vijzel (traditioneel) of blender (lekker makkelijk) en maak er een fijne pasta van. Snijd de tofu in blokjes, dep droog en frituur in flinke laag olie tot lekker lichtbuin korstje. In andere pan fruit je de boemboe met de sereh stengels op niet al te hoog vuur. Voeg daarna eraan toe: santen kokos, kokend water, pindakaas, ketjap en tomatenstukjes. Even door laten koken zonder deksel op pan, tot je een mooie licht ingedrikte saus hebt. (De volgende dag is ‘t nog lekkerder!). Serveer met tofublokjes over de saus, rijst en plakjes komkommer. Eet smakelijk!


Ommuurde Tuin lunch. Foto door Laura Hofenk instagram

Ommuurde Tuin lunch. Foto door Laura Hofenk instagram

Makkelijk & heerlijk bietensoepje (van Esther)

(zonder bouillonblokjes, puur natuur)

1 ui*, 2 rode bieten*, Keltisch zeezout en zwarte peper naar smaak, roomboter of olijfolie. Optioneel: paar takjes snijselder*, platte peterselie* en blaadje lavas*
(* = verkrijgbaar in Ommuurde Tuin)

Snijd het ui in stukken en fruit het enkele minuten in een pan met roomboter (of olijfolie) tot mooi glazig. Schil de bieten, snij ze in stukken en bak ze kort mee in de pan. Optioneel: snij de kruiden in stukjes en voeg ze toe (lavas "maggieplantje" hoe je maar een klein beetje van toe te voegen). Voeg (kokend) water toe, en Keltisch zeezout & zwarte peper naar smaak. Laat ong. 25 min koken tot de bietjes zacht zijn. Met de staafmixer maak je er een mooie gladde soep van. Eventueel meer kokend water toevoegen als je de soep dunner wilt hebben. Scheutje citroen (of balsamico) erdoor om 't af te maken. Eet smakelijk!

TIPS van de Tuinder: voor een lekkere soep zijn 3 dingen belangrijk: 1) laat het uitje - bij voorkeur in roomboter - enkele minuten lekker bakken zodat 't echt goed glazig wordt (dus niet te snel andere ingredienten erbij gooien). Dat is belangrijk omdat een gefruit uitje een heerlijke smaak aan de soep geeft. 2) gebruik Keltisch Zeezout. Dit kan je gewoon bij de natuurvoedingswinkels halen, zoals bij Odin. Het geeft een veel rijkere smaak aan je soep (sinds ik het heb ontdekt gebruik ik altijd Keltisch Zeezout ipv 'gewoon zout' voor eigenlijk alle gerechten). 3) Gebruik wat verse kruiden zoals platte peterselie, snijselder of een takje lavas ("Maggieplant"). Voor courgettesoep kan je tijm of kervel toevoegen. En geen aspergesoep is zo lekker als gecombineerd met een bos kervel. Pompoensoep kan je combineren met komijn en wat tijm - hmmm! Kom gerust langs op woensdag of zaterdag in ons tuinwinkeltje voor kruidentips : )


Ommuurde Tuin lunch. Foto: Ommuurde Tuin Instagram

Ommuurde Tuin lunch. Foto: Ommuurde Tuin Instagram

Quiche a la Ommuurde Tuin (van Marieke)

Een van mijn favorieten: quiche! Je kan 'm zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt: 1-2 pakjes bladerdeeg, groenten die je (over) hebt, bijv: courgette / prei / ui / 'brocoletti'* (onze paarse mini brocoli) / wortel* / aubergine* / paprika*. Ong. 3 Gekleurde aardappels* (gele Rattes, Rode Emma, Blauwe Elize), peper, zout, nootmuskaat en 6 eieren (of ‘no-egg’ als je ‘m veganistich wilt maken). Optioneel kruiden als peterselie*, tijm*, rozemarijn* doot ‘t mengsel en eetbare bloemen* en wortelsliertjes* als topping.
(* = verkrijgbaar in de Ommuurde Tuin)

Haal 't bladerdeeg uit de vriezer en laat t goed ontdooien voor je ze in de overnschaal legt. Boen de aardappels en kook ze met schil en al tot ze gaar zijn.

