De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

eind van het zomerseizoen

Lieve oogstdelers en lezers, deze week maken we alweer het laatste wekelijkse groentepakket van het zomerseizoen 2023. Half december maken we nog een ‘kerstpakket’ voor jullie en begin februari nodigen we jullie uit voor een startbijeenkomst van het nieuwe seizoen. Ook houden we jullie door de winter heen op de hoogte van onze werkzaamheden in de tuin. Dus hou je email in de gaten. Deze week nemen we afscheid van jullie en de zomer met chocomelk, chai-thee of gewoon koffie met een stuk speculaas op woensdag en zaterdag op de tuin. Ook als je in Wageningen je pakket ophaalt ben je van harte welkom!!!

In het pakket dit keer: kimchi! Giel heeft van de restjes Chinese kool en lelijke of aangegeten wortels en gescheurde radijzen weer een heerlijke fermentatie gemaakt. Kimchi wordt in Korea normaal met heel veel peper en gember gemaakt. Dit is een Ommuurde Tuin kimchi dus niet scherp maar gewoon lekker kruidig. Giel is er ook op woensdag en zaterdag als je hem wilt vragen hoe hij het precies doet. Gefermenteerde groenten zijn heel gezond en zorgen voor een goede darmflora.

Verder in het pakket de laatste boerenkool. De aardappeltjes zijn te lekker voor de stamp dus die zou ik in de oven roosteren. De pompoen zijn stukken van de blauwe Nelson, een heel harde pompoen met stevig nootachtig vruchtvlees of Musquee de Provence een meer zoetige zachte pompoen. Beiden zijn heerlijk in een curry met rijst.

De dille was vorige week perfect maar met de kou en de regen is ze nu wat minder blij dus gebruik de dille snel. Misschien in een yoghurt/mayo saus voor bij de gegrilde aardappeltjes of gebakken pastinaak. Of heel klassiek bij een stukje zalm. 

De paksoi en wasabino zijn lekker sappig en gaan bij mij in een miso-soep. Ik maak dan eerst een bouillon van groenten resten, kruiden en wat zeewier. Als ik dat heb gezeefd voeg ik wat miso toe (gefermenteerde sojabonen of granen). De paksoi snij ik fijn in reepjes en ook wat prei en wortel. In een kom doe ik wat hete gekookte ramen (noedels) en de gesneden groenten. Dan giet ik de kokende bouillon op de groenten en voeg nog wat reepjes omelet toe. O shokuji o o tanoshimi kudasai !

Deze week hebben we de pastinaken gerooid. Het loof begon geel te kleuren wat duidelijk aangeeft dat ze hun energie in hun wortel hebben opgeslagen. Het was een flinke klus want sommige wortels waren wel 60 cm lang! Voor we de aardappel kenden was de pastinaak een van de belangrijkste wintergroenten. Door hun zoetheid bevriezen ze eigenlijk nooit. Wel vinden de dieren het ook erg lekker. We rooien ze dan ook allemaal en bewaren de helft voor volgend voorjaar in de koelcel. De muizen hebben hier en daar al wat hapjes genomen… Ik bak de pastinaak graag in plakjes in de koekenpan. Gewoon lekker bij een salade of met een dikke mayo.

Wat muizen ook geweldig lekker vinden is de wortel van de radicchio en de krulandijvie. Deze rode en groene kropjes zijn familie van de cichorei. Een hele zoete wortel waar mensen koffie van branden. De suikers karameliseren en geven een mooie smaak. Dat zoete kun je ook terugvinden in de radicchio en de krulandijvie hoewel de meeste mensen het toch vooral bitter vinden… Radicchio als salade vind ik echt geweldig het mooie rode bittere combineren met wat zoets als appeltjes en noten. en dan nog wat blaadjes veldsla erdoor voor de kleur. 

Zouden we de radicchio en andijvie niet nu oogsten dan kunnen we van de winter de kropjes zo van het land tillen omdat de wortels er onderuit gegeten zijn. Er lopen dan gangetjes van de ene naar de andere plant; bijna een soort tekenfilm scenario. 

In de kas hebben we de zomergroenten nu allemaal verwijderd. De komkommertjes wilden niet meer groeien en ook de aubergines blijven nu mini. De tomatillo lijkt gewoon gezellig door te groeien zowel buiten als binnen. Deze mooie vruchten in een lampionnetje smaken een beetje naar zure tomaat en worden in Mexico in sauzen verwerkt. We hadden niet zoveel oogst dus het is niet in het pakket gekomen. Ik gebruik de planten eigenlijk als een soort zonnescherm in de kas om de komkommers niet te laten verbranden.

In de tuin ruimen we op. Bedden maken we leeg, het onkruid er uit, paden weer recht. Het bed voor de bijen ondergaat een metamorfose en wordt volgens jaar een maaiweide met bloeiende klaver en andere groenbemesters. Doorgeschoten groenten zoals de wortels en andere bloeiers zoals de teunisbloemen zien we niet gewoon als onkruid… Ze worden door Rhea in de houtwal gezet. Zo kunnen de vogels er deze winter van genieten!

Hopelijk zien we jullie deze woensdag en zaterdag onder het genot van een kop thee of chocomelk!

In de tuin zijn nog wat stoofpeertjes te rapen en tomatillo’s en kruiden te plukken dus kom ook gerust nog even wat oogsten.

Op zaterdag gaat de beken-werkgroep aan het werk naast de tuin om de beek te schonen. Als je mee wilt helpen stuur dan een berichtje aan ruud.schaafsma@gmail.com. Wij zorgen voor koffie/thee en pompoensoep bij de lunch!