De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Battattaten

De ochtenden zijn fris en de tuin droogt maar langzaam op in het herfstzonnetje.

In de ochtend zijn we druk aan het oogsten van groenten en verse kruiden. In de middag oogsten we zaden voor volgend jaar en kruiden om te drogen. Wiedklussen zijn er bijna niet meer, de tuin ligt en super strak bij!



De zoete aardappels zijn eruit. We houden de grondtemperatuur in de gaten en als die onder de 15 graden zakt dan moeten ze eruit. In de tropen is zoete aardappel een vaste plant maar hier houdt hij er in de winter mee op. Minder dan 15 graden vindt een zoete aardappel maar niets. Bewaar je bataten dus nooit in de koelkast, dan worden ze zwart. Wij laten de bataten eerst afharden/drogen in de kas waar het in het zonnetje nog ruim boven de 20 graden komt en hierna slaan we ze op in het huisje. Maar als het echt koud wordt dan moeten ze mee naar huis.

Zoete aardappel vind ik geweldig om te poffen. Snij de aardappel door de helft, bestrijk met wat olijf olie en leg de tweehelften in de oven voor min 45 min bij 180 graden. Even prikken of hij echt door en door gaar is en serveren met wat salieboter of cremefraiche. Salie boter maak je door de salie erts in een pan met wat olie lichtbruin te bakken en hierna te laten afkoelen tot ze knapperig zijn. Daarna meng je ze door zachte zoute boter of margarine. Nog weer even op laten stijven en je hebt een lekkere hartige kruidige boter voor bij groente maar ook bij kip is het erg lekker.

De laatste ‘echte’ sla is van het land. Dit jaar hebben we heel veel sla kunnen oogsten. Het weer was goed, er was vaak regen en het was ook niet te heet. De kroppen zijn niet meer zo groot als in de zomer maar wel lekker knapperig.

Dit jaar had ik wat onverwachte oogsten zoals de Bloemendaalse gele kool. Dit hadden eigenlijk spruiten moeten zijn volgens het kaartje maar ze wilden maar niet de hoogte in. De Bloemendaalse gele kool is een oud land ras. De kool groeit dan ook niet zo uniform als modernere rassen. Nu oogsten we alle kolen die een beetje formaat hebben en ook nog wat Savoie kolen. De kleine kooltjes laten we staan voor hopelijk ergens deze winter. De Savoie kool werd trouwens door onze stagiair deze zomer uit de Savoie niet herkent… Dus waar die naam nu vandaan komt?

Deze week maakten we koolsla van Savoie kool. Erg lekker! Snij de kool flinterdun en kneed er 2 tl zout doorheen. Door het kneuzen en het zout gaan de celwanden stuk en wordt de kool zacht en laat zijn smaak goed los. Dan kneed ik ook nog een flinke scheut appelazijn doorheen en roer en wat gembersiroop door. Nu eerst een uur of 2 laten staan. Hierna kun je er nog wat andere ingrediënten aan toevoegen zoals walnootolie, stukjes peer en misschien heb je nog een stukje radicchio liggen van vorige week voor wat kleur, of niet al te hete rode peper. Wat geroosterde amandelschilfers erover en smullen maar.

Welke pompoen wordt het nu? Terwijl ik het briefje schrijf bedenk ik dat ik niet helemaal weet welke pompoen we erin gaan doen. Stukken oranje reuzepompoen, prima voor soep. Of de mukaatpompoen met zijn rodere sappiger vruchtvlees? (ook prima voor soep) Of misschien wordt het een klein pompoentje dat je mooi kunt poffen in de oven net als de zoete aardappel. We hebben allemaal leuke kleine pompoentjes. De wit met groen gestreepte Sweet Dumpling of Delicata, de goud-oranje Jack B’Little en de donker groene eikelpompoentjes Allemaal zoet en nootachtig van smaak. De pompoenen kun je makkelijk vullen of na het halveren poffen. Voor de soep zit er nog een bosje snijselderij bij, ook lekker in een nasi-schotel.

De laatste wortels! We hebben dit jaar 4 keer wortels gezaaid. De vroegste zaai is het best gelukt maar ik vind de wortels van deze laatste zaai ook heel mooi, helaas kwam het zaad niet zo goed op dus zijn het maar heel kleine bosjes geworden plus een boel mini worteltjes. De wortels kun je halveren en zachtjes bakken in wat roomboter tot ze caramelliseren. Bestrooi ze daarna met zout peper en wat komijn en kaneel mmmm Lekker bij een couscous met kruiden en feta.

Het is aftellen! Na dit pakket nog maar 2 weken voor het seizoen alweer ten einde is, de tuin leeg geoogst is en de poort dicht blijft.

Zaterdag 30 oktober hebben we een laatste open dag met soep, een vuurtje en stokbroodjes voor kinderen boven het vuur. Ook geven we bij voldoende belangstelling rondleidingen en vertellen we over onze winterplannen.

In Arnhem en omgeving is een fietskaart uitgebracht door Groen Arnhem. Je kunt m daar downloaden. Leuk voor in de herfstvakantie!