De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Op deze pagina: De Ommuurde Tuin | Geschiedenis | Agro-ecologie | Aandacht voor de bodem | Het team | Stage lopen of vrijwilliger worden | Zorg |

De Ommuurde Tuin


De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van Koning Willem III. Sinds 1999 is het de biologische tuinderij van Esther Kuiler. Na haar studie aan de Wageningen Universiteit wilde zijn haar kennis over bosecologie, biologische landbouw en bodemkunde vormgeven in een bedrijf om te laten zien dat er een landbouw mogelijk is in samenwerking met de natuur. “Liever laten zien hoe het kan dan vertellen hoe het moet.” We proberen ieder jaar weer andere soorten uit en telen op 1 hectare ruim 450 variëteiten eetbare gewassen: groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen van historische, moderne en wilde soorten. Ook worden er, in samenwerking met zadenbank CGN, oude rassen verbouwd voor het Erfgoedzaden Netwerk. Naast biodiversiteit, wordt op de tuin bovendien veel aandacht besteed aan de bodem, d.m.v. zoveel mogelijk vaste bedden, het gebruik van compost en bokashi, een ruime vruchtwisseling en voldoende groenbemesters. We maken geen gebruik van dierlijke mest en de tuin is dus zogenaamde ‘veganistische landbouw’. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van de (biologische) veeteelt. Ook hier spiegelen we de natuur, daar lopen maar heel weinig ‘grote’ dieren per ha. In de tuin worden veel permacultuur principes gebruikt waardoor er een grote diversiteit in de beplanting is en we ons eigen voedselbosje hebben, een mix van eetbare struiken en bomen in de brede houtwallen aan de oost en zuid kant van de tuin. De Ommuurde Tuin is aangesloten bij veel verschillende samenwerkingsverbanden zoals VELT, de Bio-Tuinders, Toekomstboeren, het CSA-netwerk, het BioVeganNetwerk en de BD-vereniging die sinds kort worden verbonden in de Federatie van Agro-ecologische Boeren.

De ‘meerwaarde’ van de Ommuurde Tuin

Landbouw gaat niet alleen om voedselproductie. Er zijn veel meer waarden te vinden op onze tuinderij:

  • Voedsel voor iedereen: wij produceren lokale, agro-ecologische groentepakketten die toegankelijk zijn voor iedereen, onafhankelijk van inkomen, aangezien mensen mogen betalen naar draagkracht.

  • Biodiversiteit: wij dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit, met ruim 400 variëteiten op 1 hectare, meer dan 1000 verschillende soorten insecten en dieren, integratie van vaste gewassen met eenjarigen, het creëren van biotopen voor wilde planten en dieren

  • Klimaat: wij omarmen landbouw die de bodem opbouwt i.p.v. uitput. Daarmee gaan we klimaatverandering tegen door het vastleggen van koolstof in de bodem

  • Stikstofreductie: op de Ommuurde Tuin, laten we zien dat bemesting ook kan zonder dierlijke mest. We demonstreren dat het mogelijk is met uitsluitend plantaardige meststoffen en groenbemesters. We delen die kennis graag met andere huidige en toekomstige boeren.

  • Instandhouding oude rassen: wij houden oude rassen groenten, fruit, kruiden in stand, i.s.m. de zadenbank CGN Wageningen University en het Erfgoedzaden Netwerk.

  • Instandhouding kennis: wij houden de lokale ambachtelijke kennis in stand en ontwikkelen dit verder door in praktijk. Ook geven we die kennis door aan volgende generaties, waardoor het niet verloren gaat. Wij zijn een erkend leerbedrijf waar mensen worden opgeleid om agro-ecologisch tuinder te worden en ook leerlingen van andere groene opleidingen zoals toepepaste biologie stage kunnen lopen.

  • Zorg: wij vinden het belangrijk een mooie en fijne plek te creëren waar mensen kunnen aarden en herstellen, bijv. van een burn-out, of bijvoorbeeld Nederlands kunnen leren, zoals statushouders

  • Landschap: wij zorgen voor een mooi landschap dat aantrekkelijk is voor bewoners in het gebied, maar ook voor toeristen en recreanten.

  • Sociaal: wij zijn een ontmoetingsplek en bieden een plek om t genieten en te leren van d tuin en elkaar.

