De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

wuivende rafelsteeltjes in de mist

Wat een feest! Afgelopen zaterdag was een uitgelezen dag voor een feestje. De tuin lag er prachtig bij met pompoenen en bloemen overal. Zodra het zonnetje doorbrak zaten er overal in de tuin mensen te genieten van de kleuren en geuren, koffie en taart. De winkel zag er weer uit als een stilleven, een plaatje gewoon. Zodanig zelfs dat de eerste klanten er niet uit durfden te pakken. Gelukkig was onze hoop pompoenen aan het eind van de dag wel een stuk geslonken!

pompoenen in de mist

pompoenen in de mist

We hadden een stoofpot op het vuur met lamsnek, ui, wortel, pompoen en aardappel. Je start met het fruiten van de ui en het aanbraden van het vlees, hierna doe je er stukjes wortel bij en wat bouillon zodat alles net onder staat. Voeg nu nog wat kruiden toe. Drie opties voor mij: Frans; met laurier, tijm, oregano en zwarte peper en een flinke scheut rode wijn, Marrokaans met ras al hanout en misschien wat extra komijn, rode peper en schijfjes citroen en een scheut witte wijn en nog wat citroensap, of Indiaas met Hindoestaanse curry, schijfjes gember, zwarte mosterdzaadjes, rode peper en geen wijn maar wat yoghurt en citroensap. De laatste twee ingrediënten doe je er pas na een 1,5u stoven bij om nog een 15 minuten mee te pruttelen anders wordt het erg zacht. Ook zonder lamsnek een lekkere stoofpot, bijvoorbeeld met kikkererwten. 

In het pakket ook de laatste suikermais. Ik heb altijd moeite met het afscheid… Zo lekker zoet haal je ze niet uit een potje of vacuüm zakje.

De raapsteeltjes staan zo mooi te wuiven in de tuin dat het jammer is ze te oogsten. Maar ook altijd weer fijn op je bord, tussen je broodje of als salade of in de stamppot met wat brie en walnoten!

Lekker om te combineren met de veldsla. We telen verschillende rassen raapsteeltjes of bladmosterd. De raapsteeltjes met ingesneden blad heten bij ons rafelsteeltjes en geven je salade een mooie kleurschakering. Ik heb zelfs een roze variant weten te telen, maar die laat nog een paar weken op zich wachten. Voor nu dus de mizuna, purple frills en golden frills. Vanaf morgen niet meer 's ochtends wuivend in de mist.