De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

1e groentepakket

Rabarber - veldsla - kervel - prei - peen

3 echte voorjaarsgroenten: Rabarber, vooral bekend als toetje kan ook als basis voor hartige gerechten dienen. Zelf vind ik het toch vooral lekker in een taart, cake of crumble maar deze couscous is lekker en bijzonder. Vandaag heb ik een rabarbercrumble gemaakt zonder gluten, lactose of suiker. Met appel en rozijnen in de rabarber en kokosolie, havermout, rijstemeel, vanille en agavesiroop in de crumble. Heerlijk!

Rabarbercouscous

  • Breng een pan met het water en het kippenbouillonblokje aan de kook.
  • Strooi de couscous in een kom en schenk de bouillon erbij. Dek de kom af met een bord en laat circa 10 minuten staan tot de couscous de bouillon volledig heeft opgenomen. 
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak de merquezworstjes rondom in circa 5 minuten goudbruin en gaar. Haal de merquezworstjes uit de pan en snijd ze in plakken.
  • Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Snijd de dadels in reepjes.
  • Meng de merguezworstjes, paprika, bosuitjes, dadels en rucola door de couscous.
  • Schil de rabarber, halveer de stengels in de lengte en snijd de rabarber in gelijke stukjes.
  • Verhit een scheut olie in een pan en bak de rabarber circa 1 minuut. Voeg de honing toe, breng op smaak met een beetje zout en peper en bak de rabarber in circa 4 minuten gaar.

De veldsla is gewoon prachtig! Deze groente vond het koude voorjaar helemaal niet erg. En staat nu fris en vol vitaminen te wachten om gesneden te worden. Fijn is een salade met kaas en hazelnoten die de smaak van de veldsla ondersteunen, mooi met wat granaatappel. Ook werkt deze combinatie goed in een stamppot.

Kervel heeft een zoete anijsachtige smaak die prima past bij de peen. De klassieke kervel soep heeft als basis een roux van boter en bloem en die vul je dan aan met water en melk, zout en peper. Lekker bij een walnotenbrood met gebakken stukjes kip en reepjes prei.
De prei en peen komen van mijn collega’s van Klein Broekhuijzen een groot vollegronds groentebedrijf die nu nog prachtige (winter)producten kunnen leveren. Zo zit er ook wat gewicht in het pakket.
Komende week staat ons een enorme omslag in temperatuur te wachten. Ik ben benieuwd wat de groenten gaan doen. De paksoi is bijna groot genoeg om geoogst te worden net als de bosui. Ik hoop dat de asperges nu ook echt in productie komen. Ik heb al een paar maaltjes gegeten maar nog niet echt voor de verkoop kunnen oogsten.
De lente geeft ons elke dag nieuwe beelden. De meidoorn bloeit sinds dit weekend. De eerste peren zijn net uitgebloeid en de appeles staan op springen. De peulen groeien elke dag een paar centimeter en de aardbeien bloeien. Ook oner de grond is het lente. Zo vonden we twee parende regenwormen, heel bijzonder zoiets te mogen zien.


Eet smakelijk, Esther en Marieke