De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

herfstzin

De afgelopen week hebben we knoflook geplant, st. Jansrogge gezaaid, alle mais en asperge gehakseld en een leuke kooksessie met MBO-horeca studenten gehad. Een volle week met klap op de vuurpijl de World Food Day. 2 excursies kwamen naar de tuin en daar waren de mensen hartstikke enthousiast over de kleuren en verschillende soorten en rassen die de tuin herbergt. Het weer werkte ook nog eens heerlijk mee!

IMG_1728.JPG

De aardpeer geeft eindelijk zijn knollen prijs. Twee weken geleden konden we nog geen 100g knol per stengel oogsten, eigenlijk waren het nog geen knollen alleen wat verdikte wortels. Maar nu in twee weken tijd is deze enorme plant van wel 3,5 m hoog zijn energie gaan opslaan, de bladeren worden geler en helemaal bovenin zijn nu ook bloemen te zien, kleine zonnebloemetjes. De knollen zijn zoet en sappig. Ze zijn heel gezond voor je darmen hoewel ze ook wel wat winderigheid kunnen veroorzaken. Het meest makkelijke om met deze wortels te doen is goed boenen. Zo vers is schillen niet echt nodig. En dan kun je ze verwerken tot bijv. een soep met wat ui, gember en shitake of poffen in de oven met nog wat pastinaak en bietjes of zachtjes in blokjes bakken met wat knoflook en rozemarijn. Deze aardpeersoep vind ik geweldig, heerlijk romig en notig dus daarvan het recept. HERFSTIGE AARDPEERSOEP Fruit een grote in stukken gesneden ui. Voeg een teen knoflook, een cm geschilde gemberwortel, wat zeezout en zwarte peper toe en een pond aardperen en de minder mooie stukken van 100 g shiitakezet het geheel 5 cm onder kokend water en kook het geheel in 15 minuten gaar. Pureer de soep glad, voeg dan de mooie, in plakjes gesneden shitake toe en kook nog heel even op. Op smaak brengen met zout, peper en wat druppels citroensap.

 

Heerlijk geurige pastinaak om in plakjes of frietjes te bakken en dan opeten met citroenmayo. Lekker met een bittere salade van radicchio erbij. Om deze salade wat makkelijker te maken kun je er een andere sla en of stukjes fruit zoals peer of appel door mengen of een zoete dressing gebruiken. Zoet maakt bitter wat beter te pruimen.

De gekleurde bietjes staan door heel de tuin. Dit jaar zijn ze niet heel groot geworden maar we zijn al erg blij dat ze nu niet meer zo enorm worden aangegeten door muizen zoals in het begin van het jaar. Daarom halen we ze nu ook al van het land. Zodra het weer kouder wordt gaan de muizen ondergronds en lijkt er nog heel wat te staan tot we in willen oogsten en de bieten, witlofpennen, wortels en pastinaken van onderaf zijn opgegeten. En je met alleen een plukje loof en het bovenste stukje biet in je handen staat. Als je alle kleuren biet door elkaar gebruikt wordt het resultaat meestal rood of roze. Ik gebruik de bietjes graag apart per kleur en dan meng ik ze pas op het laatste, bijvoorbeeld door een risotto met geitenkaas en pijnboompitjes.

IMG_1723.JPG

 

Ik weet nog niet precies welke kool jullie zullen aantreffen. We zijn begonnen met het leeg oogsten van de kolenbedden. Er komen kleine savooiekooltjes, spitskooltjes, boerenkool en palmkool vanaf. de spruitjes zijn dit jaar nog te klein (tot groot genoegen van een aantal mensen) maar misschien kunnen we de laatste week wel wat los in de winkel verkopen. Al deze kolen kun je goed verwerken in een lasagne. Strip de boeren- en palmkool van hun nerf en snij de spits en savooi kool in mooie reepjes. De kool verwerk je in de rode saus, met gebakken sjalotjes of ui, knoflook, tomaat en kruiden zoals oregano, tijm en salie. en evt gehakt. Maak dan ook een bechamelsaus, van boter, bloem en melk en water, zout en peper. Wissel de laagjes af met lasagne bladeren er tussen. Eindig met de bechamelsaus en strooi er wat pitte geraspte kaas over. 45 minuten in de oven op 180 graden en smullen maar. PS: Hoeveelheden gok ik altijd. Op internet vind je ze zo.

