De Ommuurde Tuin

De Historische Moestuin van koning Willem III

OPENINGSTIJDEN:

10:00 - 17.30

WOENSDAG & ZATERDAG

1 MEI TOT 1 NOVEMBER

 

 

POSTADRES:

DE OMMUURDE TUIN - ESTHER KUILER

CROCUSSTRAAT 27

6707 BS WAGENINGEN

 

GEGEVENS:

IBAN: NL77INGB0003247552

BTW:  133206038B01

KVK:   62338730

SKAL: 019241

sterappeltjes in een herfstzonnetje

Het voelt echt als herfst! Koude ochtenden met dauw en appels in het middagzonnetje. Heerlijk. We plukken sterappels, Rode van Boskoop, Starking en de eerste Elstar. Een boel appels zijn al mee voor cider door de Nevel brouwerij. We wachten nog op de cider van vorig jaar. En we hebben nu naast de Alm met zomeralsem en Aard met bieten en absint ook de Meander geproefd. Een bier met rabarber en zwarte bessenblad, heel lekker! 

sterappeltjes, stalking, rode van boskoop en de eerste elstar

sterappeltjes, stalking, rode van boskoop en de eerste elstar

Er zitten verschillende appeltjes in het pakket kunnen dus verschillen. De Sterappel is een bijzonder mooi appeltje klein en rood met stipjes met bij rijpheid een rode ster in het vruchtvlees. Helaas wordt hij dan ook wat melig dus gewoon komende week lekker op eten. Of in een appelflapje stoppen. De Rode van Boskoop is eigenlijk altijd groen met bruin en is een goudrenet. Heerlijk voor de taart. Stalking is een Engelse appel die op de Gala lijkt. Minder fris dan de meeste Hollandse appels maar met een heel mooi aroma. Als je deze gebruikt voor een lekkere appelkruimeltaart besprenkel het dan met wat extra citroensap.

rode spitskool Kalibos en Filderkraut

rode spitskool Kalibos en Filderkraut

Spitskool in het pakket. Ook weer de vraag welke je precies krijgt. We hebben ‘gewone’ Caraflex, rode Kalibos en oude Filderkraut. Vooral die laatsten worden enorm zonder dat ze scheuren. Goed voor zuurkool! Maar ik ben de laatste weken helemaal van het roerbakken met een teentje knoflook, een rode ui in partjes en reepjes paprika en dan afblussen met een zoute sojasaus.

De rode spitskool verwerk ik het liefst in een koolsalade omdat de kleur dan zo mooi fris blijft.

 

basella, malabarspinazie naast de veldsla

basella, malabarspinazie naast de veldsla

Op de derde foto zie je een stukje op het achterland. Naast de veldsla, langs het rek groeit Basella oftewel malabarspinazie. Ooit pronkte deze als kamerplant in veel huiskamers. Het heeft leuke roze bloemetjes en lekker sappige blaadjes. Dit jaar doet hij het erg goed! Wie weet door de warmte hoewel hij vooral de laatste weken enorm groeit. Achteraan groeit de prei. Omdat we elke 3 weken planten zie je de ontwikkeling erg mooi.

De andijvie die we hebben geplant is aan de buitenranden soms wat kleiner dan midden in de rij. Onze lieve nijlganzen houden er erg van. Gewoon zo nu en dan een hapje want gelukkig houden ze nog steeds meer van gras, klaver en knopkruid. De ganzen zijn ondertussen bijna volwassen. Er is hier en daar nog wat pluis te zien. Ze oefenen dagelijks met hun vleugels en ze komen al een meter of 2 los van de grond. De vijver is naast veilige slaapplaats ook een zwembad geworden waar ze een paar keer verdaag in rond zwemmen en wedstrijdjes duiken in doen. 

Ik krijg met die koude nachten zin in stamppotten met spekjes en/of knapperig gebakken kaasburgers. Gebruik voor de stamppot een kruimige aardappel zoals de Alouette. Kook deze met of zonder schil in 15 minuten gaar. Afgieten en droog laten stomen. Stamp de aardappelen met een klein beetje zeezout, zwarte peper en wat melk zacht en romig. Snij de andijvie mooi fijn en schep erdoor. Wacht een minuut of 5 voor het opdienen. Voor een lekker knappertje rooster je wat pompoenpitten, zonnebloempotjes en sesamzaad met wat zout licht bruin en strooi dat erop het laatst over.

