De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Slaaaaaaaa

Een sla is geen sla, twee sla is een half sla en drie sla is een stengelsla. Oftewel een overvloed aan sla! Maar wel een bijzondere sla erbij: stengelsla.  Wosun heet deze groente in China. De smaak zit tussen bleekselderij en sla in waardoor de Engelse naam celtuse, een samentrekking van cellerie en lettuse is. Je schilt deze stengelgroente waardoor het lichtgroene hart te zien krijgt. Dit snij je in dunne plakjes en dat kun je roerbakken, of kort blancheren en dan in een salade verwerken. Je kunt het ook rauw eten, laat het even in zout water staan om de bitterstoffen eruit te trekken. Het onderste stuk van de stengel is vaak erg bitter dus snij er een stukje af. Wosun wordt vaak gebruikt in roerbakschotels met prei, paprika, worte, gebakken toful en een oestersaus. Heb je het gehad met de sla als salade of heb je gewoon teveel liggen. Hier zijn wat alternatieve slarecepten:Indisch gehakt: Fruit een ui in wat olijfolie en voeg daar een tl curcuma, djinten, koriander, sereh en laos. Voeg ook een stukje gehakte gember, een teentje knoflook en een halve rode peper toe en laat lekker pruttelen. Voeg dan het gehakt toe en roer tot het rul is (of vegetarisch gehakt tot het warm is). Proef voor zout en peper. Snij een krop sla grof, best vantevoren de bladeren wassen en voeg dit toe. Even laten slinken en serveren met pandanrijst. Slasoep: Fruit een ui en een teentje knoflook en evt een gekookte aardappel en het binnenste van een courgette. Voeg bouillon toe en pureer de soep en breng opmaak met zout peper en citroensap. Was de sla en snij grof. Voeg de sla vlak voor het eten toe. Heel even aan de kok laten komen, pureren en serveren. Wacht je langer dan slaat die mooie knalgroenkleur om naar grijsgroen. Nog steeds lekker maar minder mooi.
Raapsteeltjes in de zomer, ze groeien nu natuurlijk super hard. Lekker voor een stamppotje met een worstje van de BBQ. Afgelopen jaar heb ik een paar keer zelf worst gemaakt. Erg leuk om te doen en te experimenteren met kruiden. Nog geen vegetarische worst gemaakt maar dat zit wel in de pijplijn. Geen zin in stamppot, het past ook prima in een salade of geroerbakt met ui, paprika en tomaat.
De uien liggen te drogen in het zonnetje. Soms ben ik bang dat wel eens te heet kan worden, maar dit is de manier waarop het overal gebeurd. We hebben helaas altijd wat last van de uivlieg. Andere boeren leggen daarvoor vaak insectengaas. Maar dat vind ik zo lelijk dat ik voor de alternatieve methode ga; steriele mannetjes uitzetten. Dat werkt nog niet 100%. Daardoor zijn de uien niet perfect en vaak niet heel lang bewaarbaar. Eet ze dus lekker op.

 


De courgettes produceren nu enorm. Ik hoop dat ze zich niet te snel weggeven. We zaaien nu nog courgettes voor de nazomer/herfst zodat we oude planten kunnen vervangen over een paar weken. De mooie bolcourgetjes die we in het pakket doen kun je goed vullen. Een paar ideetjes voor de vulling: tonijn met jalapeno pepers, mais, dunne plakjes venkel en kappertjes; camembert met in balsamico gemarineerde ui en champignons, lamsgehakt met courgette en cherrytomaatjes. Kook de uitgeholde courgettes 2 minuten en koel daarna af. De binnenkant van courgette kun je in de vulling verwerken maar ook lekker om een snel soepje mee te maken.
Venkelsalade, lekker geurig en knapperig. Snij de venkel mooi dun en mix het met wat knapperige slablaadjes uit het hart van de krop, rucola en grof gehakte noten. Een dressing van citroensap en olijfolie, wat zout en grof gemalen

IMG_0739.JPG
IMG_0710.JPG