De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Lentegroet

Na dinsdag zijn de IJsheiligen voorbij en kunnen de vorstgevoelige planten naar buiten. Het leek in maart al gedaan te zijn met de koude maar de IJsheiligen waren toch echt actief. Vannacht was er nachtvorst... Terwijl mijn app mij niet had gewaarschuwd… Dus helaas voor de aardappelen die al 30 cm hoog stonden, ze mogen opnieuw beginnen. En ook helaas voor de aardbeien die ik de afgelopen maanden elke keer bij vorstkans onder doek heb gelegd… Maar gelukkig bloeien ze uitbundig en missen we wel wat maar niet alle aardbeien.

Veel blad in het pakket deze week. De rode eikenbladsla die al weken staat te pronken mag erin en ook nog een keertje veldsla die deze koude nachten helemaal prima vindt. Vorig jaar hadden we een mooie oogst walnoten. Dus deze week krijgen jullie witlof met walnoten. De witlof komt van een collega want de paar struikjes die ik zelf trek zijn niet genoeg voor jullie allemaal. De combinatie van walnoot en witlof vraagt om waldorfsalade. Maar heb je in in wat warms dan is gegrilde witlof met blauwe kaas erover gesmolten en walnoten een mooi gerecht. Rooster de walnoten heel licht en strooi er wat fijn zeezout over voor je ze over de gegratineerde witlof strooit.

Heel lekker vind ik om veldsla te combineren met lauwwarme couscous. Maak de couscous klaar en meng dit met wat olijfolie, harissa, fijngesnipperde bosui, fijn gesneden gewelde abrikozen en geroosterde amandel, zout en citroensap naar smaak. Schep op het laatst de veldsla door de couscous.

De rabarber is nog steeds niet zo overvloedig als ik gewend ben. Zou het droge jaar van 2018 ze parten spelen? Ik ga ze in ieder geval nog wat extra bemesten en beregenen nu ik ze voor jullie heb leeg geplukt. Bovenaan mijn mooiste rabarber foto; van mijn jongens die een gevecht houden met Goliath rabarber.

Gidy’s recept voor Rabarber-kwarkflip met amandelcrunch

500 gram rabarber, 2 sinaasappels, schoongeboend, 400 gram magere kwark, 100 gram honing (+ extra voor de kwark eventueel), kaneel naar smaak, 50 gram amandelen, geroosterd en grof gehakt, verse muntblaadjes

Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm (gebruik het witte deel en het stukje blad niet). Was de rabarber en voeg met aanhangend water in een pan. Rasp de schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Kook de rabarber op laag vuur met het sinaasappelsap, honing en kaneel in 5 minuten tot een moes. Laat afkoelen.

Roer de kwark los met de sinaasappelrasp en eventueel wat honing.

Verdeel de rabarber en kwark in laagjes in glaasjes en garneer met de amandelcrunch en een muntblaadje.

rabarber en asperg.JPG

PLANTGOEDDAG was een succes !

IMG_2876.JPG
2018-05-06 12.52.23.jpg

Wat hadden we een prachtig weer afgelopen zaterdag! Het was druk en gezellig. De rondleidingen met Elske trokken een boel belangstelling en Esther heeft de hele dag over kruiden en planten kunnen praten. 

De plantgoeddag van De Ommuurde Tuin is een begrip in de wijde omgeving. Op de tuin telen we meer dan 400 varieteiten groenten en kruiden - een aardig deel daarvan hebben we dan te koop tijdens onze jaarlijkse Plantgoeddag! Tijdens de rondleidingen vertelden we over de geschiedenis van deze historische tuin en de ( vergeten ) biologische groenten die er hier te vinden zijn. In de tuinwinkel vond je volop verse groenten en kruiden uit de tuin en op het terras diverse heerlijkheden zoals huisgemaakte taartjes , quiche , landbrood en biologische drankjes.

