De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

kerstpakket voor onze oogstdelers

Deze week ontvangen onze oogstdelers het aller-aller laatste (KERST)pakket van seizoen 2023!

We hebben de laatste weken niet stil gezeten. We gingen verder met wieden, oogsten en compost maken. Toen het ging vriezen en sneeuwen zijn alle groenten afgedekt en het water afgesloten. Allerlei knolgewassen hebben we geoogst, zoals de yacon en de aardpeer, de rettich en rammenas. Een deel hiervan bewaren we voor de eerste pakketten in mei als we alleen nog maar blaadjes kunnen oogsten. Ook krijgt de houtwal/voedselbos aandacht en snoeien we wat te hoog geworden bomen. Verder zijn we druk met de grote lijnen want de bedden verplaatsen zich elk jaar weer ongezien. Paden recht trekken is dan ook een leuk klus voor de winterperiode. Vanaf nu zijn we elke maandag, dinsdag en woensdag (behalve in de kerstvakantie) lekker bezig met compost kruien! Zin om je handen uit de mouwen te steken en te genieten van de frisse winterlucht kom gerust een keertje (of vaker) helpen. Dit jaar hebben we heel veel bokashi-compost gemaakt!!

Maar vandaag hebben we het grootste deel van onze koelcel naar buiten gerold en heel veel groenten voor het groentepakket afgewogen. Morgen gaan we de verse blaadjes oogsten zoals de snijbiet, hertshoornweegbree, wat laatste bladgewasjes zoals radicchio en sla. We kunnen niet precies zeggen wat er in de pakketten komt want van niet alles is voldoende voor iedereen. Jullie krijgen dus een selectie uit het allerhande wintergroenten. Ik hoop dat het in de kratjes gaat passen! 

In ons kerstpakket vinden jullie dit jaar: pompoen, wortelpeterselie, pastinaak, aardpeer, yacon, rettich, appel/stoofappel/stoofpeer, snijbiet, hertshoornweegbree, raapsteel, mini kooltjes, sla/radicchio, peterselie

De pompoen heeft nu al een paar maanden in de schuur in de opslag gelegen. Hij kan niet meer heel lang bewaard worden dus hou hem in de gaten en krijgt de pompoen een plekje snij dat dan weg en eet hem lekker op. Op het moment is mijn favoriete bereiding: pompoen-paddestoelensoep! 

Fruit een grote ui en een teen knoflook en voeg als deze glazig zijn dan een stengel bleekselderij (of een kleine wortelpeterselie met stelen) en een grote wortel aan toe en pompoen in stukjes aan toe. Zet het geheel onder water en breng aan de kook. Ik voeg hier een flinke lepel paddestoelen bouillon pasta aan toe en wat laurier bladeren en een stuk citroen (in een thee-ei). Nu bak ik in een andere pan plakjes paddestoel, champignon of shitake. Heeft het water 15 minuten gekookt dan pureer je alles behalve de laurier en citroen (vandaar dat thee-ei) tot het glad is. Op smaak brengen met zout en peper en serveren met de gebakken paddestoelen, wat fijngehakte peterselieblad en wat zure room. ps de pompoen kun je met schil en al eten alleen het kurk moet je er afsnijden dat blijft hard.

Wortelpeterselie wordt meestal wat groter maar stond dit jaar in de schaduw van de aardpeer die wel 3 meter hoog werd! De wortels zijn zoet en kruidig; vergelijkbaar met knolselderij maar dan milder. In Oost-Europa wordt het heel veel gebruikt in stoofschotels en soepen. Je kunt het loof ook eten. In soep is het fijn om de steeltjes/stengel ook mee te trekken of fijngesneden mee te pureren. 

Wat heel veel op lijkt op wortelpeterselie is de pastinaak. Deze heeft een wat scherpere geur die niet iedereen kan waarderen. Hij past erg goed in een veggie-roast. Groenten op de bakplaat zoals in het recept helemaal onderaan. Voor mij een all time classic voor het kerstdiner. Hiervoor kun je pompoen, pastinaak, aardpeer en yacon gebruiken. 

De rettich is wat heftig vind ik als gegrilde groenten maar wel heel lekker is de rettich raspen en daar een frisse mayo ermee maken. Boen de rettich goed en rasp de (paarse) schil mee. Ook leuk om er dille aan toe te voegen voor een groen accent.