De bladgroenten bewaar je het best gewassen vochtig in een plastic zak in de koelkast. Met die koude nachten laat ik de meeste groenten buiten in de schaduw onder een vochtige doek.

 

Bloemendaalse gele en andere mooie kolen

Het is echt nazomer. De kleuren in de tuin en de bomen in het bos worden steeds geler en de eikels vallen massaal. Ook de eerste peren konden we afgelopen zaterdag plukken nog heel even op de appels wachten maar ook die kunnen elk moment rijp zijn. 

IMG_1054.JPG

 

De Bloemendaalse gele kool is een oud ras die ergens tussen spitskool en savooiekool zit. Het is een zachte malse kool die ook wel slobberkool wordt genoemd. Ik vind dat zo’n mooi contrast! Een ander oud ras is de Holsteiner platronde. Een soort witte kool die echt enorm kan worden en vaak gebruikt werd in zuurkool. Net als Filderkraut, een oud Duits spitskoolras beroemd om zijn smaak en zachtheid. Deze oude rassen groeien niet zo uniform als de nieuwe. Er zijn enorme verschillen in groottes en ook de opkomst is niet 100% zoals bij gewone spitskool. 

Deze kolen passen perfect in een gado-gado. Hier kun je ook een deel van de courgette en wortel in verwerken. Snij de groenten chinoise en blancheer ze dan kort in een grote pan kokend water. Serveren met een pittige pindasaus, gebakken uitjes en bolletjes kleefrijst. 

Aan het eind van de week wordt het ineens weer wat koeler. Zin om dat te vieren met een Hollandse stamppot? De in reepjes gesneden kool op het laatst 5 minuten meekoken met de aardappels, afgieten, stampen met een klontje boter en dan in een ovenschaal nog even met wat kaas gratineren. Natuurlijk lekker met spekjes maar ook vegan met olie ipv boter en gerookte tofu ipv spekjes heel lekker. 

Zin om er een salade van te maken? Kneed heel fijngesneden reepjes kool dan met 2 tl zout en voeg dan naar smaak citroensap en balsamico toe en laat minimaal een half uur staan. Lekker met rozijnen, nootjes en peterselie. Fijn geraspte wortel staat er ook heel leuk in.

De groei raakt nu de dagen duidelijk korter worden uit de sla. De eikenbladsla is nog steeds prachtig maar de opeenvolging van de verschillende soorten wordt (gelukkig) steeds langzamer. Door de regen groei het onkruid trouwens wel hard. De daglengte lijkt daar helaas niet zoveel invloed op te hebben… De rode ui kwamen we vorige week onder een heleboel onkruid tegen. Dat was een leuke verrassing!

IMG_1056.JPG

Bietjes, geel en rood oogsten we nu in de tuin. De droogte heeft ze soms wat rare vormen gegeven, maar nog steeds erg lekker zoet. Ik herinner me vorig jaar nog goed. Toen hadden we een muizenplaag en oogsten we alleen maar beets with bites. Nu dan de droogte die ze parten speelde maar al met al een goed jaar!

Dit keer geen recepten van mij maar de link naar een site waar ik graag inspiratie opdoe en ze heel mooi 8 lekkere bietenrecepten heeft bij elkaar heeft neergezet.  https://myfoodblog.nl/trending/8-lekkerste-bieten-recepten/

IMG_1055.JPG

En natuurlijk courgettes! Ook hier is de groei een beetje uit maar we wilden jullie nog een keer een mooie hoeveelheid meegeven. Je kunt ze ook als augurk in maken als je er al genoeg van hebt.

500g courgette -schoongemaakt en in stukjes gesneden gewogen-
1 rode uie
1,5 el zout
1/4 liter (natuur)azijn
150 gram kristalsuiker
2 tl mosterdzaad
1 tl kurkuma/geelwortel
1 tl dillezaad
laurierblaadjes
jeneverbessen

Was de courgettes en snijd het kontje en de kroon eraf. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van niet meer dan een cm dik. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Hussel het geheel nog eens goed door en laat dit enkele uren staan.
Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af met koud water en laat het uitlekken. Breng in een grote pan de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma en dillezaad aan de kook. Laat dit enkele minuten koken en voeg de groenten toe. Breng alles weer aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten koken. Doe onder in de schone potten 1 laurierblaadje en 2-4 jeneverbessen, daarna de groenten, vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai vervolgens de deksels op de potten. Zet de potten ondersteboven en laat ze 5 minuten afkoelen. Draai de potten weer om en laat ze verder afkoelen. Laat het zoetzuur minstens een week, liever drie weken, intrekken.