PLANTGOED: o.a. verschillende soorten aardbei (korona, witte alpenaardbei, milan..), rabarber, asperges, allerlei soorten sla, kool, andijvie, venkel, prei, stevia, suikerwortel, wasabi.
Allerlei kruiden zoals verschillende soorten (citroen-)tijm, (kruip-)rozemarijn, groene & paarse basilicum, (chinese-)bieslook, verveine, munt (chocolademunt, marrokkaanse munt, kroesige munt, lavendelmunt,..), salie (gewone, paarse, bonte, rode), peterselie, selderij, lavas (‘maggieplantje’), kerrieplantje, olijfkruid, wijnruit, agrimonie, hyssop, bonenkruid,..
Eetbare bloemen zoals oost-indische kers, goudsbloem, slaapmutsje.. Bijenplanten zoals akelei, kattesnor, jakobsladder,.
Heel veel verschillende soorten pepertjes, paprika's & tomaten, courgettes, kommkommers & pompoenen.
Allerlei bessenstruikjes (aalbes, kruisbes, rode bes, zwarte bes, framboos,,)

ZADEN: heel veel groentezaden en o.a. bonen van eigen oogst (verschillende pronkbonen, coco rose, frost bean, kievitsbonen,..)

POTGROND met mycorrhiza’s en klei. Het beste om je potten mee aan te vullen of een eigen moestuin mee te beginnen.

BOEKEN. Voor inspiratie hebben we ook nieuwe boeken van VELT te koop, o.a. de Nederlandse vertaling van 'the Market Gardener' (Jean-Martin Fortier) waarin de Ommuurde als een van de voorbeeldbedrijven wordt uitgewerkt. Daarin vind je dus ook ons teeltplan - mocht je interesse hebben.

MONTERRA BEMESTING. Wij bemesten al jaren plantaardig. Als basis gebruiken we compost (eigen ‘bokashi’ compost en aangekochte natuurcompost) dat we in de winter op ‘t land uitrijden. Door ‘t jaar heen geven we vervolgens gerichte bemesting met plantaardige korrels: Monterra 5-1-5. Dit is gemaakt van Melasse, Vinasse en Malt. Iedere keer voordat we planten, voegen we wat van deze korrels toe - je strooit ze gewoon uit, harkt ‘t een beetje in de grond en je bent klaar om te planten. DIt product is ook geregistreerd op de inputlijst van SKAL.

BOKASHI. Wij zijn enkele jaren geleden overgestapt van een composthoop, naar een ‘bokashi’ fermentatiehoop. Het grote voordeel is dat je dit niet hoeft om te zetten: je stapelt je onkruid op een hoop op elkaar, voegt er een beetje bokashi, water, bentoniet en schelpenkalk aan toe en dekt ‘t vervolgens af met plastic (‘anaeroob’). Je houdt uiteindelijk prachtige bokashi compost over, die je op ‘t land uit kan rijden. Bokashi - Japans voor ‘goed gefermenteerd materiaal’ - is een mix van schimmels, bacterien en gisten. die je onkruid anaeroob (zonder zuurstof) omzetten. Deze mix is bij ons in de winkel te koop, en je kan uiteraard langs onze bokashi composthoop lopen om te zien hoe wij deze hebben opgezet. 

April roert zijn staart in mei

Wat een omslag! Ineens lijkt het weer winter… De groenten groeien nu dus ineens weer langzaam zelfs De rabarber die we eigenijk gepland hadden om in het groentepakket te stoppen laat nog op zich wachten.

IMG_2851.JPG

 Wel hebben we weer een overvloed aan tuinmelde. Ze is familie van de spinazie en kun je ook als zodanig gebruiken. De jonge blaadjes zijn lekker als salade maar ik gebruik ze graag in een quiche of in een groenteflapje van bladerdeeg met walnoten en feta. Ik doe er ook een klein beetje fijngesneden bosknoflook door voor de pit. De melde laat ik graag zichzelf zaaien. Zo heb je de vroegst mogelijke kieming.


Aardpeer is eigenlijk een rare naam voor deze knol. Hij is vaak gewoon mooi ovaal en de smaak neigt naar artisjok, vandaar ook de naam Jerusalem artichoke in het engels. De zachte zoete smaak en structuur maken hem geschikt voor soep. Maar ook in blokjes gesauteerd, zachtjes gebakken in wat olie is erg lekker vooral met wat knoflook en tijm. Zout en peper naar smaak toevoegen. Ik vindt het erg lekker bij een mooi stukje vlees maar het is ook erg verrassend met bulgur, gerookte paprika en gebakken paddestoelen.


