De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Love circular

In de tuin verdwijnen steeds meer planten. Geoogst of dood gegaan. Trots staan de aardperen nu pas te bloeien op wel 4 m hoogte de grootste groente van de tuin. De knollen zijn zich nu pas aan het vormen net als veel knolgewassen uit Midden-Amerika. Nog even geduld voor deze zoete lekkernij dus.

Met de snijbiet of spinazie maak je makkelijk een heerlijke hartige taart. Was en snij de groenten grof. Fruit wat fijngesneden ui en knoflook met wat spekjes. Verdeel het over een met bladerdeeg beklede taartvorm strooi er wat verse kruiden en rode peper over. Klop 8 eieren met fijn zeezout naar smaak en voeg 250 ml yoghurt of kwark toe roer dit er door. Strooi de snijbiet of spinazie in de taart vormen en giet het eimengsel erover. Zet het 45 minuten in een oven van 180 graden. eventueel garneren met wat reepjes paprika.

Lekker Elstar appeltjes voor bij de rode kool. Het voelt echt als herfst dus tijd voor verwarmende stamppotten met kruiden zoals kruidnagel, gember en kaneel. Ook goed voor de verkoudheidjes die nu de kop op steken. Geen zin in stamppot. Maak dan eens een schotel van appeltjes, gekruide in appelsap gestoofde rode kool en een laag aardappel puree. Strooi er belegen kaas over en zet het 30 minuten in de oven. Ook lekker met een laagje gehakt ertussen.

IMG_8857.JPG

Musquée de Provence, is een beroemde muskaatpompoen. Hij wordt tussen de 2 en 10 kg zwaar. Dus er zitten stukken pompoen in het pakket. De pompoen is zoeter dan de oranje pompoen en ook sappiger. Heel lekker in een curry met linzen, gewoon een bord vol met wat linten komkommer. Fruit 1 in stukjes gesneden rode ui, 2 teentjes knoflook, 2 cm verse gember en 2 cm verse kurkuma en voeg na een paar min 2 el (Hindoestaanse) kerrie toe. Even mee bakken en voeg de geschilde en in blokjes gesneden pompoen toe, even doorroeren en voeg dan ook 1,5 kop geweekte linzen, 300ml kokosroom, 600ml water of bouillon, 4 in stukjes gesneden tomaten (of een blik), 2 el tamari en een halve rode peper in stukjes gesneden. Laat het geheel  25 minuten doorkoken of tot de linzen gaar zijn.

Pastinaak en zoete aardappel uit de oven. Snij de pastinaak en 1 grote geschilde zoete aardappel in blokjes van 2 cm. Meng het met 4 el olijfolie. Voeg er ongeschilde teentjes knoflook door en wat takjes rozemarijn. Doe de groenten in een ovenschotel en zet het 45 minuten in een oven van 180 graden. Ff testen of het gaar is anders wat langer in de oven. Op het laatst even onder de gril voor een mooi kleurtje. Lekker met aiolie.

IMG_8858.JPG

De verse raapsteeltjes kunnen ook als een pittige salade dienen. was de raapsteeltjes en snij de wortels eraf. Kook 4 eieren en snij ze in kwarten. Meng de raapstelen met een in ringen gesneden rode ui, wat gehalveerde cherrytomaatjes en een blikje afgespoelde ansjovis. Meng er een dressing van een fijngesneden teentje knoflook, 6 el olijfolie 2 el balsamico azijn, 1 tl grove franse mosterd en wat zwarte peper en zee zout. Garneer het geheel met het ei en wat zwarte olijven.