De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

asperges!

Afgelopen zaterdag was het enorm druk. De courgettes en pompoenen waren in 2 uur uitverkocht maar gelukkig was er nog genoeg bijzonders te vinden, van Malabarspinazie tot Vietnamese koriander en ook gewone kropsla, tijm en trostomaatjes.


Ook in de tuin zijn we nu druk met het zaaien en uitplanten van de warmteminnenden vrachtgewassen zoals bonen, courgettes en aubergines. De komkommers hadden wat last van de felle zon en hebben we een schaduwdoekje gegeven. Het ziet er bijzonder uit zo’n vitrage midden in de tuin. Over een paar weken als er nieuw blad is gegroeid dat de buitenwereld vanaf het begin af aan heeft meegemaakt gaat het doek eraf. Vandaag kwam een kudde van Grebbeveld schapen langs. Altijd weer een bijzonder gezicht als zo’n 300! schapen langs je tuin lopen.

IMG_0321.JPG

Met het warme weer en de regen van zondag willen de asperges lekker groeien. Dus in het pakket deze super groente. In India en China wordt het als medicijn gezien. Het zou je energieniveau verhogen. Ik ben er elk jaar weer hartstikke blij mee. Want asperges oogsten is asperges eten en afgekeurde asperges zijn nog steeds erg lekker. We telen groene asperges van de rassen Backlim en Avalim. Deze laatste is iets vroeger en minder productief maar de restaurants vinden het geweldig. Ik stoof de asperges in een grote koekenpan in een klein laagje in 5-7 minuten beetgaar. Mijn kinderen willen ze door en door gaar en daar kook ik ze in ruim water 5 minuten en dan laat ik ze in het hete water nog eens 10 minuten nagaren. Heerlijk met nog net niet gestolde omelet en een bulgur met kervel en cherrytomaatjes of frietjes met zelfgemaakte mosterdmayonaise.


De bindsla is mooi groot geworden. Meestal teel ik little gem maar nu eens een grote krop van het ras Patrona. Zet de krop thuis 15 mn in een grote bak ijskoud water, goed uit laten lekken en dan in een plastic zak of natte doek in de koelkast. Je kunt er de heel week blaadjes afplukken voor wat knapperige sla op brood of als lunch met wat overgebleven bulgur.


En de eerste andijvie! Krulandijvie is zo fijn dat het in Frankrijk wel frisbeesla wordt genoemd. Het is ook erg lekker rauw als salade met wat noten en een appeltje. maar deze eerste andijvie doe ik toch traditioneel in een stamppotje met wat spekjes of hardgebakken tofu met een scheut zoute soja saus.


De Chinese kool is helaas gaan schieten voor ze een echte krop heeft gemaakt. Niet zoals je het kent maar nog steeds lekker om in een roerbakschotel te verwerken, bloem en al!

IMG_0310.JPG