Fijne laatste zomerdagen, Esther Marieke Esther Henk en de vrijwilligers

 

 

In de bonen van de hitte

We zijn weer terug van vakantie en de regen gelukkig ook. Wat was het droog de afgelopen weken. Gelukkig hebben Elske en de rest veel kunnen beregenen. Maar de hitte zorgde er wel voor dat de groenten sneller groeien en daardoor komt de planning van de groentepakketten soms wel wat in het geding. Vorige week was er zoveel klaar om te oogsten terwijl we deze week jullie natuurlijk ook een volle krat willen geven. Door dat snelle groeien willen de groenten ook zaad gaan vormen. In de bonen waren we dus; om te plukken en te plukken en te plukken. Helaas waren de bonen snel te dik ondanks het vake plukken maar de afgekeurde bonen vonden gelukkig hun weg naar de varkens van Norbert. Voor gewassen zoals de suikermais, de courgettes en pompoenen is het hete weer juist geweldig. 

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Zoekplaatje: Arthur tussen de mais

Deze week zijn we aan het planten. Met een lekker vochtig grondje kunnen de nieuwe courgetteplanten, laatste andijvie en sla en veldsla lekker van start. Ook gaan de aardbeienplanten voor volgend jaar de grond in. De tuin wordt leger maar stiekum ook weer niet als over twee weken de wintergewassen gezaaid zijn.

IMG_0922.JPG


In het pakket vinden jullie deze week twee mooie soorten courgettes, de patisson en de zapallito. Je eet deze allebei jong, zoals de courgette. De smaak is net anders. De patisson is wat frisser van smaak en de zapallito wat zoeter. Die laatste eet ik ook vaak rauw in dunne partjes als salade. Heel mooi met granaatappel pitjes of cranberry’s en wat geroosterde zaden. De patisson is mooi om te vullen, gewoon met kaas en wat bieslook en wat cherrytomaatjes on te side in de oven (45min). Ik gebruik de meloenlepel om het vruchtvlees eruit te halen. Dan heb je ook nog leuke witte bolletjes die je ook kunt gratineren of gebruiken in een saus de volgende dag.
De venkel is helaas gaan het schieten. Als je hem heel dun schaaft voor een salade met radicchio bijvoorbeeld dan maakt die dikke stengel niets uit. Maar je kun er in ieder geval een lekkere soep mee maken! Ook het hart is heerlijk fijn gesneden in een soepje.
Bij de radicchio(-venkel) salade eet je de eerste appeltjes van het seizoen en wat walnoten. De radicchio is een rood-groene krop die wat op rode kool lijkt. De smaak is echter meer zoals witlof. Je snijdt de krop in dunne reepjes. Vind je het wat bitter leg dan de gesneden blaadjes 5 min in een bak koud water en de bitterstoffen trekken eruit.
De pronkbonen kun je op verschillende manieren eten. Heel jong als een soort snijboon en iets later als een dopboon. Deze vind je nu in het pakket. Je haalt de dikke boontjes uit de schil en kookt die kort (10 min, wel altijd even de dikste proeven) De kleuren van de bonen varieren net als de mooie bloemen van wit tot zwart-paars. Deze bonen danken hun naam ook aan die mooie kleuren. Nu kan je ze verwerken in allerlei gerechten. Mexicaanse schotel met ui, paprika, gehakt. En dan met tortillachips en zure room eten natuurlijk omdat het vakantie is.De bonen kun je makkelijker even laten liggen dan bijv. sperziebonen omdat ze een natuurlijke verpakking hebben. Zonde al die bonenhulzen? Trek er een lekkere bouillon van! Neem nog wat preiloof, ui en wortelschillen, venkel- of wat andere groenterestjes wat laurier, peperkorrels en peterselie stengels en zet dit in een grote pan net onderwater op. Laat het geheel een 20 min koken en dan uitzetten en na 20 minuten afgieten, nu pas zout toevoegen. Vooral als basis voor een linzensoep smaakt dit heel goed.
De eerste suikermais heb ik vorige week geplukt. Door de droogte is de de groei een beetje minder uniform dan andere jaren maar wel zijn ze geweldig lekker zoet. Kook de kolven maar een paar minuten tot de kleur van het geel van licht naar diep omslaat. Ook in het blad roosteren op de bbq is heel lekker en leuk. Maak een boter met wat zout en kruiden, bijv. gebakken salie om erover te smeren.


