De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Oei ik snoei

Het was een mooie dag. Ondanks de sneeuwdreiging hadden we een hele productieve dag waar iedereen veel leerde over het snoeien van fruit. Na een aantal struiken bekijken samen met Joke van den Ban mocht iedereen zelf aan de gang met framboos, braam, wijnbes, zwarte bes, kruisbes en rode bes. Ook de kiwibes kwam aanbod. Ondanks de warme soep tussen de middag werd het steeds kouder en zijn we half vier gestopt. Het hoogfruit gaan we een ander keertje doen.

IMG_2055.JPG

Cursus in volle gang

Dit jaar zijn we op de Ommuurde Tuin gestart met de cursus Agroecologie in de Praktijk! De nederlandstalige cursus van 4 maanden (8 lesdagen & 2 excursiedagen) is speciaal ontwikkeld voor ‘toekomstboeren’: mensen die ervan dromen om ‘t roer om te gooien en (in de toekomst) een biologische tuinderij te starten.

Een enthousiaste groep van 11 mensen zijn hier druk met het bekijken & analyseren van ieders grond.

Een enthousiaste groep van 11 mensen zijn hier druk met het bekijken & analyseren van ieders grond.

Van de 17 aanmeldingen (vanuit ‘t hele land!) hebben we uiteindelijk 11 deelnemers geselecteerd die de kneepjes van ‘t vak zullen leren over het opbouwen van een gezonde bodem, het maken van (bokashi) compost, het ontwerp van een teeltplan, biologische bestrijding en nog veel meer.

Het is ongelofelijk leuk om al je kennis, tips & tricks door te geven aan volgende generaties bio-tuinders. Dat is natuurlijk onderdeel van Agro-ecologie: het is behalve een praktijk en wetenschap ook een beweging! Met zo veel enthousiaste mensen komt dat vast helemaal goed : )

Esther en haar grote liefde: de bodem, tijdens een rondleiding in ‘t BodemMuseum (WUR)

Esther en haar grote liefde: de bodem, tijdens een rondleiding in ‘t BodemMuseum (WUR)

In maart begint de engelstalige masterclass “Agroecology in Practice” (1 weekje). Deze masterclass hebben we ontwikkelt voor (internationale) studenten en PhD’ers die meer praktische kennis op willen doen. De leerstoelgroep Farming Systems Ecology van de Wageningen University was zo enthousiast over dit initiatief, dat ze besloten hebben er een capita selecta vak van te maken. Studenten kunnen hun theorie dan combineren met de masterclass over de praktijk en daar dan studiepunten voor ontvangen. Leuk!

Op donderdag 25 april zullen we de cursus afsluiten met uitreiking van de certificaten en een groots BoerenVuur, i.s.m. Vereniging Toekomstboeren. Jullie zijn dan ook allemaal van harte uitgenodigd!

ps: Denk je nu ooh ik had ook zo’n cursus willen doen? Neem vooral een kijkje op onze site en meld je aan voor 2020! ommuurdetuin.nl/cursus

Cursisten analyseren de Bokashi composthoop

Cursisten analyseren de Bokashi composthoop

winterwerk

Het is weer winter. Niet dat we dan stil zitten. De laatste groenten zoals flowersprouts en aardpeer zijn deze week geoogst. En we zijn druk met het verdelen van de compost over de velden. Dat levert mooie zwart-wit plaatjes op! Onze stagiair Rik samen met Elske hebben een heleboel hoopjes neergelegd.

IMG_1952.JPG

korte broek en beregenen?!

In de tuin vallen de blaadjes ondanks dat we in ons hemd en korte broek aan het werk zijn. We zaaien de winterrogge toch nog maar een keer want er staat door de droogte nog bijna niets op het veld. Ook rollen we de beregening maar weer uit. De droogte lijkt nog wel 2 weken te gaan duren. Dat is voor de winterzaaisels wel heel lang.