Yacon is een grote bruinige knol. Het heeft een sappige zoete smaak die doet denken aan wortel en appel. Anders dan de aardpeer blijft deze groente stevig als je hem poft in de oven. Schil of boen de schil eraf (snel want het vlees kleurt heel snel zwart) en snij het in blokjes. Je kunt het ook lekker in een salade verwerken. Leg de plakjes of kleine blokjes in water met een paar druppels citroensap om verkleuren te voorkomen.

We hadden ook nog wat stoofperen en stoofappels in de koelcel. Niet genoeg voor iedereen dus het kan zijn dat er een gewone appel bij zit. Is de schil van de appel glad met een gele onderkleur dan kun je er zo in happen. Anders lekker een paar uur stoven (op de houtkachel).

Blaadjes uit een koude tuin... Onder de vlies- en klimaatdoeken hebben we geprobeerd de hertshoornweegbree, snijbiet, raapsteeltjes, peterselie, sla en radicchio levend te houden. Morgen zien we pas goed hoeveel het heeft overleefd. De blaadjes hebben het zwaar met de vorst. Daardoor zijn ze niet lang te bewaren. De snijbiet, hertshoornweegbree en raapsteeltjes zijn heel lekker in de roerbak. Gewoon met wat rode ui en soja-saus. Serveren met hardgebakken tofu of een omelet.

Ook hopen we nog wat salade blaadjes te kunnen oogsten zoals eikenbladsla en radicchio… Fingers crossed!

Misschien zijn jullie hem dit jaar wel een keer tegen het lijf gelopen in de tuin. Sinds dit jaar is Giel onze keukenprins: cateraar, fermenteerder en eventplanner. Komend seizoen gaat hij wekelijks een recept voor het groentepakket schrijven!

Vandaag is de aftrap van…. Het recept van Giel:

AARDPEER: In dit speciale, eind van het jaar, pakket vind je aardperen. Aardperen zijn een echte najaar-winter groente. Ze zijn wat zoeter dan aardappels en hebben een nootachtige smaak. Ze kan ze op heel veel verschillende manieren bereiden. Koken, bakken, roosteren. Erg lekker bijvoorbeeld in een stamppot, gratin, uit de oven of in een salade. Je kan ze ook goed fermenteren, maar daarover later meer. Hieronder vind je een recept wat, volgens mij, goed past als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Op deze website kan je nog veel meer inspiratie vinden. De hoeveelheden kan je naar wens aanpassen.Tip. Je kan goed blokjes zoete aardappel of pompoen aan dit gerecht toevoegen.

Veel plezier met koken en eet smakelijk. Giel Dons

 Ovengebakken aardperen met rozemarijn

Informatie : Bereidingstijd 40min,Porties: 4p

Ingrediënten: 1 kg aardperen, 6 teentjes knoflook, 6 el olijfolie, snufje fleur de sel (of zeezout), 6 takjes rozemarijn

Instructie

1.            Verwarm een oven voor op 200 ºC. Schil de aardperen en snijd ze in kwarten. Neem een bakslee en leg daar de aardperen in.
2.             Pel de knoflookteentjes niet, trek ze wel van elkaar los. Verdeel ze over de aardperen. Voeg de olijfolie toe, de fleur de sel en de takjes rozemarijn. Hussel alles goed. Bedek met een vel aluminiumpapier en zet 30 minuten in het midden van de oven op 200 ºC. Hussel alles daarna nog eens en haal het aluminiumpapier eraf. Zet terug in de oven voor 10 minuten.
3.             Haal de bakslee uit de oven. De knoflook is lekker zacht en een beetje zoet geworden. Scheur de schil voorzichtig open en knijp er de knoflook uit. Hussel alles nog eens goed en serveer warm als bijgerecht!

In het winterseizoen hebben we ook tijd voor een leuke excursie met onze stagiaires en vrijwilligers! Ilse heeft een rondleiding door het beekdal verzorgt met leuke anekdotes over de geschiedenis en geologie van het gebied waar de ommuurde tuin deel van is. Verder nemen we tijd voor overleg met en op bezoek gaan bij collega’s! Ook hebben we weer veel bosjes maretak verkocht voor het goede doel. Altijd een gezellig werkje met een extra warm gevoel. Deze woensdag ook op de tuin te krijg!

We wensen jullie een fijne winter, zalige kerst en een voorspoedig nieuwjaar en hopen jullie dinsdagavond 6 februari te ontmoeten op onze oogstdelers-winterbijeenkomst van 18:30-21:30 met potluck diner!

Esther, Ilse, Laurie, Marieke, Giel en de rest van ons tuinteam

PS Het water is afgesloten dus we hebben niet alles kunnen wassen. Boen de pompoen en wortelgroenten goed dan kun je in principe met schil en al gebruiken.