In Zweden waar ik vorige week met Frederik elanden aan het spotten was, kon je overal bietjes krijgen. Op brood, als salade en vaak met appeltjes, gerookte vis of garnalen. Ook heel lekker met wat kervel erdoor!


De little gem is nog wat little maar het blijft een erg lekker kopje sla. Hij hoort in de beroemde cesar salade en blijft makkelijk 2 weken vers. Je kunt deze sla ook roerbakken of grillen in een pan. Met de temperatuur van de laatste dagen neig ik daar nu sterk naar!

IMG_2850.JPG

onze stagiaires zijn geconcentreerd bezig met het pakketten maken

Oei ik snoei

Het was een mooie dag. Ondanks de sneeuwdreiging hadden we een hele productieve dag waar iedereen veel leerde over het snoeien van fruit. Na een aantal struiken bekijken samen met Joke van den Ban mocht iedereen zelf aan de gang met framboos, braam, wijnbes, zwarte bes, kruisbes en rode bes. Ook de kiwibes kwam aanbod. Ondanks de warme soep tussen de middag werd het steeds kouder en zijn we half vier gestopt. Het hoogfruit gaan we een ander keertje doen.

IMG_2055.JPG

Cursus in volle gang

Dit jaar zijn we op de Ommuurde Tuin gestart met de cursus Agroecologie in de Praktijk! De nederlandstalige cursus van 4 maanden (8 lesdagen & 2 excursiedagen) is speciaal ontwikkeld voor ‘toekomstboeren’: mensen die ervan dromen om ‘t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten.

Een enthousiaste groep van 11 mensen zijn hier druk met het bekijken & analyseren van ieders grond.

Een enthousiaste groep van 11 mensen zijn hier druk met het bekijken & analyseren van ieders grond.

Van de 17 aanmeldingen (vanuit ‘t hele land!) hebben we uiteindelijk 11 deelnemers geselecteerd die de kneepjes van ‘t vak zullen leren over het opbouwen van een gezonde bodem, het maken van (bokashi) compost, het ontwerp van een teeltplan, biologische bestrijding en nog veel meer.

Het is ongelofelijk leuk om al je kennis, tips & tricks door te geven aan volgende generaties bio-tuinders. Dat is natuurlijk onderdeel van Agro-ecologie: het is behalve een praktijk en wetenschap ook een beweging! Met zo veel enthousiaste mensen komt dat vast helemaal goed : )

Esther en haar grote liefde: de bodem, tijdens een rondleiding in ‘t BodemMuseum (WUR)

Esther en haar grote liefde: de bodem, tijdens een rondleiding in ‘t BodemMuseum (WUR)

In maart begint de engelstalige masterclass “Agroecology in Practice” (1 weekje). Deze masterclass hebben we ontwikkelt voor (internationale) studenten en PhD’ers die meer praktische kennis op willen doen. De leerstoelgroep Farming Systems Ecology van de Wageningen University was zo enthousiast over dit initiatief, dat ze besloten hebben er een capita selecta vak van te maken. Studenten kunnen hun theorie dan combineren met de masterclass over de praktijk en daar dan studiepunten voor ontvangen. Leuk!

Op donderdag 25 april zullen we de cursus afsluiten met uitreiking van de certificaten en een groots BoerenVuur, i.s.m. Vereniging Toekomstboeren. Jullie zijn dan ook allemaal van harte uitgenodigd!

ps: Denk je nu ooh ik had ook zo’n cursus willen doen? Neem vooral een kijkje op onze site en meld je aan voor 2020! ommuurdetuin.nl/cursus

Cursisten analyseren de Bokashi composthoop

Cursisten analyseren de Bokashi composthoop

winterwerk

Het is weer winter. Niet dat we dan stil zitten. De laatste groenten zoals flowersprouts en aardpeer zijn deze week geoogst. En we zijn druk met het verdelen van de compost over de velden. Dat levert mooie zwart-wit plaatjes op! Onze stagiair Rik samen met Elske hebben een heleboel hoopjes neergelegd.