Sinds afgelopen week kun je op de tuin in Eurijn betalen, de lokale euro. De bedoeling is om mensen te stimuleren om hun geld in de regio en bij lokale bedrijven uit te geven ipv bij grote ketens waarbij een boel van de winst uit de regio verdwijnt. Het is een initiatief dat door heel Europa leeft. In Wageningen en omstreken is het nog erg nieuw maar in Utrecht zijn er al veel gebruikers en in steden zoals Manchester is het echt groot. Kijk op circuitnederland.nl voor meer info. Volgend jaar kun je korting krijgen als je in Eurijn abonnee wilt worden. Hoe dat allemaal vorm gaat krijgen volgt later het jaar in een nieuwsbrief.

zwarte palen, zoete bataten en radijsjessoep?!

Wat een mooie oogst wortelgewassen! Elske is trots op haar zwarte palen, een Duits schorsenerenras dat ze dit voorjaar heeft gezaaid. Ik zelf was vorige week super enthousiast over de mooie bietjes en de zoete aardappelen die we uit de grond hebben gehaald. Bataat of zoete aardappel is eigenlijk een vaste plant. Ik ga dit jaar weer proberen ze over te houden. En nu binnenshuis want ze houden niet van temperaturen onder de 10 graden. De schuur vordert ondertussen ook steeds meer. Het geïsoleerde gedeelte is bijna dicht dankzij de hulp van Andre en hebben we nu ook elektriciteit. Hier kunnen we de pompoenen, bataat en aardappelen opslaan. Met straks nog een kacheltje erin houden we het daar mooi vorstvrij en ook aangenaam voor de vrijwilligers om deze winter te lunchen en klusjes te doen.

IMG_1680.JPG

Nu de frissere tijden weer aanbreken ga ik steeds meer ovenschotels en soepen maken. De bataat, rode ui en aardappelen zijn perfect voor een makkelijke ovenschotel. Snij zoveel van de bataat en aardappel als je op denkt te krijgen in stukjes van 2 cm en maak van de ui maantjes. Husselen ze met wat olie door elkaar en zet het 45 min in een oven van 180 graden. Strooi er na 30 minuten wat kruiden en zout over naar smaak. Bijv tijm, zwarte peper en citroenrasp. 

IMG_1716.JPG

Radijsjessoep!?

Was de radijzen en ook het loof goed af. Snij de radijsjes in plakjes en hou wat plakjes en wat groen apart voor de garnering. Snij een rode ui fijn. Fruit de uitjes en radijs 5 minuten en voeg (500ml voor 2p) bouillon of heet water toe en laat het 15 min sudderen. Voeg de fijngehakte blaadjes toe en pureer alles mooi glad, breng op smaak met room citroensap, zout en peper. garneer het op de borden met de plakjes radijs en het groen.

Ik heb sinds kort weer wat oude recepten herontdekt. Vaak ben ik een paar jaar helemaal weg van een recept en dan volgt er weer wat nieuws en vergeet ik dat eerste recept gewoon weg. Maar nu kwam ik ineens weer wat oude recepten tegen. Net als met oude vrienden is het direct weer gezellig als vanouds. 

Deze snijbiet die jullie in het pakket vinden heet in België warmoes, jawel net als de straat waar vroeger de groentemarkt te vinden was. Wij noemen ze zilverstelen en ze zijn heel geschikt voor oven of stoofschotels. 

Ovenschotel van snijbiet en aardappel: Kook de aardappelen gaar en maak er een puree van met wat melk boter, zout peper en mosterd. Roerbak een gesnipperde ui in wat olie (evt met wat gehakt) en voeg na 5 minuten de snijbiet toe, eerst de stelen en wat later het groen breng op smaak met zout en rode peper. Vet een ovenschaal in en schep de aardappelpuree op de bodem en tegen de kanten. Schep in de holte de snijbiet (met gehakt) en giet hier een mengsel over van 2 eieren en 75gr geraspte pittige kaas. Zet de schotel een half uur in een oven van 175 graden, tot de bovenkant mooi bruin is.

 

Spaghetti, Acorn en Butternut

Herfst herfst wat heb je te koop. Een heleboel bladeren dwarrelen door de tuin. Gelukkig is het nog niet echt heel koud en is het werken met nu buiten echt lekker. We hebben vandaag alle borlottibonen eraf geoogst. Ze kunnen nu nadrogen in de kas en van de winter gaan we ze gezellig doppen en inmaken. Voor het Pim Mulier instituut heb ik vorige week een lunch bereid met bietjes en dahlia en geserveerd op de heide bij Warnsborn. Dat gaf wel een heel mooi herfstig plaatje.