In beeld

De tuin komt regelmatig in beeld in mooie reportages in bladen en op tv. Veel mensen hebben ons gezien in het programma BinnensteBuiten op NPO2. Ook vertellen we over de tuin op lokale tv. Tijdens een reportage van Hollandse Keukenmeesters op 24kitchen komt chef-kok Emile van der Staak op bezoek in de tuin. In 2018 komt de Ommuurde Tuin aan bod in de Libelle-Tuin herfst editie en in 2019 staan we zelfs in het BBC Gardeners World (2019/05). De Gelderlander plaatste weer een mooi artikel over de open dagen afgelopen weekend 4 en 5 juni 2022.

Op de hoogte blijven van wat er allemaal in de tuin gebeurd? Volg ons dan op facebook of instagram. De tuinblog met nieuwtjes geeft een beeld van de tuin door het jaar heen en lekkere recepten bij de producten die in deze tijd in de winkel en het groentepakket te vinden zijn. In de zijbalk kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief die een aantal keer per jaar verschijnt..

Geschiedenis

Het landgoed Oranje Nassau’s Oord ligt tussen Renkum en Wageningen. In het beekdal van het landgoed stond vanaf de middeleeuwen kasteel Grunsfoort, dat eind 18e eeuw werd afgebroken. Uit archieven blijkt dat de Ommuurde Tuin destijds wellicht al de kasteeltuin geweest zou kunnen zijn, aangezien er een pad van het kasteel door de tuin loopt. De verhalen over de juffer van Grunsfoort die op het kasteel woonde - en nog steeds ergens rond zou dolen op Quadenoord - leven nog steeds. In 1882 kocht koning Willem III het huis en landgoed Grunsfoort, omdat hij hoopte dat het landschap zijn vrouw Emma zou doen denken aan haar geboortestreek Hessen en dit haar heimwee zou verminderen. Op de locatie van de ommuurde Tuin, had de koning zijn moestuin en koningin Emma haar theetuin. De prachtige muur is hier nog een restant van, net als de oude perenboom Beurré Alexandre Lucas, die is geplant door de tuinman van de koning. Een stuk verder op vind je in het bos ook nog de zwemvijver - tegenwoordig een kikkerpoel. Uiteindelijk maakte Emma van Oranje-Nassau’s Oord een instelling voor bestrijding van tuberculose, omdat een zus van haar aan de ziekte overleed; daarvoor werd een groot rond gevormd sanatorium naast het paleis gebouwd in 1901. Naast het sanatorium lag het koninklijk paleis Oranje Nassau’s Oord, dat aan het einde van de tweede wereldoorlog grotendeels werd verwoest en is afgebroken. Toen tuberculose na 1970 uit Nederland verdween, werd het sanatorium een verpleeghuis.

Maar de geschiedenis gaat nog veel verder terug. Vanaf de Ommuurde Tuin kan je namelijk klompenpad het ‘Hartense Pad’ lopen, die leidt langs grafheuvels in de omgeving van wel 6.000 jaar oud. In de omgeving vond al heel lang geleden landbouw plaats.

Na jaren door twee broers als tuinderij te zijn geëxploiteerd heeft het landgoed vanaf de jaren vijftig kerstbomen geteeld op het terrein waar nu de ommuurde tuin is. De kerstboomkwekerij putte de grond totaal uit. Toen er zelfs geen kerstboom meer wilde groeien raakte de tuin overwoekerd. In 1999 begon Esther Kuiler met haar toenmalige partner Taco IJzerman de Ommuurde Tuin. Door middel van agro-ecologische werkzaamheden, is de bodem in 20 jaar tijd weer opgebouwd van 0.6% organische stof naar 8% organische stof (en dat is heel hoog voor zandgrond).

Na een voorzichtige start groeide de oogst gestaag en zijn sinds 2014 steeds meer jonge ondernemers betrokken bij deze prachtige plek.

Verkoop: CSA, tuinwinkel, restaurants en biowinkels

Het grootste deel van de oogst gaat naar onze oogstaandeelhouders (wekelijks zo'n 90 pakketten voor 200 mensen). De Ommuurde Tuin is namelijk een CSA (Community Supported Agriculture). Dat betekent dat je bij ons oogstaandeelhouder kan worden: je betaalt dan een bepaald bedrag in het begin van het jaar en daarmee wordt je eigenaar van een deel van de oogst. Zo ontvang je van mei tot november in totaal zo'n 60 verschillende variëteiten groenten, kruiden en fruit in een groentepakket die je wekelijks op kan halen op de tuin of op afhaalpunten in Wageningen. Uiteraard met heerlijke recepten erbij. Wil je ook oogstaandeelhouder worden? Kijk dan op ommuurdetuin.nl/groentepakket

Daarnaast verkopen onze oogst, vers van het land, direct aan particulieren in de tuinwinkel, in onze baksels op het terras of we verwerken het in heerlijke gerechten voor groepsarrangementen of tijdens kookworkshops. Ook leveren we aan restaurants zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen (die dit jaar meerdere prijzen en 2 michelin sterren kreeg) , Linnaeus in museum het Depot in Wageningen en Zeven, de boskeuken op landgoed Quadenoord.