IMG_1386.JPG

Deze warme nazomer dagen zijn perfect om de zoete aardappel te rooien. We telen nu al een paar jaar deze exoot en de opbrengst was dit jaar erg mooi. Een aantal enorme joekels groeven Esther en Lambert op met hier en daar een kronkel :-) De zoete aardappels hebben afgelopen week in de kas liggen afharden. De knollen bewaren het best bij temperaturen boven de 15 graden dus niet in de koelkast leggen. Dan worden ze zwart. De zoete aardappel is familie van de dagbloem. Een Ipomea, winde en ze krijgen in de kas of in de tropen ook heel mooie bloemen. Elk jaar probeer ik stekken te overwinteren. Dit jaar neem ik ze mee naar huis!

IMG_1343.JPG

De zoete aardappel hoef je niet te schillen. Met een borstel of schuurspons kun je hem even goed boenen en dan gebruiken.

De zoete aardappel is helemaal in. Je kunt er op internet heel veel recepten mee vinden. Het is namelijk een lekkere vuller maar heeft veel minder koolhydraten dan gewone aardappel. Ik vind het zelf erg lekker om te poffen en dan met wat zure room, chilisaus en verse kruiden te eten. Maar het past ook in roerbakschotels, veggieroast of een lekkere curry.

Zoete aardappel in kokoscurry. Verhit wat olie en doe daar een lekkere currypasta door. Voeg 1 ui in stukjes, een teentje knoflook en en de zoete aardappel in stukjes toe. Roer het geheel allemaal om en voeg dan 4 el rode linzen, 400 ml kokosmelk en ongeveer 300 ml water of bouillon toe. Laat het zo’n 15 min sudderen en voeg dan nog 175 g erwtjes toe. Strooi er op het laatst wat koriander over. Ook lekker met kip of lamsvlees dat je dan op de dezelfde tijd als de aardappel toevoegt. Pas op met omscheppen. De zoete aardappel is kwetsbaar als hij gaar is. PS dit recept is ook lekker met de muskaatpompoen.

De muskaat pompoen heeft zachter en kruidiger vruchtvlees dan de gewone oranje pompoen die de meeste mensen kennen. Het heeft soms wel wat weg van meloen. Heel lekker in roerbakschotels, maar ook in een soep of rauw gemarineerd.

Spruitekoppen?! De toppen van de spruiten smaken lekker als spruitjes maar zijn vaak veel malser. Ieder jaar maak ik een keer spruitenkoppenstamppot. De spuitenkop snij ik in dunne repen en kook ik de laatste 5 minuten met de aardappel mee. Afgieten, klontje boter, zout en peper erbij en stampen maar. Bij ons traditioneel met een plak gepaneerde gebakken kaas. Smullen!

Omdat het toch gewoon herfst is krijgen jullie rode kool met appeltjes. Je moet het natuurijk wel nog zelf koken. Mocht je er nog geen zin in hebben dan maak je een lekkere rode kool salade met appeltjes!

Als je een lekker recept hebt en je wilt het delen. Stuur het graag op. Van Francina kregen we vorige keer dat we appeltjes hadden een geweldig recept voor appelchutney toegezonden. " Laatst vroeg je om lekkere recepten, dit is er echt eentje! De hoeveelheid die er in staat is voor 2 jam potjes, ik heb nu al spijt dat ik niet meer gemaakt heb."

https://www.culijo.nl/bijgerechten_pittige-appel-uien-chutney_1687

Eet smakelijk, Esther, Marieke, Elske en Esther

musseneitjes en kievitsbonen

Een bijzonder weekend maakte een eind aan mijn nazomer-courgette-dromen. Het weekend was prachtig! Heerlijke zon afgewisseld met wat wolken zorgden ervoor dat er nog hele mooie en muzikale feestjes werden gegeven op de tuin. Maar de nachten… De eerste nachtvorst en niet zo’n klein beetje ook! Ik had wel wat afgedekt en de courgettes houden het vaak nog best vol bij een graadje vorst. Ik gok dat het stiekem wel 4 graden heeft gevroren. De laatste oogst courgettes is dus geweest. En dat terwijl de jonge nieuwe planten net in productie kwamen. Snik.

