De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

Slangentuin

De slangeneieren zijn uitgekomen! Elk jaar vinden we in het voorjaar wel 10 slangen in onze speciale slangencomposthoop. We hopen natuurlijk aan het eind van de zomer het resultaat van deze enorme orgie te kunnen bewonderen. En jawel hoor ze zijn er weer baby ringslangen. Ik hoop dat de ouders er een beschuit met veel muisjes op eten, echte muizen dan natuurlijk.

Deze week hebben we weer een lekker vol pakket met de mooiste bonen uit de tuin: cobra’s, een lange stokslaboon maar dan wel mooi rond, zoet en sappig. Mijn kinderen willen de sperziebonen eigelijk het liefst gewoon gekookt en met wat boter en zout. Afgelopen weekend kookte ik nog een diner voor 55p in de ommuurde tuin maar gisteren kwamen mijn kids terug van vakantie en hebben we een feestmaal in de achtertuin genoten. Met allemaal groenten uit eigen tuin, sperzieboontjes, sla, de eerste suikermais, gebakken aardappeltjes  en een lamsschouder van de mooie Kerry Hill lammeren uit t beekdal. 

Voor het feest in de tuin maakte ik de bonen geïnspireerd door Ottolenghi. Snij 2 kleine rode uien in maantjes en fruit deze met 2 teentjes knoflook een (halve) rode peper en een halve fijngesneden puntpaprika. Voeg als de uien glazig worden 5 cm lange stukjes boon toe. Goed om blijven scheppen en een klein beetje vocht toevoegen om wat stoom te creeeren. Voeg nog wat zout toe en een klein beetje dragon. Ook zonder dragon erg lekker!

Als ik snel wil koken heb ik geen tijd om de aardappels te laten garen of heel lang op een laag vuur te bakken. Dan snij ik de aardappels in 3 cm grote stukjes en kook ze heel kort, 4-5 min, daarna bak ik ze in een koekenpan met wat olie of boter in een mum van tijd knapperig. Zeker deze raja’s vind ik erg lekker om te bakken. Ze zijn een beetje kruimig en dan caramelliseerd de buitenkant mooi. 

Mmmm lekker geurige knolvenkel. Zo vers kun je ze tot aan het groen opsnijden. Ook lekker om fijn gesneden zo’n 3 minuten te roerbakken met een sjalotje of uitje. Voeg daarna wat rozemarijn blaadjes toe en een half glas witte wijn en laat de venkel nog 3 minuten sudderen tot de wijn verdampt is en de venkel gaar.

De radicchio is een toegift want ze waren of heel klein of ze gingen al weer schieten. Het is een raar jaar… Maar dit stevige kopje is een wat bittere groente die erg lekker is in salades, bijv met het zoete van de venkel. Maar op het internet vind je erg leuke recepten om de krop te roerbakken of ze in risotto te stoppen.

De bolcourgettes zijn geweldig om te vullen of te gebruiken als eetbare sauskom. Blancheer de uitgeholde courgettes niet te lang. Maak een wat vloeibare pasta saus met het vlees van de courgettes, gehakt, ui en tomatenpassata. Serveer die saus in de bolcourgetjes bovenop de pasta. Om erbij te kunnen moet je de courgettes natuurlijk wel aansnijden en loopt de pastasaus over je spaghetti o.i.d..

PS Afgelopen maandag hadden we enorm geluk. Een prachtige dag voor de opnaems van Binnenstebuiten van NPO1. Zodra we de uitzenddatum weten volgt meer informatie.

Komkommertijd

Wat een zomer! Het is echt prachtig groeizaam weer. We planten en zaaien nog volop. De bonen die vorige week gezaaid zijn breken nu de grond al open. Ook de laatste bieten en wortels zijn gezaaid. De jonge sla voor na de vakantie staat erin en we eten al een weekje volop eigen komkommers!

Het licht begint nu duidelijk af te nemen. Dat zie ik ook aan de eerste lege plekken in de tuin. De erwten zijn afgebroken en de oude aardbeien afgemaaid, de eerste nieuwe aardappelen zijn gerooid en maken plaats voor groenbemesters. Volgende week ga ik die bedden frezen en kunnen we alweer bezig met de planning voor volgend jaar!

Maar nu eerst het hier en nu. Het pakket van deze week heeft de eerste zomerprei. Heel mals dus je kunt het zo opsnijden tot aan de puntjes. Ik stoof deze prei graag in wat grotere stukken in wat boter en witte wijn. Emile van de nieuwe winkel stoofde het vorig jaar in zeewater! Ga ik over een paar weken ook proberen als ik op het wad ga zeilen. Tot die tijd is water met zeezout en wat zeewier een leuk alternatief. En dan met een gegrilde zeebaars van de bbq! Mmm dat ga ik van het weekend eten.