Pak een kom en vul deze met de verschillende groenten die je (over) hebt, bijv wat courgette, prei, ui, 'broccoletti' (onze paarse mini broccoli), wortel, aubergine / paprika.. Uiteraard alles gesneden in kleine stukjes. Voeg flink wat zout, peper, en eventueel verse kruiden toe (peterselie/  bieslook/ tijm / rozemarijn) en een snufje nootmuskaat. Dan - afhankelijk van de grootte van je overschaal - ongeveer 6 eieren erbij. Als de aardappelen gaar zijn, snijd je ze in plakjes en voeg je ze toe aan de kom. Goed mengen.

Pak een ovenschaal, vet 'm in met roomboter of olijfolie en leg de ontdooide bladerdeeg erin. Zorg dat de randjes van de plakken bladerdeeg goed tegen elkaar aan 'plakken' zodat de vulling er niet doorheen lekt. Giet nu het mengsel in de ovenschaal op de bladerdeeg. Leg eventueel bovenop wat verschillende kleuren plakjes aardappel, wortel en paprika voor de mooi. En dan ong. 40 min de oven in op 180 graden. Laat de quiche altijd even afkoelen, dan valt 'ie niet zo snel uit elkaar. Strooi er wat eetbare bloemen overheen en eet smakelijk! Quiche is bovendien koud ook lekker, de volgende dag als lunch. NB: ook makkelijk veganistisch te maken - er is ook vegan bladerdeeg verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels zoals de Odin of Kardoen.


Zuid-Amerikaanse maaltijdsoep met aardappels, mais, lamsvlees en patacones (van Elske)

Dit is het geheime familierecept van een vriend uit Colombia, en het is mijn favoriete maaltijsoep! De soep moet een uur of 3 doorpruttelen, dus houd daar wel rekening mee. Maar het is het he-le-maal waard!

ingredienten voor 4 personen: 1 grote ui*, 4 grote aardappelen*, 1 mais*, 4 tenen knoflook*, 2 wortels*, 1 takje tijm*, rozemarijn*, 1 takje snijselder* of peterselie*, sap van 1/5e citroen*, 400 gram lokaal lamsvlees met bot (bijv riblap), 1 casave wortel, 2 groene (!) bakbananen, rijst, keltisch zeezout, peper, optioneel: hete pepertjes* naar smaak. (* verkrijgbaar in Ommuurde Tuin; Lamsvlees, casavawortel en groene bakbanaan is o.a. te koop bij ZamZam Wageningen of een toko).

Snij de ui instukken. Doe een flinke scheut olie / stuk roomboter in de pan en fruit het ui totdat het goed glazig is. Voeg het lamsvlees (in stukjes gesneden) toe en braad enkele minuten. Snij de knoflook in grove stukken en de wortel in plakjes en voeg toe. Bak kort mee totdat je de heerlijke geur van knoflook goed ruikt. Voeg nu water toe en vervolgens: de aardappels (in grove stukken), tijm (van takje geritst), rozemarijn (van takje geritst), snijselder en of peterselie (fijngehakt), theelepel keltisch zeezout, paar snufjes zwarte peper, en optioneel: hete pepertjes naar smaak (in kleine stukjes gesneden). Voeg eventueel meer water toe zodat alles onder water staat. Breng aan de kook, en laat 3 uur op laag vuur doorpruttelen met deksel op de pan.

Maak rijst voor 4 personen (dit eet je naast de soep, als vulling). Als je ‘lokale’ rijst wilt eten, kan je ook kiezen voor een graan dat in Nederland wordt verbouwt, zoals rogge - een heerlijk alternatief voor rijst!

Van de groene bakbanaan maken we Colombiaanse ‘patacones’. Die kan je in de soep serveren, of ernaast, als knapperige koekjes. Patacones maak je als volgt: Haal de schil van de bakbanaan af (maak een snee over de lengte en breek de schil er vervolgens af). Snij de banaan in stukken van 5cm. In een kleine koekenpan voeg je een cm laag olie toe. Frituur hierin de stukken bakbanaan (pas op dat ‘t niet aanbrandt!). Haal ze eruit en plet ze tot een pannekoekje tussen 2 planken / borden. Vervolgens leg je het pannekoekje weer in de olie en frituur je het een minuut of 2 tot lekker knapperig, maar niet aangebrand. (zie ook dit filmpje met uitleg).