Maar de pastinaken zijn nu waarschijnlijk nog zoeter! Anne mijn dochter is al weer helemaal enthousiast over het maken van ovenschotels met pastinaak, aardappel en pompoen. Snij van alles stukjes van 3 bij 3 cm en mix dit met wat olijfolie en tijm takjes. Spreid het uit in een ovenschotel (op een vel bakpapier) en zet 35-45 minuten in de oven bij 180 graden (ook lekker met wat rauwe ham erdoor en knoflookteentjes). Serveer het met een salade.

De pompoen is rauw, gemarineerd ook heel lekker door een salade en het ziet er ook heel mooi herftig uit. Schaaf dunne plakken met een kaasschaaf of dunschiller. Het dit een paar uur weg met citroensap en olijfolie. Mix het met wat groene sla, bijvoorbeeld raapsteeltjes en veldsla en strooi er nog wat walnoten op.

De raapsteeltjes staan nu trouwens heel goed bij! Die houden van deze koele nachten. De raapsteeltjes kun je het best snel gebruiken. Hou ze anders goed door ze buiten in de schaduw in een potje met wat water te zetten.

De radicchio is een wat bittere sla die je goed combineert met wat zoets zoals peer. Een heerlijk klassieker bij mij in de keuken is radicchio met peer en blauwschimmelkaas. Afmaken met geroosterd amandelschaafsel, wat geroosterd brood en je hebt bijna een taartje!

IMG_1289.JPG

Vogels op je bord? Kievitsbonen (of borlotti) zijn net als de musseneitjes naar de overeenkomst met de eieren van veel voorkomende vogels genoemd. Is de kievitsboon roodgestippeld; de musseneitjes zijn mooi dik en wit. Omdat de bonen nog niet helemaal ingedroogd zijn hoef je ze niet voor te weken of uren te koken. Afhankelijk van de rijpheid moet je ze tussen de 10 en 30 minuten koken. Erbij blijven dus en even erin prikken zo nu en dan.

Een heel lekker recept uit Zuid-Frankrijk met verse bonen en gepofte knoflook is Brandade. Dit wordt vaak met aardappeltjes en lamsvlees gegeten maar is ook heel lekker met rijst en een tomaten salade.

Pof eerst een bol knoflook bij 180graden ongeveer 45 minuten in de oven bij 180 graden (kan ook een dag of wat eerder, of kook ze 10 minuten met de bonen mee).

Kook 250g verse bonen samen met 1 gehalveerd ui, een wortel in plakjes, 2 laurierblaadjes en een kruidnagel is ruim water (zonder zout) in 30 minuten gaar. Haal de kruidnagel en laurier eruit. Pureer de helft van de bonen met de knoflook (knijp ze uit de velletjes), de wortel en de ui. Kook 100 ml melk, voeg 75 ml olijfolie toe. Roer de melk met 5 (gespoelde) ansjovisfilets, 2 el citroensap door de bonen. Op smaak brengen met zeezout en zwarte peper.

second flush

Het oogstfeest begon prachtig met zon en veel bezoekers. Er was grote belangstelling voor de rondleidingen en ook veel kinderen kwamen broodjes bakken, mooie armbanden vilten of hangers maken van speksteen. De vuurtjes knapten en de soep borrelde; het was erg gezellig. De regen maakte een vroeg einde aan de dag maar ondanks dat vonden we het erg geslaagd.

Vorige week zijn we nog de vriezer in gedoken om de fruitoogst te verwerken tot allerlei lekkere jammetjes voor het oogstfeest. wat dachten jullie van aardbei-zwarte bessenjam, aardbei-verveinejam of aardbei-frambozenjam met zwarte peper. Wij hebben onze vingers al bij afgelikt!

IMG_1239.JPG

De herfst is nu heel duidelijk te voelen. We hebben vliesdoek gelegd over de gevoelige gewassen zoals de zoete aardappelen. Met de groei van de bonen is het nu wel gedaan. Toch kunnen jullie deze week nog een laatste keer genieten van ‘groene’ bonen. Het is een mix van allerlei soorten en rassen. Je kunt dus gewone groene Cobra; paarse Blauhilde of Kew Blue boontjes; gele Sloveense boterbonen, snij- of pronkbonen in het pakket vinden. Gewoon heerlijk gekookt met een chipolata worstje erbij en aardappeltjes uit de oven. Nog even nazomeren.