Zomerse groetjes uit de tuin,

Esther, Marieke, Elske, Esther, Henk, Arthur en de andere vrijwillligers

Slaaaaaaaa

Een sla is geen sla, twee sla is een half sla en drie sla is een stengelsla. Oftewel een overvloed aan sla! Maar wel een bijzondere sla erbij: stengelsla.  Wosun heet deze groente in China. De smaak zit tussen bleekselderij en sla in waardoor de Engelse naam celtuse, een samentrekking van cellerie en lettuse is. Je schilt deze stengelgroente waardoor het lichtgroene hart te zien krijgt. Dit snij je in dunne plakjes en dat kun je roerbakken, of kort blancheren en dan in een salade verwerken. Je kunt het ook rauw eten, laat het even in zout water staan om de bitterstoffen eruit te trekken. Het onderste stuk van de stengel is vaak erg bitter dus snij er een stukje af. Wosun wordt vaak gebruikt in roerbakschotels met prei, paprika, worte, gebakken toful en een oestersaus. Heb je het gehad met de sla als salade of heb je gewoon teveel liggen. Hier zijn wat alternatieve slarecepten:Indisch gehakt: Fruit een ui in wat olijfolie en voeg daar een tl curcuma, djinten, koriander, sereh en laos. Voeg ook een stukje gehakte gember, een teentje knoflook en een halve rode peper toe en laat lekker pruttelen. Voeg dan het gehakt toe en roer tot het rul is (of vegetarisch gehakt tot het warm is). Proef voor zout en peper. Snij een krop sla grof, best vantevoren de bladeren wassen en voeg dit toe. Even laten slinken en serveren met pandanrijst. Slasoep: Fruit een ui en een teentje knoflook en evt een gekookte aardappel en het binnenste van een courgette. Voeg bouillon toe en pureer de soep en breng opmaak met zout peper en citroensap. Was de sla en snij grof. Voeg de sla vlak voor het eten toe. Heel even aan de kok laten komen, pureren en serveren. Wacht je langer dan slaat die mooie knalgroenkleur om naar grijsgroen. Nog steeds lekker maar minder mooi.
Raapsteeltjes in de zomer, ze groeien nu natuurlijk super hard. Lekker voor een stamppotje met een worstje van de BBQ. Afgelopen jaar heb ik een paar keer zelf worst gemaakt. Erg leuk om te doen en te experimenteren met kruiden. Nog geen vegetarische worst gemaakt maar dat zit wel in de pijplijn. Geen zin in stamppot, het past ook prima in een salade of geroerbakt met ui, paprika en tomaat.
De uien liggen te drogen in het zonnetje. Soms ben ik bang dat wel eens te heet kan worden, maar dit is de manier waarop het overal gebeurd. We hebben helaas altijd wat last van de uivlieg. Andere boeren leggen daarvoor vaak insectengaas. Maar dat vind ik zo lelijk dat ik voor de alternatieve methode ga; steriele mannetjes uitzetten. Dat werkt nog niet 100%. Daardoor zijn de uien niet perfect en vaak niet heel lang bewaarbaar. Eet ze dus lekker op.

 


De courgettes produceren nu enorm. Ik hoop dat ze zich niet te snel weggeven. We zaaien nu nog courgettes voor de nazomer/herfst zodat we oude planten kunnen vervangen over een paar weken. De mooie bolcourgetjes die we in het pakket doen kun je goed vullen. Een paar ideetjes voor de vulling: tonijn met jalapeno pepers, mais, dunne plakjes venkel en kappertjes; camembert met in balsamico gemarineerde ui en champignons, lamsgehakt met courgette en cherrytomaatjes. Kook de uitgeholde courgettes 2 minuten en koel daarna af. De binnenkant van courgette kun je in de vulling verwerken maar ook lekker om een snel soepje mee te maken.
Venkelsalade, lekker geurig en knapperig. Snij de venkel mooi dun en mix het met wat knapperige slablaadjes uit het hart van de krop, rucola en grof gehakte noten. Een dressing van citroensap en olijfolie, wat zout en grof gemalen