IMG_1662.JPG

Deze eikenblaadjes vliegen niet door de tuin maar zitten in een kropje nog mooi groen te zijn. Het is de laatste sla van het jaar! De groei is eruit en de gezaaide veldsla moet nog wel heel hard groeien om groot genoeg te zijn eind oktober. Maar die eten we dan zelf op deze winter. Als je dahlia’s in de tuin hebt is het leuk hier de bloemblaadjes van te gebruiken voor een herfstig sla boeket met walnoten, peren en blauw schimmel kaas.

Met de paksoi en de prei kun je een lekkere roerbak maken. Geef een kleurig accent met paprika of wortel. Snij alle groenten Chinoise en bak ze kort zodat ze nog knapperig zijn, afblussen met wat zoute sojasaus. Voor de pit kun je wat rode peper, knoflook en gember gebruiken en voor de eiwitten knapperig gebakken tofu. Decoreren met sesamzaadjes en je hebt snel een mooie en lekkere Oosterse maaltijd. 

Mooie bietjes! Deze gezaaide bieten zijn minder eenvormig dan de geplantte bietjes maar hebben mooie vormen en kleuren. Rood-wit gestreepte chioggia bieten, diep rode cylindra biet waar je mooie plakjes van kunt snijden en goud gele bietjes voor een zonnige geheel. De chioggia bieten worden helaas roze als je ze kookt. Wil je ze zo mooi gestreept serveren. Schaaf er dan dunne plakjes van en marineer die in een lichte azijn. Heel lekker als salade met hazelnoten en geitenkaas. Dit kan natuurlijk ook met de andere kleuren!

En dan nog meer soorten pompoen. Afgelopen week zat er muskaat pompoen in het pakket. Een lichte zoete en naar meloen geurende pompoen. Deze week kun je de butternut, een peervormige pompoen, de witte eivormige spaghetti pompoen of de ahorn pompoen met een geribte eikel vorm in je pakket vinden. Deze pompoenen kun je ook in de vensterbank leggen en pas opeten als ze een plekje krijgen natuurlijk.

De spaghetti pompoen is het meest bijzonder. Het vruchtvlees van deze pompoen gedraagt zich als spaghetti. Halveer de pompoen, haal de zaden eruit en laat de pompoen in de oven op 180 graden 45 min garen. Het vruchtvlees kun je nu met een vork wat los maken tot spaghettislierten Hierna kun je in het holletje een tomatensaus met zoet gefruite uitjes, knoflook, oregano en tijm doen. Het ziet er prachtig uit op tafel en je hebt een koolhydraat arme maaltijd!

De Butternut pompoen heeft boterzacht vruchtvlees, prima voor soepen en curry. De schil is prima te eten, je snijdt alleen de lelijke en harde plekjes eraf.

De Acorn pompoen is een Thanksgiving favorite. Ik maak ze het liefst in maantje in de oven klaar zodat je de smaak goed kunt proeven. Op het internet kun je veel recepten vinden zoals op deze site: http://www.thekitchn.com/10-ways-to-eat-an-acorn-squash-129731

IMG_1673.JPG

wuivende rafelsteeltjes in de mist

Wat een feest! Afgelopen zaterdag was een uitgelezen dag voor een feestje. De tuin lag er prachtig bij met pompoenen en bloemen overal. Zodra het zonnetje doorbrak zaten er overal in de tuin mensen te genieten van de kleuren en geuren, koffie en taart. De winkel zag er weer uit als een stilleven, een plaatje gewoon. Zodanig zelfs dat de eerste klanten er niet uit durfden te pakken. Gelukkig was onze hoop pompoenen aan het eind van de dag wel een stuk geslonken!

pompoenen in de mist

pompoenen in de mist

We hadden een stoofpot op het vuur met lamsnek, ui, wortel, pompoen en aardappel. Je start met het fruiten van de ui en het aanbraden van het vlees, hierna doe je er stukjes wortel bij en wat bouillon zodat alles net onder staat. Voeg nu nog wat kruiden toe. Drie opties voor mij: Frans; met laurier, tijm, oregano en zwarte peper en een flinke scheut rode wijn, Marrokaans met ras al hanout en misschien wat extra komijn, rode peper en schijfjes citroen en een scheut witte wijn en nog wat citroensap, of Indiaas met Hindoestaanse curry, schijfjes gember, zwarte mosterdzaadjes, rode peper en geen wijn maar wat yoghurt en citroensap. De laatste twee ingrediënten doe je er pas na een 1,5u stoven bij om nog een 15 minuten mee te pruttelen anders wordt het erg zacht. Ook zonder lamsnek een lekkere stoofpot, bijvoorbeeld met kikkererwten. 