(Dat dit voor mij echt zomers is geldt natuurlijk voor de meeste Nederlanders niet zo. Je kunt sperziebonen immers de hele winter kopen, ingevlogen vanuit Afrika.)

En lukt het niet om iedereen van sperzie- of snijbonen te voor zien dan vindt je kleine Coco Rose of Frostbean in het pakket. Deze laatste twee moet je doppen en de kleine verse bonen kook je in 10-15 minuten gaar. Ze zijn prachtig van kleur respectievelijk rozerood of rood met wit. Bak een fijn gesneden uitje of 15 cm prei in wat olijfolie, pers er een teentje knoflook door. Halveer 10 cherrytomaatjes en bak deze ook 3min mee. Voeg dan de gekookte boontjes toe en verwarm alles goed. Knip er wat peterselie over en besprenkel met nog wat olijfolie, 3 el citroensap zout en zwarte peper. Lekker op een pitabroodje of met gegrilde (zoete) aardappeltjes.

De stoofperen in het pakket zijn 2 oude Nederlandse stoofpeerrassen: Winterriet en Zoete Brederode. Die laatste heeft vaak een rode blos en is meer breed dan hoog waardoor hij een beetje op een appel lijkt. Het is een lekkere stoofpeer met iets meer een zuurtje dan de Winterriet.

De beste combinatie vind ik wel stoofpeertjes met brownie. Maak eerst gewoon stoofpeertjes door de peren te schillen en in vieren ontlokt te koken. Dat moet heel lang en langzaam. Als je een houtkachel hebt is dat perfect. Ik doe er vaak een thee-ei met wat yogi-tea kruiden in (de classic mix) en als het nog open staat een scheut rode wijn. Hou je van zoet doe dan nog een scheut agavesiroop in het kookwater. Na twee tot drie uur koken worden de peertjes uit zich zelf rood. Ook als je er geen wijn in hebt gedaan. Laat de peertjes uitlekken en maak een brownie beslag. Leg de droge peertjes boven op de brownie en bak de brownie volgens recept. Kook in de tussentijd het kookvocht in tot een siroop. Helemaal failure proof is brownie-crumble. Oftewel verkruimel je brownie over de stoofpeertjes. Kun je de brownie nl al bakken terwijl de peertjes staan te stoven. Heel lekker met wat volle kwark waar je wat stoofpeertjes-siroop over druppelt.

IMG_1235.JPG

In het pakket een second flush spitskooltje. Elk jaar vind ik het weer leuk om te zien hoe sterk koolplanten zijn. Je plant ze in de kou half maart en toch groeien ze dan uit tot fikse planten met een grote kool erin. Na de oogst staan ze er wat beteuterd bij maar ze geven niet op en beginnen gewoon opnieuw te groeien. Van deze nieuwe scheuten laat ik er per plant 2 of 3 staan en uit die scheuten groeit vervolgens een nieuw klein spitskooltje. Prachtig die natuur!

De eikenbladsla heeft de laatste weken verscholen gestaan onder vliesdoek. Niet tegen de kou maar tegen de hongerige ganzen. Monsters zijn het. Maar helaas wel hele leuke monsters dus geef ik ze nog even de tijd om helemaal groot en volwassen te worden in de tuin ondanks de dreiging die de sla dan elke dag boven het hoofd hangt als we ze middags luchten.

Dit jaar hebben we de prei zo mooi staan. Recht in het gelid en onmisbaar in de keuken. Ik vergeet vaak zelf groenten mee te nemen als ik avonds naar huis ga. Vooral de prei mis ik dan erg. Ik gebruik de prei zoveel; in soep; als basis van een roerbak; in een omelet. En het bewaard ook zo fijn. Zelfs als je eerst het witte deel wilt gebruiken kun je de pruik nog dagen goed houden in de koelkast. Die pruik is in dunne reepjes heel prima in quiches: met wat pompoen en gebakken spekjes heb je een volle smaak en hoef je er alleen nog een eimengsels met wat zout en peper over heen te gieten. En misschien wat zest van citroen.


