De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Rare, mooie maar vooral lekkere groenten

In de Ommuurde Tuin telen we ruim 400 verschillende groenten, fruit en kruiden: historische, bekende, nieuwe en wilde soorten. Hier vindt je de volledige soortenlijst van komend jaar. We verkopen onze oogst, vers van het land, direct aan particulieren, op ons terras en aan restaurants zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Linnaeus in Wageningen en natuurvoedingswinkels zoals de Kardoen in Bennekom en Odin in Wageningen. In de tuin, winkel en abonnement vind u ieder seizoen andere groenten. Abonnees op onze wekelijkse groentetas staan ‘voor in de rij’ en krijgen de primeurs. 

Ben je op zoek naar bijzondere groenten en kruiden of wil je je achtertuin omtoveren tot een voedselparadijs? Kom dan tijdens openingstijden langs. We hebben gewone en bijzondere groenten, eetbare vaste planten en bloemen en een groot assortiment kruiden op pot of als plantgoed te koop. Ook verkopen we een deel van het assortiment van de zaden van de Bolster en van der Wal en nog wat zelf geteelde biologische zaden in de winkel. Tot juni is er ook aardappel en uienpootgoed te krijg van mooie, sterke en lekkere rassen

Voor de fijnproever verbouwen we allerlei smaakvolle en aromatische kruiden. Verse kruiden liggen in de winkel of u kunt gewapend met een schaar voor uw eigen oogst de tuin in voor een geurige pan ‘grootmoeders’ soep of een heerlijke Italiaanse stoofschotel.

Ons seizoen begint met oogst van: asperges, veldsla, rabarber, paksoi, knoflook, rafelsteeltjes gevolgd door aardbeien, gouden peultjes en kropsla. 's Zomers puilt de winkel uit van de kleurige bietjes, peentjes, allerlei sperzie-, snij en pronkbonen, spitskool, geurige knolvenkel, rode, witte en kruisbessen, rucola en andere verse kruiden. Maar ook onbekendere groenten als Cerbiatta sla, gele ronde courgette, veldkomkommers, sjalotjes, herthoornweegbree, zappalito, koolrabi en kleurige en lekkere delicatesse aardappelen.

In de nazomer en herfst volgen suikermais, flowersprouts, haverwortel, pastinaak, pompoenen, palmkool en spruitjes en smakelijke onbekende knolgewassen zoals aardpeer, zonnewortel, yacon, oca, crosne en knolcapucien.

De groenten die we zelf niet telen (tomaten, paprika en droge ui), kopen we, net als de paddestoelen, appels en peren, van biologische collega’s uit de Achterhoek.

We telen al die heerlijke groenten niet voor niks. We houden allemaal erg van koken. We hebben ondertussen veel recepten verzameld en verzonnen. Je kunt ze in onze receptenlijst opzoeken en uw favorieten toevoegen.

Zelf aan de slag

Wij telen zelf met biologisch gecertificeerd uitgangsmateriaal uit heel Europa. Voor avontuurlijk moestuinders die ook op zoek zijn naar variatie zijn VELT, de Bolster, Bingenheimersaatgut (de), Sativa (sw), Vreeken en de Nieuwe Tuin (be) leuke leveranciers van (biologische) zaden. Tijdens onze pootgoeddag in april  en plantgoedmarkt op 12 mei 2017 verkopen we het breedste aanbod groenten- en kruidenplantjes. De rest van het jaar is er ook van alles voor je eigen moestuin je vinden.

Bij ons vind je allerlei soorten sla-, kool-, prei-, bieten- plantjes maar ook Siberische rankspinazie, knolkapucien, yacon of appelwortel, oca, Madeira vine, Algierssla, daglelie, kattesnor, framboosrabarber, gestreepte tomaten en courgettes, zapallito, ninestarperennial-broccoli, palmkool, borlottibonen, wasabi, verveine, mierikswortel, zomerpostelein, ijskruid, lavendelmunt, dropplant en nog veel meer.

In de zomer en winter geven we een workshop Kleinfruit snoeien. Je gaat onder leiding van een deskundige praktisch aan de slag met rode, witte, zwarte, josta- en kruisbessen, zomer- en herfstframbozen, braam, wijnbes en tafeldruiven. Zo leer je de verschillende soorten snoeien voor een mooie oogst. Let op de evenementenagenda voor de datum.

Erfgoedzaden netwerk

Omdat we ook voor onze eigen teelten een deel van de zaden zelf vermeerderen en selecteren, is het leuk om dit ook voor een ‘grotere zaak’ te doen. In het netwerk Erfgoedzaden vermeerderen we op kleine schaal oude rassen van tuinbouwgewassen en werken zo mee aan de instandhouding van ons levend erfgoed. Zo oogstten we o.a. Deventer Zwartblad en het Koeboontje,  Groninger Zilverhart en Lepelblad. Dit jaar telen we oa 4 oude preirassen zoals Leek of Delft en Leidse winterprei, gele veldsla, Limburgse Krombekerwten, Patrijsoogjes-bonen, witlof (nog lekker bitter) en Half lange groene komkommer.

Lezingen en rondleidingen

In het rustige seizoen geven we lezingen voor tuinverenigingen en andere clubs. In het teeltseizoen geven we u graag een rondleiding door de tuin, zodat we u van alles in het veld kunnen laten zien en proeven.