In het pakket ook de laatste suikermais. Ik heb altijd moeite met het afscheid… Zo lekker zoet haal je ze niet uit een potje of vacuüm zakje.

De raapsteeltjes staan zo mooi te wuiven in de tuin dat het jammer is ze te oogsten. Maar ook altijd weer fijn op je bord, tussen je broodje of als salade of in de stamppot met wat brie en walnoten!

Lekker om te combineren met de veldsla. We telen verschillende rassen raapsteeltjes of bladmosterd. De raapsteeltjes met ingesneden blad heten bij ons rafelsteeltjes en geven je salade een mooie kleurschakering. Ik heb zelfs een roze variant weten te telen, maar die laat nog een paar weken op zich wachten. Voor nu dus de mizuna, purple frills en golden frills. Vanaf morgen niet meer 's ochtends wuivend in de mist.

Zaterdag 23 sep Oogstfeest en open dag

Terwijl ik een heerlijk herfstige pompoensoep aan het koken ben schrijf ik dit briefje. Na een natte zaterdag waarop we weinig bezoekers anders dan onze vaste klanten en abonnees konden verwelkomen is de schuur geïsoleerd. Samen met mijn jongens en twee van de meiden van Marieke hadden we deze klus in een dag geklaard! Nu nog elektra en wandplaten en onze warme lunchruimte voor de vrijwilligers is klaar. Gelukkig lijken er nu twee warme weken in het verschiet te liggen. Goed voor de nieuwe courgettes en het afrijpen van de laatste pompoenen. Ook de aardperen hebben zo’n Indian Summer nodig. Ondanks dat ze nu wel 3 meter hoog zijn vormen ze pas na 21 september knollen. Veel planten uit regio’s rond de evenaar hebben deze eigenschap. Dus ook de zoete aardappels, oca en mashua.

IMG_1597.JPG

De pastinaak is al wel lekker zoet, geurig en op formaat. Lekker in een mix met aardappeltjes, bietjes, pompoen in blokjes in de oven. Husselen met wat olijfolie en knoflook en dan zo’n 45 minuten laten poffen in de oven. Mmmm

De eerste veldsla van de herfst is weer genieten. Veldsla is familie van de valeriaan en heeft een bloemige, nootachtige geur. Heerlijk om te combineren met de knapperige little gem of met borlottibonen, cherrytomaatjes, feta en augurkjes.

De little gem is een bindsla die ook goed als warme groente kan worden gebruikt. Halveer de harten (gebruik het buitenblad gewoon als sla) en leg deze met het snijvlak omhoog in een oven schaal. besmeer met olie, strooi er grove geroosterd broodkruim overheen en parmezaanse kaas. Zet een half uur in de oven van 180 graden. En gril eventueel op het laatst nog even af om een mooi korstje te krijgen. Lekker bij pompoenrisotto!

In de pompoensoep van vandaag zit naast een halve/driekwart  pompoen, een prei, een stengel, bleekselderij, een winterpeen een hand shiitake en een halve appel. Ook wat blaadjes salie, laurier, een stukje gember  en twee teentjes knoflook. Als alles zacht is pureer ik alles (zonder de laurier) en breng ik het op smaak met peper, zout en een scheutje sojasaus. 

Komende zaterdag is het oogstfeest! We houden een feestje om de overvloedige oogst van dit seizoen te vieren. Honderden pompoenen, kisten met aardappels, om de kilo's bonen en aardbeien maar niet te vergeten die we dit jaar konden plukken. Nu is de tijd om chocolade-pompoentaart, apple crumble of worteltaart te bakken. Naast een gezellig terras vol lekkers uit de tuin zijn er rondleidingen door tuinster Esther om 11, 14 en 16 uur waar je alle vragen over de tuin en tuinieren kwijt kunt. Marjel Neefjes staat bij ons met heerlijk lamsvlees, worsten en vachten van de Grebbeschaap-kudde. Je kunt ook je eigen vachtje vilten! Natuurlijk zijn er allerlei pompoenen en eigen appelsap te koop. Op het vuur staat pompoensoep en lamsstoof en kinderen (en volwassenen) kunnen hun eigen broodje bakken of suikermais roosteren. Voor alle abonnees een kop koffie of thee gratis. 