Groenten op je bbq is een nieuwe hype. De koolrabi eet ik het liefst rauw in een salade maar je kunt hem ook in zijn geheel blakeren op de bbq of in de oven, ongeveer 45 min. en dan in plakken snijden. Evt dan nog wat mooie strepen erop grillen en serveren met een pittige salsa van heel fijn gesneden tomaat, rode peper, knoflook en groene paprika. Lekker bij couscous.

Ook de knolvenkel kun je grillen. Snij hem in de lengte in dunne plakken die je even inoliet (is dat een Ndls woord?) en gril hem dan aan beide zijden een paar minuten. Een beetje grof zout erop en lekker met pittige viskoekjes en wat ijsbergsla.

De courgette gaat steeds vaker in de salade bij ons thuis. Zelfs de kinderen vinden het lekker als ik de courgette in dunne repen schaaf en dan marineer in een vinaigrette. Met wat leuke wilde tomaatjes en mozzarellabolletjes kun je er een heel mooi salade stokje van maken.

De paksoi is het enige dat ik nog nooit op de bbq heb gelegd. Maar ik hoor het graag als iemand er goeie ervaringen mee heeft! Ik vind het een fijne groente omdat zo lekker snel klaar is. Even een uitje bakken, misschien wat reepjes wortel erbij, paksoi erop en dan bouillon erbij en met een omelet in reepjes een fijne maaltijd soep. 

 

1 JULI BD-IMKERDAG

Komende zaterdag is het open dag Biologisch Dynamisch imkeren bij de BD imkerij de zwarte bij achterin de tuin. Er zijn vanaf 10:30 allerlei demonstraties, lezingen en er is een film te zien over bijenhuizen in Nepal. Ook zijn er kraampjes met informatie, drachtplanten en kasten te koop. Dus altijd willen weten wat je moet doen met een zwerm, wat een natuurbouwkast is of hoe je naar het wezen van de bij kunt luisteren. Kom dan zeker een kijkje nemen. Check onze evenementen kalender voor meer info.

Hete dagen coole groenten

Fijn die koelere temperaturen. Vorige week hingen wij er net zo bij als de plantjes. Gelukkig waren er een paar stoere stagiaires en vrijwilligers die toch zijn komen. De groenten waren door het weer niet super bewaarbaar maar in de koelkast hou je makkelijk een week goed. Ik hoop toch dat ze jullie goed smaakten. Deze week weer een super vers pakket. Met ronde courgettes om te vullen of gewoon in stukjes te snijden voor een roerbakschotel. Op het terras kregen we de tip om er hartige koekjes van te maken. Rasp de courgette meng het met wat zout, ff laten staan en knijp het vacht eruit. Meng het met wat bloem, ei en kaas. Koekjes ervan maken en lekker bakken. De manier om kinderen courgette te laten eten….

De bieten zijn enorm! Helaas zijn ze ook vaak voorgeproefd door de woelmuizen… Dit jaar is het ongelooflijk. Ik denk dat wel 70% is aangevreten. Ik hoop dat bij de restaurants ze nog iets kunnen met deze bieten. Anders gaan we een bietensoeplijn opzetten. De befaamde bietensoep van Marieke: Fruit 2 uien en 2 teentjes knoflook tot ze gecarameliseerd zijn. Voeg dan de gekookte bieten in blokjes toe en laat even meefruiten. Voeg dan water zeezout, peper en een paar druppels citroensap toe. Blender het geheel tot het helemaal glad is. Je kunt de soep zowel koud als warm eten.

en heer lijk simpel recept voor de spitskool; snij hem gewoon in vieren in de lengte snijden, insmeren met olie met kruiden (knoflook en rode peper) en dan op de bbq of grillplaat bakken. Geweldig. Je houdt de volle smaak van de kool, hij blijft knapperig en een beetje rooksmaak erbij. Lekker met Indiaase curry, mangochutney en naanbrood.

 

De radicchio is een bittere groente, familie van de witlof. Je kunt hem door de sla mengen maar het is ook lekker in een risotto of als vulling van hartige pannenkoekjes. Fruit een ui en twee teentjes knoflook. Doe daar de fijngesneden radicchio bij en laat het slinken. Voeg een bakje ricotta toe (of maak het zelf van melk met citroen) en wat zout en peper. Roer er nog wat parmezaanse kaas door en rol de vulling in de pannekoekjes. Leg het in een oven schaal en strooi er nog wat kaas over. Even in de oven gratineren en eten met een frisse salade bijv van tomaat of koolrabi.

 

Welke sla er in het pakket zit is een verrassing. Door de hete dagen zijn er een heleboel slakroppen gaan schieten. Pas bij het oogsten zien we vaak hoe het ermee staat. 

