De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Filtering by Category: groentenieuwtjes

Groentepakket van wk 26

CHARLOTTES, SJALOTTEN, EIKEBLADSLA, COURGETTES, BOSBIETJES EN KRULANDIJVIE

Deze week nieuwe aardappeltjes, verse sjalotten en de eerste courgettes! 

De Charlottes waren dit jaar al vroeg geplant. eerste week van maart en zijn nu al afgerijpt! Geen grote oogst maar wel mooie piepers. De Charlotte is een moderne aardappel die in Frankrijk erg gewaardeerd wordt om zijn volle smaak. Ik vind hem ook heel lekker. Vooral uit de oven. Het wordt de opvolger van de Roseval genoemd. Deze hebben we ook geoogst. Een mooie  roodschillige aardappel qua uiterlijk echt heel anders is.

Sjalotten zijn dit jaar flink aangevallen door de uivlieg. We hebben ze allemaal gecheckt maar er kan nog weleens een slechte bij zitten. Het loof van de sjalotten kan je gebruiken in soep of stoofpot. De sjalotjes zijn lekker om te stoven met wat port bij een mooi stukje kip met citroen en dadel bijvoorbeeld. Verder kun je er natuurlijk van alles meedoen zoals snipperen in de sla of bij tomaat. In een lasagne met courgette. Mogelijkheden te over.

De courgettes teel ik weer in allerlei vormen en kleuren. en zullen jullie van de zomer regelmatig terug vinden. Deze week heb ik al twee keer gegrilde courgettes salade gegeten. Mijn favoriete bereiding van courgettes waarbij je de smaak goed tot zijn recht laat komen. Lekker sappig en zoet. Maak met een dikke kaasschaaf of strakke hand dunne plakken en gril deze in een paar minuten per kant tot er mooie streepjes op staan en de hitte goed in de plak is getrokken.. Beetje olijfolie, zout en peper erbij en smullen maar. 

De bietjes zijn zo zoet dat ik ze vaak zo rauw uit de grond in plakjes opeet. Maar kort koken, 15 min in de schil en dan in stukjes met een nieuw harinkje met wat sjalot is ook erg lekker!

Het blad kun je, nu vers, goed gebruiken door kort te roerbakken met wat knoflook.

Verder prachtige sla die met de dag groter groeit en krulandijvie die door zijn mooie blad het ook prima als salade doet maar ook gewoon stampen kan natuurlijk

Nu het wat droger is raakt de tuin langzaam weer op orde en kunnen we grote stukken onkruid aanpakken om weer vol te zetten met nieuwe groenteplantjes. Deze week nog de laatste peultjes en dan breekt de tijd aan om al te gaan denken aan volgend jaar met het zaaien van groenbemesters en nemen van aardbeienstek. Dit weekend was de open dag een succes. Het was mooi weer. En gezellig druk. De rondleidingen waren goed bezocht en de pizza’s van Yarl heerlijk!

Eet smakelijk, Esther

PS je kunt op de website reageren op dit bericht onder groentenieuwtjes en je beste recept achterlaten!

image.jpg

De aardappeloogst!

De eerste courgettes

Vorige week oogste ik de eerste mini courgettes en courgefleur. Die eerste twee of drie courgetjes kunnje zonder pardon oogste met bloem (of zonder) want deze zullen zowiezo afvallen. Courgette is eenhuizig en heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. Maar de mannen gaan pas later bloeien (net als bij ons mensen) dus hebben de eerste vrouwelijke bloemen pech en zullen niet bestoven worden en dus ook geen courgette vormen.

image.jpg

Vrouwelijke bloemen hebben al een minicourgette onder de bloem. Mannelijke bloemen alleen een bloem op een steel. 

image.jpg

Heel lekker is het vullen en frituren van courgettebloemen. www.jamiemagazine.nl/nl/artikel/27819/jamie-s-bonusrecept.html

image.jpg

Gefrituurde en gevulde courgettebloemen

image.jpg

Courgettebloemen in een omelet

Bijna midzomer!

