De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Back to All Events

plantgoeddag

De plantgoeddag van De Ommuurde Tuin is een begrip in de wijde omgeving. Op de tuin telen we meer dan 400 varieteiten groenten en kruiden - een aardig deel daarvan hebben we dan te koop tijdens onze jaarlijkse Plantgoeddag! Ook zullen tuinders Esther Kuiler en Elske Hageraats rondleidingen geven om 11u -14u -16u en vertellen over de geschiedenis van deze historische tuin en de ( vergeten ) biologische groenten die er hier te vinden zijn. In de tuinwinkel vind je volop verse groenten en kruiden uit de tuin. En op het terras diverse heerlijkheden zoals huisgemaakte taartjes , quiche , landbrood en biologische drankjes.

PLANTGOED: o.a. verschillende soorten aardbei (korona, witte alpenaardbei, milan..), rabarber, asperges, allerlei soorten sla, kool, andijvie, venkel, prei, stevia, suikerwortel, wasabi, pompoenen, courgettes..
Allerlei kruiden zoals verschillende soorten (citroen-)tijm, (kruip-)rozemarijn, groene & paarse basilicum, (chinese-)bieslook, verveine, munt (chocolademunt, marrokkaanse munt, kroesige munt, lavendelmunt,..), salie (gewone, paarse, bonte, rode), peterselie, selderij, lavas (‘maggieplantje’), kerrieplantje, olijfkruid, wijnruit, agrimonie, hyssop, bonenkruid,..
Eetbare bloemen zoals oost-indische kers, goudsbloem, slaapmutsje.. Bijenplanten zoals akelei, kattesnor, jakobsladder,.
Heel veel verschillende soorten pepertjes, paprika's & tomaten, courgettes, kommkommers & pompoenen.
Allerlei bessenstruikjes ((aalbes, kruisbes, rode bes, zwarte bes, framboos,,)

ZADEN: heel veel groentezaden en o.a. bonen van eigen oogst (verschillende pronkbonen, coco rose, frost bean, kievitsbonen,..)

POTGROND met mycorrhiza’s en klei. Het beste om je potten mee aan te vullen of een eigen moestuin mee te beginnen.

BOEKEN. Voor inspiratie hebben we ook nieuwe boeken van VELT te koop, o.a. de Nederlandse vertaling van 'the Market Gardener' (Jean-Martin Fortier) waarin de Ommuurde als een van de voorbeeldbedrijven wordt uitgewerkt. Daarin vind je dus ook ons teeltplan - mocht je interesse hebben.

MONTERRA BEMESTING. Wij bemesten al jaren plantaardig. Als basis gebruiken we compost (eigen ‘bokashi’ compost en aangekochte natuurcompost) dat we in de winter op ‘t land uitrijden. Door ‘t jaar heen geven we vervolgens gerichte bemesting met plantaardige korrels: Monterra 5-1-5. Dit is gemaakt van Melasse, Vinasse en Malt. Iedere keer voordat we planten, voegen we wat van deze korrels toe - je strooit ze gewoon uit, harkt ‘t een beetje in de grond en je bent klaar om te planten. DIt product is ook geregistreerd op de inputlijst van SKAL.

BOKASHI. Wij zijn enkele jaren geleden overgestapt van een composthoop, naar een ‘bokashi’ composthoop. Het grote voordeel is dat je dit niet hoeft om te zetten: je stapelt je onkruid op een hoop op elkaar, voegt er een beetje bokashi, water, bentoniet en schelpenkalk aan toe en dekt ‘t vervolgens af met plastic (‘anaeroob’). Je houdt uiteindelijk prachtige bokashi compost over, die je op ‘t land uit kan rijden. Bokashi - Japans voor ‘goed gefermenteerd materiaal’ - is een mix van schimmels, bacterien en gisten. die je onkruid anaeroob (zonder zuurstof) omzetten. Deze mix is bij ons in de winkel te koop, en je kan uiteraard langs onze bokashi composthoop lopen om te zien hoe wij deze hebben opgezet. Zie ook ons filmpje met meer uitleg over de bokashi hoop.

 

Earlier Event: April 25
BoerenVuur ism Toekomstboeren
Later Event: June 1
VELT tuindag