Nadat de soep 2,5 uur heeft gepruttelt, voeg je het laatste half uur nog toe: de mais (in vier stukken gesneden), de casavewortel (goed geschilt tot witte deel zichtbaar is, in vieren gedeelt, de kern eruit gesneden (kern weggooien) en de rest in grove stukken gesneden) en eventueel nog wat extra zout en peper naar smaak. Na 3 uur pruttelen voeg je citroensap toe (of een scheut balsamico-azijn) om de smaak extra op te halen.

Serveer de soep in een kom, met daarnaast een bordje rijst, wat patacones en avocado in stukken gesneden. Eet smakelijk!!


‘Orecchiete con cime di rape': oortjespasta met raapstelen (van oogstaandeelhouders Ida van Genderen en Dirk Bosch)

Cimadirapa.JPG

Ik heb een recept dat ik graag met jullie deel. Het is gebaseerd op 'het' recept van Puglia, een Zuid-Italiaanse regio: 'orecchiete con cime di rape': oortjespasta met raapstelen. Orecchiette 'oortjes' is een wat dikkere pasta soort, die vrij stevig blijft, meer bite dan gewone pasta. Geeft echt een ander effect dan zachtere soorten. Die raapsteeltjes zijn heel anders dan de onze. Het zijn flinke stengels met blad en een broccoli-achtige binnenste stengels. (Brassica papa sylvestris, zie foto). Ik heb het de eerste keer gemaakt toen jullie spruitkool in het pakket hadden en ik moest bedenken wat ik daar mee zou kunnen. Dit jaar maakte ik het al met een mengsel van andijvie met koolrabi en raapsteeltjes met spitskool. Dus steeds een combinatie van blad en stevige delen.

Gebruik voor vier personen ongeveer 400 gram spruitkool (minder als er veel stevige delen en weinig blad aan zit). Houd het blad en de kleinste spruitjes apart, haal de grotere spruiten los en verdeel de stengel in kleine blokjes (die in 10 minuten gaar kunnen zijn). Doe spruiten, stengel en pasta samen in kokend water met een beetje zout en kook 10 minuten. Gebruik een ruime bakpan. Maak twee tenen knoflook heel fijn en bak zachtjes in olijfolie (is je dit te veel knoflook, houd dan de tenen heel en vis ze er na het bakken uit). Snijd vier ansjovisfilets fijn en laat ze zachtjes meebakken zodat ze smelten. Laat een klein gesneden half pepertje meebakken of voeg chilivlokken toe. Voeg eventueel nog wat in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toe, dat ziet er leuk uit. Voeg tegen het eind van de kooktijd van de pasta de in stukken gesneden bladeren en kleine spruitjes toe aan het ansjovismengsel en bak even mee. Houd een kopje van het kookwater apart en giet het water verder af. Meng de pasta en groente bij het ansjovis-groente mengsel, giet er het kopje kookwater bij. Nog even doorwarmen en doorroeren. Serveer in olie (met knoflook) gebakken broodkruim (origineler) of met geraspte pecorino of parmezaan (vind ik lekkerder). Voor een vegetarische versie kan je het recept met alleen gedroogde tomaten maken, voeg dan bijv pijnboompitten toe, en gebruik geraspte kaas bij het serveren.


Bietjes in een velletje (van Esther)

4 bietjes,  ui, filodeeg, 50 gr walnoten, 100 gr geitenkaas, tijm, zout en peper.

Schil de bietjes en de ui en snij ze in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en wat takjes tijm. Bak de bietjes 20 minuten bij 180 C en laat afkoelen. Neem nu 1 vel filodeeg (best verse uit de koeling, anders uit de vriezer) kwast er olijfolie over. Leg er een tweede vel op en leg deze samen op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bieten over het midden van de vellen. Hak de walnoten grof en verdeel dat samen met de geitenkaas over de bietjes. Misschien nog wat zout en zwarte peper veroveren leg dan het 3de vel filodeeg eroverheen. kwast ook hier olijfolie over en vouw nu alle zijdes naar binnen zodat er een mooie rol ontstaan. Kwast er nog wat olijfolie op en strooi er sesamzaadjes over. Bak deze bietenrol in 30 minuten op 180 C lichtbruin. Lekker met wat salade.