PS DINSDAG 19 SEP IS DE TUIN OP TV BIJ BINNENSTEBUITEN 18:45-19:15

IMG_1608.JPG

boerenkoolsalade voor bij dertig graden

Na een super mooi en super druk weekend met een bruiloft en nog 3 feestjes in de tuin heb ik even niet meer helemaal helder wat we morgen gaan oogsten. In ieder geval hebben we nog steeds meer dan genoeg bonen, maar welke je in het pakket gaat vinden weet ik nog even niet. 

IMG_1489.JPG

Wel staat de salanova er prachtig bij. Deze donkere sla snij je heel makkelijk los. En de kleine blaadjes maken een mooie salade. Zoals je in de foto’s ziet hebben we heel veel salade gemaakt afgelopen week. 

Misschien lukt het om iedereen ook een augurk in het pakket te doen. Augurken inmaken is in principe makkelijk. Maar duurt wat lang. Boen de augurk en zet hem 36u in een oplossing van 1l water en 75g zout. Spoel de augurk af en snij hem in plakjes of blokjes of wat je leuk lijkt. Stop dit in een potje en doe er wat dille, zwarte peper mosterdzaadjes en dragon bij en overgiet alles met een kokend mengsel van 200ml azijn, 130ml witte wijn, 170 ml water en 60g suiker. Je houdt hier best wat van over maar dat is dan weer heel lekker om te gebruiken bij het maken van koolsalade! Vul de pot tot aan de rand en sluit het af. Neem een schone, uitgekookte pot en deksel hiervoor. Zet de augurkjes 2-3 weken weg. dan ontwikkeld de smaak zich het best.

Boerenkool in de zomer! Boerenkool een super gezonde groente vol antioxidanten en mineralen zoals calcium. Het zonde deze groente alleen maar in de stamppot te doen. Je kunt hem roerbakken, in de oven grillen, in een pasta saus verwerken of zelfs op de pizza doen. Op internet vind je een boel recepten. Dit is mijn variatie die ik ook wel met savooiekool maak.

Salade van boerenkool. Strip de boerenkool van de hoofdnerf en snij de bladeren fijn. Meng er een mespunt zout door en kneed de kool zodat hij goed gekneusd is. Voeg er dan het zoetzure mengsel van hierboven door heen of een mooie wijnazijn met wat zoets zoals wat appeldiksap en een theelepel grove mosterd. Nog even door mengen en kneden en dan een half uur of langer laten staan. De zuren en het zout maken de kool zacht. Meng er dan grof gehakte geroosterde hazelnoten, blokjes zachte geitenkaas zoals geitencamembert, en kwartjes ei (nog net zacht) en granaatappelpitjes doorheen en je hebt een heerlijke maaltijdsalade voor bij geroosterd brood.

We telen deze kool natuurlijk ook weer in allerlei varianten, paars, rood en een Russische variant die er tussenin zit. De Groene variant is een oud ras leeuwerikstongen omdat ze zo mooi smal zijn. Vind je het toch een beetje raar en wilde gewoon stamppot eten, strip de bladeren dan en stop ze in een een plastic zak in de diepvries. Kruimel ze als ze bevroren zijn in stukjes en voeg op het laatst aan de kokende aardappelen toe.

De prei heeft zo’n lekkere frisse zachte ui smaak dat het leuk is hem eens niet te veel te combineren. Gebruik voor dit recept Prassorizo alleen de lichtgroenen witte delen. Bewaar het donker groen voor een pastasaus of trek er bouillon van. Snij de 500g prei in de lengte en was hem goed en snij er dunne reepjes van. breng de prei met 750 ml water aan de kook en voeg na ongeveer 10 minuten 8 el risotto rijst,1,2 dl olijfolie en 1,5 tl zout, wat verse zwarte peper en 2 el citroensap toe. Laat dit in 15-20 minuten zachtjes garen tot de rijst net zacht is. Serveer met een wat citroenrasp en wat pijnboompitjes bij een mooi stukje vis.