Emile van der Staak, chef-kok restaurant De Nieuwe Winkel: "Alles wat uit de Ommuurde Tuin komt, zeker als het zo vers is, is zo veel intenser qua smaak dan wat je in de winkel vindt."

Als er veel oogst is verwerken we zelf of samen met kleine lokale ondernemers onze groenten en fruit tot jam of bijvoorbeeld zuurkool. Zo werken we samen met Giel Dons - Wat in ‘t vat zit.

We zijn deel van StreekWaar een samenwerking van duurzame ondernemers in Wageningen. Onze producten vind je ook op hun website in de webshop en in kadopakketten.

Verder is de Ommuurde Tuin dé plek waar moestuinders zowel plantgoed van bijzondere groente- en kuidenplantjes kunnen kopen als ook pootgoed van allerlei (gekleurde) aardappels en knollen als oca, crosne en knolkapucien. We telen natuurlijk biologisch en dus met SKAL certificaat.

Agro-ecologie & speciale aandacht voor de bodem


De term agro-ecologie, komt van twee wetenschappelijke disciplines: agronomie en ecologie. Agronomie, of landbouwkunde, is de wetenschap met betrekking tot het verbeteren van de landbouw. Ecologie bestudeert de dynamiek van ecosystemen. De combinatie, agro-ecologie, betekent dus het observeren en leren van ecosystemen, het samenwerken met de natuur, om zo voedsel en andere landbouwproducten te produceren op een daadwerkelijk duurzame manier. Lokaal, met de natuur en de seizoenen mee, en een zo veel mogelijk gesloten kringloop en korte keten. Maar naast een wetenschap, is agro-ecologie óók een praktijk en een sociale beweging (o.a. voor een eerlijk loon voor de boer). Zo gebruiken wij op de tuin bijvoorbeeld geen gif (ook niet door SKAL-toegestane natuurlijke, maar wel giftige stoffen zoals tracer of spinosad). In plaats daarvan werken we samen met de natuur: we zorgen voor een biodivers ecosysteem dat in balans is. Een ziekte is namelijk niet een infectie met 1 organisme, maar een ecosysteem dat niet in balans is waardoor 1 organisme ineens heel veel organismen kunnen worden en een (groot) probleem veroorzaken. Ook voeden we de plant niet met kunstmest. In plaats daarvan voeden we de bodem met aangekochte natuurcompost, eigen bokashi compost en biologische mestkorrels, zodat het bodemleven vervolgens de plant kan voeden met heel veel verschillende voedingsstoffen. Op dit filmpje leggen wij uit hoe we een grootschalige bokashi-hoop opzetten. Verder zorgen wij voor een goede bodemstructuur en houden we de bodem zoveel mogelijk bedekt om uitspoeling van voedingsstoffen te voorkomen. Dit doen we met behulp van groenbemesters: gewassen die je teelt om de bodem te voeden. Wij gebruiken daarvoor oude graanrassen waaronder St.Jansrogge en een zelfgemaakte mix van verschillende soorten groenbemesters. Door goed bodembeheer leggen wij dus koolstof vast: we hebben het organisch stofgehalte in de bodem omhoog gebracht van 0,6% naar 8%. Zie ook het artikel over de Ommuurde Tuin in Dynamisch Perspectief thema Compost.

Wil je meer weten over agro-ecologie? Download hier de folder Wat is agro-ecologie. En wil je zélf een agro-ecologische tuinderij opzetten? Volg dan onze cursus “Agro-ecologie in de Praktijk”.

Het team

Esther Kuiler

tuin, organisatie en cursus

Sinds 1999 stop ik hier mijn handen en liefde in de grond om mooie, lekkere en gezonde groenten, bloemen en bomen te laten groeien. De natuur is mijn grote voorbeeld en na mijn studie aan de Wageningen Universiteit wilde ik graag mijn ideeën in praktijk brengen om zo mensen te inspireren om op een andere manier met landbouw bezig te gaan. Ik voel me nog steeds bevoorrecht dat ik, ondertussen met een hele club fijne mensen hier een mooie tuin heb kunnen creëren. De laatste jaren mag ik mijn kennis en ervaring graag delen met stagiaires en tijdens onze cursus agro-ecologie. Ik ben een verzamelaar van bijzondere kruiden en groenten en met de nieuwe kas kan ik nog meer uitproberen!