Gerookte bietjes op een torentje van rijst, geitenkaas en barbarakruid (van Esther)

ca 7 bieten, 125 gr langkorrelige rijst, citroenschil, 1 rolletjes geitenkaas, barbarakruid (en veldsla), balsamicoazijn, hazelnootolie, hazelnoten en evt gerookte zoutvlokken.

Rook de bieten in een grote pan of wok waarin je twee grote stukken alufolie in legt, hierop komt de rijst en citroenschil en dan de bietjes. Laat het alufolie over de rand hangen zodat de deksel goed af te sluiten is. Zet hoog vuur onder de pan aan en als de eerste rook zichtbaar wordt reken je precies 8 minuten. Neem hierna de bieten uit de pan en pof ze in een oven van 270 graden in 45 min gaar. Laat de bieten afkoelen, pel ze en snij ze in plakjes van een halve cm. Snij de geitenkaas ook in plakjes van een halve cm. Maak torentje met afwisselend biet , geitenkaas en biet. Doe er zo nu en dan een blaadje barbarakruid tussen. Opdienen met barbarakruid en veldsla erom heen en erover gesprenkeld balsamicoazijn en hazelnootolie. Strooi op het  laatst wat gehakte hazelnoten erover. Rode biet is een super gezonde groente vol met antioxidanten, de geitenkaas is arm aan vet en geeft een lekker volle smaak


Spitskool van de bbq (Esther)

1 spitskool, knoflook, rode peper

Snij de spitskool in vieren in de lengte door midden, insmeren met olie met kruiden (knoflook en rode peper) en dan op de bbq of grillplaat bakken. Geweldig. Je houdt de volle smaak van de kool, hij blijft knapperig en een beetje rooksmaak erbij. Lekker met Indiase curry, mangochutney en naanbrood.


Radicchio-pasta (Esther)

Radicchio, 2 kleine rode uitjes, olijfolie, rode wijn, geraspte parmeggiot

Fruit de gesnipperde rode uitjes in de olijfolie, giet er een flinke scheut rode wijn bij en laat 2 min koken. Schep de radicchio die je in dunne repen hebt gesneden erdoor en laat een minuutje meestoven. Schep er gekookte pasta door en warm dat door en breng op smaak met zout en peper. Afmaken met grof geschaafde parmeggiot.

 

Salade (Esther)

Van eikenbladsla met courgettespaghetti met een dressing van citroensap, olijfolie, zout, zwarte peper en erop wat reepjes geroosterde paprika, rucola en sardientjes. Lekkere vers gebakken ciabatta ernaast. Je waant je zo in Italië.

 

Zomerprei (Esther)

Dit is mooie fijne prei die in maart is geplant. Het is zonde om het donkere blad van weg te gooien. Je kunt de prei helemaal opsnijden. Gebruik dat donkere deel voor quiche en maak van het witte deel een heldere soep van groentebouillon met fijne reepjes prei en spitskool, wat blokjes wortel en een gepocheerd ei erin (en evt noodles).

IMG_20180616_114833_resized_20180715_044309433.jpg

Zomerse risotto (Esther)

Bleekselder, wortel, sjalotje, boter of olijfolie, 350 gr risotto, 100 ml droge witte wijn, bouillon, citroenrasp en parmeggio. Met wat gerookte zalm of gegrilde vis erbij echt soulfood voor een zomer avond na een dag hard werken op het land.

Fruit het sjalotje in een klont boter of 4 el olijfolie. Voeg de risotto rijst toe en bak die een paar minuten mee. Blus het af met de droge wite wijn en voeg daarna bouillon toe zoveel als nodig is om de risotto te laten garen. Voeg na 10 minuten de fijn gesneden bleekselder en blokjes wortel toe. Na nog eens 10 minuten is de risotto beetgaar en ook de groenten niet te zacht geworden. Breng op smaak met zout, zwarte peper, wat citroenrasp en parmeggio.