IMG_0739.JPG
IMG_0710.JPG

komkommertijd

Gelukkig is het een paar dagen wat koeler en ook in het tuinwerk komt wat rust. We moeten nog een paar gewassen zaaien. Er komen nog aardbeien en 2 kleine plantingen aan en dan is het vooral bijhouden. Dat is ook niet niks maar met deze droogte is het fijn schoffelen. Afgelopen vrijdag was er een bruiloft in de tuin. Het was prachtig weer en met deze tafel vol met vrouwen in traditionele Nigeriaanse kleding waande ik me even in Afrika.

IMG_0615.JPG

 

De komkommertijd breekt aan. Dit jaar telen we weer een aantal nieuwe rasjes. Naast de gewone lange komkommer kun je ook, de korte maar heel smaakvolle Marketmore landkommer, Chinese slangkomkommer (lang en wat stekelig) of Albaster witte komkommers in je groentepakket vinden. Die laatste vind ik echt prachtig. Ze smaken heerlijk. Alleen moet je ze wel schillen want de schil is bitter. Het is een CGN-ras. Een oud ras dat op de oranje lijst staat. Dit ras bevat nog veel oud genetisch materiaal en wordt bewaard in de genenbank. Het zaad moet elke zoveel jaar ververst maar er moet ook gekeken worden of het zaad nog de eigenschappen bevat die erover zijn beschreven. Ik hoop dat ik deze week al voor iedereen een komkommer heb anders een zapalflito. Dit zomerpompoentje eet ik vaak rauw omdat het naar komkommer smaakt. Maar je kunt het ook goed bakken. De  zaden haal ik er alleen uit als ze te dik zijn

Dat bittertje dat je nog proeft in oude komkommerrassen is uit veel gewassen weg veredeld. In de augurken vind je het nog wel terug en ook in de radicchio, een cichorei. Radicchio is lekker om te combineren met wat romigs en zoets zoals mango, druiven en cottage cheese. Een heel kleurige en zomerse salade. 

Ik vind raddicchio ook warm echt geweldig. Radicchio-pasta: Fruit 2 kleine rode gesnipperde uitjes in wat olijfolie, giet er een flinke scheut rode wijn bij en laat 2 min koken. Schep de radicchio die je in dunne repen hebt gesneden erdoor en laat een minuutje meestoven. Schep er gekookte pasta door en warm dat door en breng op smaak met zout en peper. Afmaken met grof geschaafde parmeggio

We blijven even in Italië. De bleekselder en de wortel doen het namelijk erg mooi samen in een zomerse risotto. Fruit een sjalotje in een klont boter of 4 el olijfolie. Voeg 350g risotto rijst toe en bak die een paar minuten mee. Blus het af met 100ml droge wite wijn en voeg daarna bouillon toe zoveel als nodig is om de risotto te laten garen. Voeg na 10 minuten fijn gesneden bleekselder en blokjes wortel toe. Na nog eens 10 minuten is de risotto beetgaar en ook de groenten niet te zacht geworden. Breng op smaak met zout, zwarte peper, wat citroenrasp en parmeggio. Met wat gerookte zalm of gegrilde vis erbij echt soulfood voor een zomer avond na een dag hard werken op het land.

IMG_0622.JPG

De BBQ-slaatjes zijn er weer. Het weer leent zich er nog steeds goed voor dus ik zou zeggen grillen die Romaanse little gem slaatjes. In kwarten bestreken met een kruidige olijfolie mooi als groente naast de burger of garnalenspies op het rooster. Maar ook gewoon erg lekker als knapperige sla. Ons slabed is maandag weer met veel inzet onkruid vrij gemaakt. Wat ziet het er dan weer prachtig uit al die rijtjes met kleurtjes

 

IMG_0620.JPG

En als toetje nog een laatste maal rode bessen. We plukken alweer de laatste bessen. Wat ging dat hard! Nu beginnen er ook bramen te rijpen en smullen we zelf van de Japanse wijnbes. Maar van die struiken komt niet zoveel fruit dat het in het pakket kan helaas.

