De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

pompoenen en meer

Pompoenentijd! Afgelopen woensdag at ik met mijn lief bij de Nieuwe Winkel. Een feest van herkenning en verrassing. Allemaal kruidjes en groentes uit de tuin maar dan zo bijzonder bereid dat de smaak niet meer paste bij je verwachting. Neem dit ’simpele’ pompoengerecht met een stukje pompoen geglaceerd met kweepeer op een crème van pompoenpittenmiso. Next level pumpkin!

Deze week voor jullie ook next level pumpkin maar dan vanwege de vorm. Deze week doen we een stuk Longue de Nice in het pakket. Perfect om te grillen. In de lange hals van de pompoen zitten namelijk geen pitten. Snij de pompoen in dunne plakken (1-2 cm), vet beide zijden in met wat olie en grilloppervlakken een hete grillplaat tot er mooie strepen op zitten. Besprenkel met wat gekneusde komijnzaadjes, sumac en hete gerookte paprikapoeder. Voor het serveren kusje er ook wat fijn gehakte kervel op doen. De kervel is ook erg lekker door een pompoensoep. Fruit een ui en bak hierna blokjes pompoen een paar minuten mee. Voeg bouillon of water toe en kook het in 15 minuten zacht. Voeg de kervel gewassen en fijngesneden toe. Pureer de soep en voeg wat zout peper en evt ras al hanout naar smaak toe.

Raapsteeltjes voor de stamppot, van onze eigen mooie mix. Elk jaar proberen we van verschillende groenten zaden te bewaren. De mosterdachtigen zoals raapsteeltjes en wasabino kunnen alleen heel goed onderling kruisen. Je moet goed opletten dat er altijd maar 1 soort tegelijk bloeit anders wordt het een verrassing wat je volgend jaar kunt oogsten. Hierbij een mooi recept voor raapstelen gedeeld door een van onze abonnees!

Dag mensen van de Ommuurde Tuin,

Ik deel even een heerlijk -voor ons althans - recept met raapstelen. Dit uit het kookboek De Zilveren Lepel (Italiaans kookboek).

Penne met raapstelen voor 4 personen

500 gr. raapstelen
4 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie
320 g penne
zout en peper

Kook de raapstelen 10 min. in water met zout, laat ze uitlekken en hak ze fijn (Ik doe ze in de keukenmachine !). Doe de ansjovis met de 3 eetlepels olie in de keukenmachine en draai er puree van. Kook de penne in een grote pan water met wat zout beetgaar, laat ze uitlekken en doe ze in een tamelijk diepe, warme schaal. Doe er de raapstelen bij (of fijngehakt of fijngemaakt door de keukenmachine), bedruppel alles met een beetje olie, voeg zout (doe ik niet vanwege ansjovis) en peper toe en roer. Giet er de ansjovispuree bij, roer opnieuw en zet het gerecht op tafel. Soms voeg ik wat parmezaanse kaas toe.

Groeten, Fam. van Engelen

Wederom veldsla in het pakket. Het staat nu zo mooi op het land dat je er trek van krijgt als je er langs loopt. Fijn in een pastasalade met kaas, pitjes en een tomaatje.

Krulandijvie (frisee sla) kun je zowel als salade of als andijvie gebruiken. Het is wat harder dan de gewone andijvie dus snij het wat fijner in de stamppot. Ook lekker in een roerbakschotel als je van wat bitter houdt. Deze salade met peer, blauwe kaas en walnoten blijft een favoriet! Was de andijvie en snij wat bladeren in dunne reepjes. Schil een rijpe peer en snij in plakjes. Maak een bord op met de peer en de krulandijvie en verdeel er lekker wat gorgonzola en walnoten over. Een dressing van witte wijnazijn, een goede olijfolie, een theelepel grove mosterd wat zout en pepper maken het af.

Elk jaar telen we bonen die we oogsten als het boontje erin groot genoeg is. De kievitsbonen zijn een van de meeste fotogenieke bonen. DE wit met rood gespikkelde boontjes lijken wat op kievitseieren. Deze boon is beter bekend als borlotti-boon. Daarvan kun je honderden recepten vinden. Deze vond ik en ik kan niet wachten om het te proberen: https://etenuitdevolkstuin.nl/2016/01/18/shakshuka-met-borlottibonen/

In de tuin begint de phacelia te bloeien. De groenbemester-mix die we begin augustus hebben gezaaid staat er prachtig bij. De insecten zijn er blij mee en het bodemleven. Die kun je ook bijna horen zoemen. We zaaien verschillende soorten planten in onze groenbemester-mix zodat er ook veel verschillende bodemorganismen van kunnen leven. Hoe meer biodiversiteit hoe beter!