Ilse Goedhart

tuin, educatie en organisatie

Vanaf 2017 heb ik als vrijwilliger een paar jaar meegewerkt op vele verschillende boerderijen in Europa. Zo heb ik mijn passie voor agro-ecologie, natuur-inclusieve en circulaire landbouw ontdekt. Inmiddels ben ik als tuinder werkzaam in de Ommuurde Tuin.

Met mijn bedrijfje Telen & Tafelen zet ik mij in voor duurzame, pure, eetbare producten en hoop ik anderen te inspireren. Als natuurgids is natuureducatie op een ludieke manier is mijn moto. Naast dit werk ben ik sinds december 2021 mama, staat er bij ons altijd wel een potje te pruttelen of te fermenteren en praat ik graag mee over het eetbaar maken van jouw tuin.

Laurie vd Ven

winkel, terras en bloemen

Sinds 2023 in het team na mijn afstuderen aan de Warmonderhof. In de winkel en op het theeterras sta ik graag voor je klaar. Je kunt me alles vragen over de potplanten en eetbare bloemen. Ik hou van de diversiteit in de Ommuurde Tuin en probeer daar in de bloemen- en kruidentuin aan bij te dragen.

Loraine

winkel en terrastalent

Tijdens mijn omzwervingen in de wereld van regeneratieve landbouw ben ik terecht gekomen in de Ommuurde Tuin. tot mijn plezier kwam ik erachter dat mijn interesse landschap, de voedseltransitie en natuurreligie hier mooi samenkomen. Vorig jaar heb ik de tuin regelmatig bezocht tijdens evenementen, daarna om te vrijwilligen of met vrienden op het terras genieten. Zo heeft de tuin een plekje in mijn hart gekregen. Toen ik de kans kreeg om onderdeel van het team te worden heb ik die met beide handen gegrepen! Daardoor kan ik komende zomer buiten doorbrengen, samenwerkend met fijne mensen en hoop ik mijn bijdrage te leveren aan deze mooie bloeiende, open en gezellige plek.

Andre en Henk

Ons technische team altijd in voor bouw en beregeningsklussen. Andre Maassen staat ons al jaren bij als het gaat om technische uitdagingen in de teelt en beregening en grote bouwklussen. Henk Eshuis is na zijn stage voor de Warmonderhof bij ons blijven hangen als klusser en bouwde voor verschillende kleine tuinderijen mobiele kippenhokken. Zijn werk is te vinden op zijn website TinyHouseHenk.nl. Samen hebben ze al menig bouwwerk laten verrijzen zoals de schuur, pergola en kas.

Marieke van Leersum

werkte sinds 2015 op de Ommuurde Tuin als drijvende kracht achter de tuinwinkel en het theeterras. Ook adviseerde ze graag over de kruidenplanten en eetbare bloemen en postte ze honderden socials met prachtige foto’s van de ommuurde tuin .

Na 9 jaar nemen we met pijn in ons hart afscheid. Ze gaat met Giel Dons een nieuw (kook)avontuur beginnen. We zullen ze gaan missen. Ze openen binnenkort hun eigen restaurant. Waar en hoe is nog onbekend maar je kunt haar altijd bereiken via haar eigen cateringbedrijf De Groene Ketel. www.degroeneketel.nl

Stagiaires en vrijwilligers

De Ommuurde Tuin is meer dan een productief bedrijf. De sfeer en de grote variëteit aan gewassen maakt dat er vaak stagiaires (cursus Agro-ecologie in Praktijk, Warmonderhof, Aeres, Yuverta Wageningen University etc.), 'toekomstboeren' en vrijwilligers in de tuin aan het werk zijn. Ook zin om groene vingers te kweken of te klussen in een prachtige omgeving? Neem contact op met Esther.

En ben je benieuwd of je ooit een eigen boerderij/tuinderij op zou willen starten? Kijk eens bij onze eigen Agro-ecologie cursus “ die Esther Kuiler, Klarien Klingen en Chantal Houbiers jaarlijks op de Ommuurde Tuin geven. Wil je een erkende opleiding check dan de site van Warmonderhof deeltijd opleiding en doe je stage bij de Ommuurde Tuin!
Ben je zelf niet zo van het tuinieren, maar vind je het wel leuk om vrijwilligerswerk bij ons te doen? Ook dan zijn er allerlei andere vrijwilligersklussen te doen. We zoeken nog handige klussers voor het verven van de kas en ander onderhoud. Stuur ons een mailtje voor meer info.