 

Er wordt weer aan de muur gebouwd!!! Na ruim anderhalf jaar afbreken en afbikken wordt er nu weer opgebouwd. Er is een bouwbedrijf in de hand genomen om de muur weer te restaureren. Het gaat hard! En het wordt erg mooi!

 

dit weekend: Midzomerdag- en nacht open!

Wil je de tuin ook eens s'avonds beleven? Dit hele weekend, 17 en 18 juni heeft De Ommuurde Tuin open tuin ivm Lekker naar de (biologische) Boer. Kom genieten van onze verse zomerse groenten en fruit in de tuinwinkel Op het terras kan je smullen van een glas vers gemaakte aardbeiensmoothie, een heerlijk biologische ijsje of een kopje koffie met taart en zijn er proeverijtjes. Je kunt zelf aardbeien plukken (op=op), kikkers tellen en ronddwalen langs de verschillende mooie plekken in de tuin. Ook kan je lekker komen lunchen of dineren, we hebben o.a. biologische en vegetarische huisgemaakte soep, landbrood, tuinsalade en quiche bij het kampvuur! Esther en haar stagiaires leiden je rond in deze bijzondere tuin om 11u-14u-16u en 20u en vertellen je alles over de tuin en biologisch tuinieren. We blijven op zaterdag open tot het donker is. Op zondag sluiten we de poort om 16u. 

Regenbogen met midzomer

Wat een prachtig weer. Alles is zoo groen, behalve de aardbeien dan natuurlijk. En wat veel aardbeien! We hebben donderdag met 4 mensen de hele dag geplukt en aan het eind van de dag waren we er nog steeds niet mee klaar. Het 2e jaars bed heb ik nu maar opgegeven. Althans het is vrij voor zelfplukkers. Dus als je voor de jam een paar kilo wil plukken voor 4,- per kilo ben je welkom!

Komend weekend vieren we midzomer met Lekker naar de Boer, door een extra lange openstelling en avondrondleiding op zaterdag 10-23 en zijn we zondag ook open van 10-16. We hebben overdag ook rondleidingen, extra veel lekkers te proeven op het terras, een kampvuurtje met broodjes bakken voor de kinderen, een wedstrijd kikkers tellen en nadoen. Dus zin om de tuin weer eens anders te zien. Kom dan zeker langs.

Het is bijna midzomer dat betekent dat we beginnen aan het leegoogsten van de peulen, en het oogsten van de doperwten en kapucijners. De reuzenpeulen zijn een soort sugarsnaps. Je moet ze wel afhalen, er kan een taaie draad inzitten. Dit weekend heb ik ze gegrild. Olie de peulen na het afhalen in door met je handen wat olie erdoor te husselen. Als je wilt kun je in die olie eerst wat citroenschil rode peper en knoflook laten trekken. Maak de grillpan heet en gril de peulen dan aan beide kanten een minuutje. Lekker bij een pasta met pasta met in olie gebakken ui, knoflook en tomatenstukjes. 

Verse kapucijners, net als doperwten zijn zoet maar met een bittertje. Het is lekker als een stevige vervanging van doperwten. Ik maakte er een lekkere Indiase curry mee. Bak wat fijngesneden ui met knoflook glazig voeg rode peper en Hindoestaans kerriepoeder toe. Zorg dat er een beetje vocht in de curry is en roer de gedopte kapucijners erdoor. en in grove stukken gesneden gekookte aardappels. Lekker met een frisse salade met yoghurtdressingDoor het rare weer van het voorjaar zijn veel groenten niet tegelijk klaar of schieten snel door. Het zaterdagpakket had afgelopen week al koolrabi dus daar zoeken we de goede Chinese kool voor uit. Lekker met koolrabi en Chinese kool is een salade met appel, ijsberg- of kropsla. Je kunt hier wat citroensap, balsamicoazijn en olijfolie over verdelen. Snij de ingrediënten in mooie dunne reepjes zodat het goed verdeeld. De paarse koolrabi staat vooral mooi op het veld. Onder de schil is hij gewoon wit. Je kunt een deel van de huid laten zitten zodat er een klein stukje paars aan het reepje komt. Grotere stukken schil zijn taai.

Door het rare weer van het voorjaar zijn veel groenten niet tegelijk klaar of schieten snel door. Het zaterdagpakket had afgelopen week al koolrabi dus daar zoeken we de goede Chinese kool voor uit. Lekker met koolrabi en Chinese kool is een salade met appel, ijsberg- of kropsla. Je kunt hier wat citroensap, balsamicoazijn en olijfolie over verdelen. Snij de ingrediënten in mooie dunne reepjes zodat het goed verdeeld. De paarse koolrabi staat vooral mooi op het veld. Onder de schil is hij gewoon wit. Je kunt een deel van de huid laten zitten zodat er een klein stukje paars aan het reepje komt. Grotere stukken schil zijn taai.