Deze week in groentepakket: BATAVIASLA, RADICCHIO, GROENSELDERIJ, SPITSKOOL, SNIJBIET

De tuin staat vol. Op alle plekken is nu gezaaid of geplant. Er zijn alweer bedden voor de derde keer in gebruik dit jaar. Er bloeien nu volop lathyrus en overal kun je bloemen of kruiden ruiken. Volop zomer! De eerste kleine courgettes hangen aan de planten en deze week de laatste aardbeien en de eerste bessen en frambozen!

De Bataviasla is een ijssla dus knapperig en zoet. Maar met een bittertje door het rood. De radicchio is echt bitterder. Een zusje van witlof en als salade erg lekker met wat zoetere compagnons zoals peer en venkel. Wat echt erg lekker is is Risotto met radicchio. Dit at het eerst bij Norbert Mergen; het resultaat is niet heel mooi maar wel erg lekker.

320 gr arboriorijst; 1 l groentebouillon (van blokjes); ½ ui, gesnipperd; 1 krop radicchio (roodlof, rode sla); 4 eetl olijfolie; 10 gr boter; 150 taleggio, in blokjes (of een grote hand Parmezaanse kaas, geraspt); glas rode wijn

Was de radicchio even af, snijd deze doormidden, verwijder de kern en snijd het blad in zo fijn mogelijke reepjes.
Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur laag. Doe de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui op hoog vuur. Ze mag niet (te) bruin worden. Doe de rijst er door en zorg ervoor dat de helemaal door de olie is gemengd. Giet het glas rode wijn erin en roer tot het vrijwel is verdampt. Draai het vuur laag. Doe de radicchio er in. Ze zal snel slinken. Giet er een pollepel bouillon op. Roer. De rijst neemt de bouillon op. Doe er weer een schep bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar is (na ca. 20 minuten). Risotto moet kruipen, mag dus niet te nat zijn. De rijstkorrel moet nog wel een beet hebben, dus niet door en door gaar. Roer de kaas er door en dien de paarsrode hap op.

Het is erg leuk dat we zulke mooie radicchio kunnen oogsten. Het is altijd een gok of we het kunnen oogsten voor het gaat bloeien met midzomer of gestoomd wordt in zijn dichte krop door de hitte. Alles goed gegaan en nu een erg mooie groente. Je kunt het lang bewaren in de koelkast en ook grillen of bakken. Het is wat spannend omdat het bitterder is dan wij gewend zijn. Vind je het te. Leg het dan gesneden in koud water dan trekken de bitterstoffen eruit. Helaas ook wat vitamines…

Groenselderij? Ja dat is buiten gegroeide bleekselderij. Vol met gezonde groene stofjes en mineralen. Selderij is een dominante plant en duld weinig anderen in zijn omgeving. Hij neemt veel mineralen op en heeft van zichzelf dus iets zoutigs. Lekker in gazpacho, warme soepen en fijn gesneden in salades. Haal de nerven eruit als je niet een goed scherp mes heb om mooie plakjes te snijden. Het kontje kun je goed gebruiken om bouillon mee te trekken (voor de risotto bijv.)

Naast de groenselderij groeit de venkel (in een ander bed) en daar zag ik de nakomelingen van die mooie koninginnepage op! Dat is dus ook gelukt! Nu opletten dat ik het niet meeverkoop.

De spitskool van het voorjaar is altijd weer fijn van smaak. Anders dan de winterkolen die vaak van de klei komen. Zoet en zacht. Ik maak er graag roerbakschotels mee met vis en koriander.

Als laatste de snijbiet. Kleurig en sappig. Het blad fijn snijden en roerbakken als taart. Het recept van Yvonne ben ik helaas kwijt maar dat zou ze nog posten als comment!

PS aan alle keukenprinsen en -princessen. Je kunt op de website je favoriete recepten achterlaten als comment op de groentenieuwtjes!

image.jpg

De eerste aardbei!

Vandaag de eerste aardbei gesnoept! Het is nu echt zomer.  Vorige week ook al de eerste peultjes in de winkel. Het oogstseizoen is begonnen. Dat betekent ook dat ik wel wat extra handen kan gebruiken. Dus ken je nog scholieren die het fijn vinden om buiten hun hansen uit de mouwen te steken laat ze me bellen. 0612583453

image.jpg