IMG_1511.JPG

Nazomer mijmeringen

Ik ben nog aan het bijkomen van de opnames van BinnensteBuiten vorige week. Alle vrijwiligers en stagiaires hebben keihard gewerkt om de tuin picobello op de film te krijgen. Het was super leuk om een keer mee te maken maar ik weet zeker dat ik geen tvster wil worden. Pfff wat lastig en zeker als je binnen een script moet werken. Ik vond het ook knap van die regisseur… vertel alles maar eens in 10 minuten waar je normaal zeker een uur over doet. Het verhaal heeft wat nuance verloren maar de tuin staat er prachtig op! Zodra we de uitzenddatum weten laten we het jullie horen. Hierboven nog een plaatje van 20r geleden toen we de tuin ontdekten.

Deze week is er suikermaïs! Omdat de eerste zaaisel door de muizen vakkundig is geminimaliseerd zullen we de komende tijd steeds kleine beetjes kunnen oogsten. Door het verplichte bijzaaien hebben we nu een meer gespreide oogst. Dat is dan weer een mooie bijkomstigheid. Ik heb verschillende rassen suikermaïs gezaaid waarvan er een wel 3 m hoog is geworden! Het is een prachtig bed met reuze zonnebloemen, geel/rood kleurende quinoa en de statige maïs. Zo’n kolf geeft mij echt een nazomer gevoel. De avond begint eerder dus je kunt genieten van het licht van je BBQ vuurtje. Je kunt de kolven in hun groene jasje garen op de bbq, wel regelmatig draaien natuurlijk. In een pan kokend water is de kolf zo vers van de plant en melkrijp in 2 minuten gaar. de kleur van de zaden verandert naar een dieper geel en dan is de maïs gaar. Lekker met boter en een klein snufje zout.

suikermaïs.jpg

 

We hebben veel dille in de tuin dit jaar. De dille past natuurlijk geweldig bij zalm, een lekker visje voor bij die suikermaïs op de BBQ. De eerste planting dille staat al in het zaad, de planting erna staat in bloei en trekt veel sluipwespen. Geweldig want deze beestjes zijn de vijanden van rupsen en larven in de tuin. Dus ook die van het koolwitje bijvoorbeeld. We hebben nog een nuttige wesp in de tuin. De Franse veldwesp heeft ook een plaatsje gevonden in een spleet boven de kas. Deze wesp heeft hangende achterpoten en ziet er gevaarlijk uit maar is niet geïnteresseerd in zoetigheid dus hij blijft bij ons uit de buurt. Alleen als je er per ongeluk op gaat zitten heb je kans om gestolen te worden. Ook deze wesp jaagt op rupsen en larven. 

De zapallito is een zomer pompoentje dat rauw wat weg heeft van meloen en komkommer. Je haalt de zaden uit de buik en Snij dan dunne maantjes. Lekker in een salade of als dipgroente. Ook als vruchtgroente in een stevige stoofschotel met bonen, tomaat, ui, lamsvlees en een pittige curry is het een aanwinst. Wel als laatste toevoegen 5 minuten meepruttelen is voldoende en heb je nog wat beet.

roze pronker.jpg

 

De pronkers zijn de bonen die ik altijd op de lange kant van het bed verbouw. Ze hebben mooi gekleurde bloemen en ruiken ook heerlijk. De bonen moet je jong plukken wat te dik worden ze ‘scherp’ zoals mijn oma zei. Er zitten dan harde vliezen in en je kunt ze dan alleen nog eten als je ze door de molen haalt. Tijdens de vakantie heb ik een hele mooie bonenmolen gevonden in Franeker. Hij staat in de winkel dus als je de bonen wilt snijden kun je ze daar direct klein maken. Als je bonen in zout wilt maken is dit je kans. Voor de jonge bonen is dat zonde. Je verliest veel vocht en smaak als je ze zo dun snijdt en dan kookt. In een roerbak zou het wel goed passen denk ik. 

De eikenbladsla wassen we heel goed maar door de enorme heftige buien van deze week kan er nog wat zand in zitten. Ook regenwormen zoeken er bij zulk vochtig weer hun heil in en drie jaar geleden kwam ik zelfs een keer een jonge ringslag tegen in zo’n mooie krop. Wees gerust we checken ze goed voor ze in de pakketten gaan. 

De paksoi is niet prachtig maar nog wel fijn als sappige groente in een pastagerecht met pittige pecorino en cherrytomaatjes.