De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

nazomeren

Wat een heerlijke week. De ochtenden zijn magisch mistig en de middag zonnig en droog. We kunnen lekker schoffelen en de sla heeft veel minder last van de slakken, de schimmels hebben het moeilijk in het UV, behalve de meeldauw dan, maar het is dan ook echt het seizoen ervoor. De courgettes raken nu flink bedauwd en hun de productie neemt af. Er staan wel jonge nieuwe courgetteplanten maar die zullen nooit zo veel gaan geven omdat er gewoon veel minder licht per dag is.

Er staat een heleboel prachtige sla, venkel en prei op jullie te wachten. Ook doet de patisson het goed en geeft prachtige gele en witte vruchten. Je kunt ze gebruiken als een courgette. In plakken zijn ze mooi te grillen en vind je het maar een raar ding dan kan hij gepureerd in een romig Thais soepje met 2 gefruite sjalotjes, een tl groene curry, een blikje kokosmelk en koriander en een plakje limoen.

De radicchio geeft kleur aan salades. Veel mensen vinden hem wat bitter maar hij kan mooi gecombineerd worden met de zoete venkel. Snij beide in heel dunne reepjes en serveer het met wat blokjes appel en hazelnootjes. Een zoete dressing met honing en mosterd maakt het af.

Op de venkel, op een stok en op de bospeen en zelfs gewoon in een krat vonden we deze week koninginnepage rupsen. Zo mooi! Een had zich al vast gezet om te verpoppen en die staat nu afgeschermd op het terras om volgend voorjaar de tuin weer in te kunnen vliegen.

Of we genoeg boontjes kunnen plukken weet ik niet zeker. Maar er gaat in ieder geval in wat er is. De snelheid leek er afgelopen week helemaal uit te zijn maar door de zon en warmte geven ze toch nog een keer een mooie oogst. Het is al 7 weken bonentijd en ik ben nog steeds niet uitgekeken op de bonen. Gisteren aten we gekookte boontjes met gebakken oesterzwammen en rode peper. Ik had er een bulgur salade bij met verse kruiden komkommer en cherrytomaatjes. Vorige week dinsdag aten we bonen als gadogado met gestoomde kool en satésaus en pittige tofuspiesjes.

De prei is enorm! Hij is bijna twee keer de lengte van een grote krat. Prei kun je helemaal eten en het is dus eigenlijk zonde dat we 1/3e van het gewicht weggooien (in de supermarkt). We hebben de hele prei in het pakket gedaan. Het donker groene gedeelte snij ik graag fijn in een nasi of in een curry of roerbak.

Deze week oogsten we de eerste lupine. Ze hangt nu te drogen in de schuur. Waar de muizen er niet bij kunnen. Ik ben heel erg benieuwd naar de kwaliteit en de smaak. Drogen is nu echt een flinke taak. We oogsten verveine en goudsbloemen voor de thee. Zaden voor volgend jaar en bollen zodat we ze de winter door kunnen krijgen. De droogkast bij de muur ligt nu propvol en ook in de muurkas liggen rekken vol verveine. Dat ruikt zoooo lekker.

Zaterdag 18 september hebben we Oogstfeest in de tuin waarbij we weer rondleidingen geven. Voor mij is het een moment om stil te staan bij alles wat de natuur ons dit jaar gegeven heeft en dat te vieren. Jullie zijn natuurlijk ook van harte welkom om de tuin te bedanken voor de mooie oogst van dit jaar.