't OOGSTFEEST komt eraan

Komende zaterdag is het weer oogstfeest!

We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren: honderden pompoenen, kisten met aardappels - om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om dit te vieren en dat doen we met een gezellig terras vol lekkers uit de tuin, verschillende zelfgebakken taarten en een grote pan soep op 't vuur! Tuinster Esther geeft rondleidingen om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Rond 12 uur zal er een extra rondleiding worden gegeven in 't Engels, door "Toekomstboerin" Elske.

Verder zijn er o.a. workshops van Praktijk La Faye voor groot en klein. Speksteen hanger of beeldje maken. Serafijn staat in de tuin met mooie vilten producten. Op het vuur staat pompoensoep en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodjes bakken boven 't vuur.

Ansul medewerkers helpen een handje mee met de pompoenoogst.

Ansul medewerkers helpen een handje mee met de pompoenoogst.

Bij de voorbereidingen van ons oogstfeest werden we vrijdag bijgestaan door 8 mensen van Ansul een bedrijf dat een vrijwilligersdag op Oranje Nassau’s Oord had georganiseerd. de helft van de mensen waren in Rumah Kita of ONO zelf bezig met het opknappen van stoelen en de andere helft was in het bos of in de tuin te vinden. De aardbeien staan er nu weer prachtig schoon bij en alle pompoenen zijn geoogst. Wij zijn er heel blij mee!

Deze week begonnen ook de nieuwe stagiaires; Vera onze stagiair van de warmonderhof die het hele jaar een dag per week meedraait, Camiel die zijn eigen bedrijf gaat opzetten maar de kunst nog even komt afkijken en Pieter die 2 weken komt stagelopen. Pieter ging gelijk back to the roots. Hij heeft de wortels geoogst.

Pieter back to the roots

Pieter back to the roots

De ganzen hebben vorige week een half bed sla opgegeten. Dus afgelopen zondag vroeg heb ik toch maar wat vliesdoek getrokken om te voorkomen dat ze op een onbewaakt ogenblik de veldsla zouden oppeuzelen. Ze vliegen nu met de schemering weg om ergens verderop in het beekdal te overnachten en rond half negen scheren ze de tuin weer in op zoek naar ontbijt. Nu dus even geen sla meer voor de gansjes maar gewoon lekker mals gras met klaver uit de middencirkel of knopkruid tussen de bietjes vandaan.

early morning in the garden

early morning in the garden

Als extraatje doen we een kleine paksoi of wat raapsteel in het pakket. Ze groeien niet hard genoeg om de aantasting door een schimmel te boven te komen. Nu kun je het gewoon lekker in een roerbakschotel verwerken samen met wat wortel en een preitje. Ik eet er graag hard gebakken tofu bij met een pittig sausje.

De Charlotte aardappels zijn een delicatesse ras uit Noord-Frankrijk. Heel smaakvol maar wel mooi formaat aardappels. Ze zijn vastkokend dus goed geschikt voor de oven of om te bakken.

Lekker bij de bietjes. Afgelopen tijd heb ik al een paar keer bietjes op zoetzuur gezet met wat rode ui er door. Maak een mengsel van 200ml wittewijn of ciderazijn, 130 ml witte wijn en 170 ml water en 60 gram suiker en breng aan de kook. Snij twee rode uien in partjes en snij de (gekookte) geschilde biet in plakjes en doe dit in schone potten voeg naar smaak nog dillebloemen, dragon, laurier of peperkorrels toe. Giet het kokende azijnmengsel erover en sluit de pot goed af. Bewaar in de koelkast.


ook leuk met gele biet

ook leuk met gele biet

Appels passen ook goed bij bietjes. Een bieten salade met appel en een zachte kaas zoals húttekase of verse geitekaas. mmm

Deze week twee mogelijke rassen. de Starking een mooie rode appel zacht zoet met een bloemig aroma of de goudrenet een groene wat ruwe appel. De laatste beroemd als moes of taart appel. Maar ook lekker fris in de veldsla met wat noten erdoor.

IMG_1220.JPG