De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Rare, mooie maar vooral lekkere groenten

In de Ommuurde Tuin telen we ruim 400 verschillende groenten, fruit en kruiden: historische, bekende, nieuwe en wilde soorten. Elk jaar proberen we weer nieuwe rassen en soorten. Degenen met een goede smaak  veroveren een plaats in ons teeltplan. Hier vindt je de volledige soortenlijst van komend jaar. 

Ben je op zoek naar bijzondere groenten en kruiden of wil je je achtertuin omtoveren tot een voedselparadijs? Kom dan langs tijdens onze pootgoeddag in april, de plantgoeddag in mei of gewoon tijdens openingstijden. Half mei hebben we het grootste assortiment. We hebben gewone en bijzondere groenten, eetbare vaste planten en bloemen en een groot assortiment kruiden op pot of als plantgoed te koop. Ook verkopen we een deel van het assortiment van de zaden van de Bolster en van der Wal en zelf geteelde biologische zaden in de winkel. Tot juni is er ook aardappel en uienpootgoed te krijg van mooie, sterke en lekkere rassen. 

Bij ons vind je allerlei soorten sla-, kool-, prei-, bieten- plantjes maar ook Siberische rankspinazie, knolkapucien, yacon of appelwortel, oca, Madeira vine, Algierssla, daglelie, kattesnor, framboosrabarber, gestreepte tomaten en courgettes, zapallito, ninestarperennial-broccoli, palmkool, borlottibonen, wasabi, verveine, mierikswortel, zomerpostelein, ijskruid, lavendelmunt, dropplant en nog veel meer.

Wij telen zelf met biologisch gecertificeerd uitgangsmateriaal uit heel Europa. Bijzondere plantjes kunt u bij ons op de plantgoeddag kopen. Maar er is natuurlijk veel meer! Avontuurlijk moestuinders die ook op zoek zijn naar variatie kunnen bijzondere zaden bestellen bij:

Erfgoedzaden netwerk

Nog geen honderd jaar geleden, kenden wij in Nederland:

584 rassen aardappel (Adelaars, Alberta’s, Andijker Muizen, Bal Gelen, Witte Geithoorns, Belgische Rooden, Blauwe Friezen, Blauwe Kruipers, Blonden, Bokken, Botergeeltjes, Kuilenburgers, Maastrichtse Krombekken, Muisjes, Noordmannen, Ruige Poolse, Ruige Witten en zelfs ‘Poepen’ – een consumptieras uit Friesland)
554 rassen kool
254 rassen sla
162 rassen komkommer
155 rassen wortel
127 rassen ui
115 rassen bietjes (Bron: Oranje Lijst)

Veel oude rassen van akker- en tuinbouwgewassen, geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, zijn verdwenen. Vanaf rond 1950 zijn door intensieve veredeling rassen ontwikkeld die een hogere opbrengst, grotere uniformiteit en betere oogstbaarheid bezitten. Hierdoor worden oude rassen niet meer geteeld en veel is verdwenen. Dat is een probleem, omdat die oude rassen vaak het uitgangsmateriaal zijn van de moderne rassen die tegenwoordig in de handel zijn. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van selecties en kruisingen, om gewenste eigenschappen te krijgen zoals vorm, kleur, smaak maar ook - heel belangrijk - resistentie tegen ziektes (WUR 2017; deoerakker.nl/erfgoedzaden).

Gelukkig zijn er wereldwijd allerleid initiatieven die de biodiversiteit in stand willen houden. Op de Ommuurde Tuin doen we daar natuurlijk ook aan mee.  Door het telen van veel verschillende rassen, houden we die immers ook ook in stand. Ook oogsten we ieder jaar weer een deel van het zaad (met name van de bonen en kruiden) en de knollen (zoals aardappelen, aardpeer, oca en zonnewortel). Omdat we ook voor onze eigen teelten een deel van de zaden zelf vermeerderen en selecteren, is het leuk om dit ook voor een ‘grotere zaak’ te doen. In het netwerk Erfgoedzaden vermeerderen we op kleine schaal oude rassen van tuinbouwgewassen en werken zo mee aan de instandhouding van ons levend erfgoed. Zo oogstten we o.a. Deventer Zwartblad en het Koeboontje,  Groninger Zilverhart en Lepelblad. Dit jaar telen we oa 4 oude preirassen zoals Leek of Delft en Leidse winterprei, gele veldsla, Limburgse Krombekerwten, Patrijsoogjes-bonen, witlof (nog lekker bitter) en Half lange groene komkommer. En van die 584 rassen aardappels - kunt u er gemiddeld zo'n 12 rassen bij ons in de winkel vinden, waaronder de meest geliefde: Rode Emma (rood van binnen), Blauwe Elize (blauw-paars van binnen), Rattes, Pink Fir, Panda, Frieslander, Raya en Charlotte.

aardappelrassen.jpg

We kennen veel aardappelrassen in allerlei kleuren en vormen - in Peru zelfs meer dan 4.000 rassen!

Lezingen en rondleidingen

In het rustige seizoen geven we lezingen voor tuinverenigingen en andere clubs. In het teeltseizoen geven we u graag een rondleiding door de tuin, zodat we u van alles in het veld kunnen laten zien en proeven. In de zomer en winter geven we een workshop Kleinfruit snoeien. Je gaat onder leiding van een deskundige praktisch aan de slag met rode, witte, zwarte, josta- en kruisbessen, zomer- en herfstframbozen, braam, wijnbes en tafeldruiven. Zo leer je de verschillende soorten snoeien voor een mooie oogst. Let op de evenementenagenda voor de datum.

Onze oogst

Ons seizoen begint met oogst van: asperges, veldsla, rabarber, paksoi, knoflook, rafelsteeltjes gevolgd door aardbeien, gouden peultjes en kropsla. 's Zomers puilt de winkel uit van de kleurige bietjes, peentjes, allerlei sperzie-, snij en pronkbonen, spitskool, geurige knolvenkel, rode, witte en kruisbessen, rucola en andere verse kruiden. Maar ook onbekendere groenten als Cerbiatta sla, gele ronde courgette, veldkomkommers, sjalotjes, herthoornweegbree, zappalito, koolrabi en kleurige delicatesse aardappelen. In de nazomer en herfst volgen suikermais, flowersprouts, haverwortel, pastinaak, pompoenen, palmkool en spruitjes en smakelijke onbekende knolgewassen zoals aardpeer, zonnewortel, yacon, oca, crosne en knolcapucien.

We telen al die heerlijke groenten niet voor niks. We houden allemaal erg van koken. We hebben ondertussen veel recepten verzameld en verzonnen. Je kunt ze in onze receptenlijst opzoeken en uw favorieten toevoegen.