IMG_1952.JPG

korte broek en beregenen?!

In de tuin vallen de blaadjes ondanks dat we in ons hemd en korte broek aan het werk zijn. We zaaien de winterrogge toch nog maar een keer want er staat door de droogte nog bijna niets op het veld. Ook rollen we de beregening maar weer uit. De droogte lijkt nog wel 2 weken te gaan duren. Dat is voor de winterzaaisels wel heel lang.

IMG_1386.JPG

Deze warme nazomer dagen zijn perfect om de zoete aardappel te rooien. We telen nu al een paar jaar deze exoot en de opbrengst was dit jaar erg mooi. Een aantal enorme joekels groeven Esther en Lambert op met hier en daar een kronkel :-) De zoete aardappels hebben afgelopen week in de kas liggen afharden. De knollen bewaren het best bij temperaturen boven de 15 graden dus niet in de koelkast leggen. Dan worden ze zwart. De zoete aardappel is familie van de dagbloem. Een Ipomea, winde en ze krijgen in de kas of in de tropen ook heel mooie bloemen. Elk jaar probeer ik stekken te overwinteren. Dit jaar neem ik ze mee naar huis!

IMG_1343.JPG

De zoete aardappel hoef je niet te schillen. Met een borstel of schuurspons kun je hem even goed boenen en dan gebruiken.

De zoete aardappel is helemaal in. Je kunt er op internet heel veel recepten mee vinden. Het is namelijk een lekkere vuller maar heeft veel minder koolhydraten dan gewone aardappel. Ik vind het zelf erg lekker om te poffen en dan met wat zure room, chilisaus en verse kruiden te eten. Maar het past ook in roerbakschotels, veggieroast of een lekkere curry.

Zoete aardappel in kokoscurry. Verhit wat olie en doe daar een lekkere currypasta door. Voeg 1 ui in stukjes, een teentje knoflook en en de zoete aardappel in stukjes toe. Roer het geheel allemaal om en voeg dan 4 el rode linzen, 400 ml kokosmelk en ongeveer 300 ml water of bouillon toe. Laat het zo’n 15 min sudderen en voeg dan nog 175 g erwtjes toe. Strooi er op het laatst wat koriander over. Ook lekker met kip of lamsvlees dat je dan op de dezelfde tijd als de aardappel toevoegt. Pas op met omscheppen. De zoete aardappel is kwetsbaar als hij gaar is. PS dit recept is ook lekker met de muskaatpompoen.

De muskaat pompoen heeft zachter en kruidiger vruchtvlees dan de gewone oranje pompoen die de meeste mensen kennen. Het heeft soms wel wat weg van meloen. Heel lekker in roerbakschotels, maar ook in een soep of rauw gemarineerd.

Spruitekoppen?! De toppen van de spruiten smaken lekker als spruitjes maar zijn vaak veel malser. Ieder jaar maak ik een keer spruitenkoppenstamppot. De spuitenkop snij ik in dunne repen en kook ik de laatste 5 minuten met de aardappel mee. Afgieten, klontje boter, zout en peper erbij en stampen maar. Bij ons traditioneel met een plak gepaneerde gebakken kaas. Smullen!

Omdat het toch gewoon herfst is krijgen jullie rode kool met appeltjes. Je moet het natuurijk wel nog zelf koken. Mocht je er nog geen zin in hebben dan maak je een lekkere rode kool salade met appeltjes!

Als je een lekker recept hebt en je wilt het delen. Stuur het graag op. Van Francina kregen we vorige keer dat we appeltjes hadden een geweldig recept voor appelchutney toegezonden. " Laatst vroeg je om lekkere recepten, dit is er echt eentje! De hoeveelheid die er in staat is voor 2 jam potjes, ik heb nu al spijt dat ik niet meer gemaakt heb."

https://www.culijo.nl/bijgerechten_pittige-appel-uien-chutney_1687

Eet smakelijk, Esther, Marieke, Elske en Esther