De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

het pre-pakket

Het allervroegste pakket ever!!!  Na 25 jaar een eerste groente pakket begin april kunnen samenstellen is wel heel bijzonder!

Morgen dinsdag 9 april staat voor de oogstdelers in Wageningen een pakket klaar aan de Crocuststraat 27 na 17u. Een grote verandering…  Er zijn nog maar 3 oogstdelers over in Noord-West dus we heffen dit afhaalpunt na 25 jaar op… We hadden net een nieuwe mooie pakkettenplek gekregen bij de familie v. Boxtel - Boschloo in de voortuin 800m van de vorige locatie maar helaas zijn er heel wat mensen verhuisd uit NW. Mochten we weer nieuwe aanmeldingen krijgen dan kunnen we daar zo weer een afhaalpunt openen.

De oogstdelers van woensdag en zaterdag kunnen vanaf 10u terecht in de Ommuurde Tuin. Ook in de ommuurde tuin een grote verandering want Marieke gaat met Giel een nieuw kook avontuur tegemoet buiten de tuin. We gaan haar missen en we houden jullie op de hoogte van hun reilen en zeilen! Laurie en Lorraine zullen dit jaar de winkel draaien en jullie pakketten tevoorschijn toveren. Op 2e paasdag hadden we met een heuse paaslunch de aftrap met nieuwe team voor de tuin.

Wat een prachtig openingsweekend van ons jubileumjaar hebben we gehad. Het was heerlijk weer en veel oogstdelers en klanten wisten ons weer te vinden! Op zondag kregen we hulp van deelnemers aan Reclaim the Steeds in Wageningen. De eerstejaars aardbeien zijn lekker verwend met een laag stro. Dat was al echt nodig want ze bloeien al!!! 

Door dit bizar warme voorjaar zijn de radijzen wel 3 weken eerder klaar dan gepland. We willen jullie dus al een pre-pakket aanbieden. Met de eerste groenten en kruiden uit de tuin en nog wat wintergroenten uit de koelcel. De radijzen zaaien we tussen de wortels en in de middelste rij staat ook nog eens een rij paksoi (zie foto’s beneden). De wortels en de paksoi krijgen nu weer wat licht. Het is een soort puzzel in tijd en ruimte waar het weer alles weer verschuift.. Het loof van de radijzen is heel mals en zacht omdat ze in de kas is gegroeid dus niet weggooien maar gewoon gebruiken. Lekker als salade om te roerbakken of in een ovenschotel.

In de kas probeerde ik dit jaar ook catalogna lof. Het lijkt uit de kluiten gewassen paardebloem maar het is familie van andijvie. Het is dus wel wat bitter. Ik at het in een stamppotje met wat blokjes gebakken gerookte tofu... super lekker. Hou je niet van bitter. Snij deze groente en laat het 10 min in ijskoud water liggen. De bitterstoffen trekken eruit, minder gezond maar misschien wel lekkerder.. 

In de tuin staat de bieslook er nu zo geweldig bij dat we het graag snijden. Lekker met een omelet of door de pasta. Ook de eerste dikke knoflook planten kunnen we nu oogsten. Het lijkt op prei maar met veel meer smaak. De soort die we nu oogsten is olifanten knoflook. De bollen zelf hebben enorm dikke tenen die als je wilt op olifantenpoten lijken. Fijn gesneden zorgt deze voorjaarsgroente in elke pasta saus of stoofschotel voor een heerlijke zachte knoflook smaak.

De yacon of appelwortel is een heerlijke sappige zoete knol die je rauw of gestoofd of gebakken kunt eten. Een leuke nieuwe groente uit de Andes. De planten staan van april/mei tot oktober/november in de grond en kunnen flinke knollen maken.

De schorseneren willen alweer uitlopen. De jonge blaadjes zijn ook eetbaar. De wortlels, keukenmeiden verdriet geeft heel kleverig melksap af as je m schilt. Als je dit onder water doet valt het heel erg mee. Vorig jaar heb een heerlijke soep gemaakt met de schorseneren. Hij doet zo aan witte asperges denken maar met een wat azijnachtige nasmaak. 

Helaas niet alleen maar goed nieuws uit de tuin. De schorseneren die we deze februari hadden gezaaid voor volgend voorjaar zijn allemaal opgegeten door de slakken. We hebben ze opnieuw gezaaid en dus ‘fingers-crossed dat ze het nu wel redden. Hetzelfde voor de eerste zaaisels sla, radijs en raapsteel buiten. Mooie strakke rijen tot een paar dagen terug... De slakken zijn dit jaar een enorme plaag door de warme natte winter. De eerste planting koriander en groenselder stond er mooi bij op woensdag en toen ik zaterdag mijn ochtendrondje door de tuin liep wist ik niet wat ik zag. Alles was weg! Nu liggen er door de tuin overal stukken karton om de slakken naar toe te lokken zodat we ze makkelijk kunnen rapen. Ondanks deze tegenslagen hebben we ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen.

Dana, Esther, Ilse, Laurie, Lorraine en Alex