 

En ja nog een keer aardbeien! Vorig jaar konden we ternauwernood iedereen een keer aardbeien geven. Nu is er zoveel dat we zolang het kan iedereen een bak aardbeien. Dit volgende recept kreeg ik van Puck en Robbert. Ipv spinazie kun je ook de jonge snijbiet blaadjes gebruiken.

Spinazie - aardbeien salade. Was de spinazie en snij de blaadjes evt kleiner. Snij de aardbeien in kwarten en meng deze twee met balsamico dressing en goed veel zwarte peper. Hele mooie rijke smaak met die zoete tonen van de aardbeien. Serveren met geroosterde nootjes, jum jum. Eventueel voor een maaltijdsalade kan er nog wat gekookte pasta door of witte kaas (geitenkaas, mozzarella), een favoriet  bij ons in het aardbeien seizoen! 

aardbeispinaziesalade.jpg

Deze foto komt van de site lepeltje liefde. Heerlijke recepten ook

Nog een tip voor de aardbeien… Dit ras Korona is heerlijk zoet maar bewaard slecht dus eet ze het liefst dezelfde dag en bewaar ze niet in de koelkast en was ze ook niet. Dan gaat de smaak achteruit.

aardbeien!

Het aardbeien seizoen is losgebarsten. We kunnen nu dagelijks plukken. Wat een heerlijke oogst. Ik eet elke dag aardbeien. (hoewel ik ze vandaag vergeten ben mee naar huis te nemen, dat wordt niet gewaardeerd door mijn kinderen). Nu eten we alle aardbeien nog uit het vuistje of op brood, maar over een week gaan ze door de salade, in de jam, in smoothies. Leuke recepten zijn dus zeer welkom!

De peultjes groeien nu enorm hard. plukte ik vorige week zaterdag de eerste peultjes op kniehoogte, nu kan ik al op schouderhoogte plukken! In de bessenkooi groeit alles ook enorm. Dus hebben we er al vast het bessennet overheen getrokken. 

 

In het pakket deze week: aardbeien, peultjes, bosbietjes, paksoi en little gem sla

Vandaag aten we bieten-peultjes-risotto. Fruit een fijngesneden uitje en een teentje knoflook in wat olijfolie, voeg daar wat risottorijst aan toe n laat het wat meebakken. Je kunt hier ook wat zwarte peper en geelwortel aan toevoegen, lekker en heel gezond. Voeg dan water en zeezout of bouillon toe en blijf zo nu en dan roeren. Snij de bietjes in dobbelsteentjes van 2 cm en voeg die na 10 minuten toe. Na 10 minuten moet het water bijna opgenomen zijn en de rijst nog niet helemaal gaar. Voeg dan de afgehaalde peultjes toe (en misschien een handje erwten uit de diepvries of van de gedopte dikke peultjes). Zet het vuur uit en laat het nog even staan , een keertje omscheppen en serveren met geraspte pittige geitenkaas en hazelnoten of een pittige worstje.

Gooi het bietenblad niet weg. Je kunt er een lekkere pittige Perzische vis-bietenblad-schotel van maken. Fruit een fijngesneden ui met 3 teentjes knoflook, 3 tl geelwortel, 1 tl koriander en rode peper en zout naar smaak. Bak daarin blokjes kabeljauw of andere stevige vis. Voeg hierna 4 in blokjes gesneden tomaten toe tot ze een beetje uit elkaar gaan vallen en stoof dan het grof gehakte bietenblad mee. Serveren met basmati rijst gekookt met saffraan en rozijntjes en dikke yoghurt.

Little Gem kun je natuurlijk als salade klaar maken. Je kunt ze ook in kwarten snijden in de lengte, bestrijken met olijfolie met knoflook en wat ras-al-hanout of wat gerookte paprika en dan lichtbruin grillen of bakken. Lekker verrassend groentegerecht bij een mooie cous-cous met kikkererwten, paprika, citroen en munt.

De paksoi heeft de slakken aanval overleefd! Ik maak er graag mijn snelle paksoi-tofu-noodles mee. Kook wat water om de eiernoodles in te weken. Bak in een wok blokjes tofu en voeg dan wat prei, reepjes wortel voor de kleur en wat rode peper voor de pit toe. Even doorscheppen. Dan de in reepjes gesneden paksoi (niet al het donkere blad) en blus het geheel af met kikkomansaus of shoyu. Schep voorzichtig de uitgelekte noodles erdoor en strooi er wat limoen sap of rasp en sesamzaadjes over. Prachtig!

Eet smakelijk!

Esther, Marieke en de rest van het tuinteam