Komende week gaan we een kookworkshop geven en het toetje is natuurlijk met bessen. Pannenkoekjes met hangop en bessen. Door de hangop doe ik dan vaak wat (linde)honing waardoor het zomers ruikt en dan de smaakexplosies van de bessen met het zachte zoet van de pannenkoekjes. Mmmm daar heb je niet snel teveel van.

IMG_0610.JPG

 

Eet smakelijk, met van links naar rechts Marieke, Elske en Esther 

 

zomerliefde

Oh jee, we zijn verliefd. De gansjes groeien hard en zijn ontzettend leuk zo scharrelend in de tuin, tussen de net geoogste uien, tussen de net geplande sla en natuurlijk in de flowforms waar ze elke ochtend in bad gaan. Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Wij zouden ook nog graag in de flowforms passen met dit weer!

Maar er gebeurt nog meer in de tuin. De zomer begint te schuiven. Het lijkt door de droogte al augustus maar ook in de tuin zijn nu de oude aardbeien afgemaaid, de peulen rekken verwijderd en begint de rogge te rijpen. De eerste sperzieboontjes konden we deze week oogsten. Nog niet genoeg voor het pakket maar het komt eraan. Wel weer mooie courgettes en natuurlijk heerlijk sappige spitskool, nieuwe aardappeltjes, zomerprei en sla. 

eikenbladsla onder de bonen

eikenbladsla onder de bonen

Met dit weer eet ik graag zoveel mogelijk groenten:  Eikenbladsla met een paar nieuwe aardappeltjes, wat gepofte tomaatjes, geroosterde pompoenpitten en stukjes kaas.  Ja we hebben weer een heel assortiment: De eerste piepers, Frieslanders, maar nu hebben we met hulp van een volleybalclub uit Nijmegen ook van de andere rasjes een grote krat.

De paarse pieken uit ons knoflookbed, oftewel paarse melde hebben we geoogst. Een mooi gewaste dat zich mag uitzaaien in de tuin net als winterpostelein. De bladeren geven een heerlijk zachte spinazie. Mooi donker en dus boordevol antioxidanten. Even grof hakken en dan roerbakken in een el olijfolie met wat knoflook (ook net uit de grond). Probeer de geroerbakte melde  eens met nasi en hard gebakken tofu geblust met kikkomansaus. 

Zomerprei, mooie fijne prei die in maart is geplant. Het is zonde om het donkere blad van weg te gooien. Je kunt de prei helemaal opsnijden. Gebruik dat donkere deel voor quiche en maak van het witte deel een heldere soep van groentebouillon met fijne reepjes prei en spitskool, wat blokjes wortel en een gepocheerd ei erin(en evt noodles).

Nog meer salade recepten want het weer vraagt er om!  Salade van eikenbladsla met courgettespaghetti met een dressing van citroensap, olijfolie, zout, zwarte peper en erop wat reepjes geroosterde paprika, rucola en sardientjes. Lekkere vers gebakken ciabatta ernaast. Je waant je zo in Italie.

 

knoepers

Midzomer! Wat een groei, wat een jungle in de bessenkooi! Maar dit jaar wel knoeper vol met bessen! Deze week dan ook knoepers in het pakket; kruisbessen dus. Kruisbessen hebben zoveel namen dat het altijd leuk is er met een rondleiding langs te gaan. Stekbessen vind ik tijdens het plukken nog altijd erg passend. Want steken doen ze! Ik zit altijd onder de schrammen na het plukken. Sommige mensen vinden het schilletje wat moeilijk maar maak jam en je merkt er niets van. Lekker in yoghurt of natuurlijk als topping op een vlaai (een omgedraaide eierkoek voldoet bij ons ook regelmatig als bodem…).

 

De eerste courgettes! Ze komen in allerlei vormen en kleuren, groen natuurlijk maar ook geel, gestreept of bijna wit. En natuurlijk lang of rond. Het is een super makkelijke groente, het past in soepen roerbakschotels maar de eerste die eten we puur. Gegrild met een mooi ruitjes patroon en nog wat zout en peper erover. Lekker bij de pasta met wat verse peterselie door de tomatensaus.

Paksoi groeit nu met de warmte en de beregening heel mooi en ja nu zijn ze wat beter gelukt… ook de ijsbergsla 2.0 Gewoon lekker als salade en het bewaart ook nog eens geweldig.

En dan de prachtige savooi kool. Het is gewoon jammer om hem te moeten oogsten Zo mooi staat ze naast de st jans rogge te pronken. Maar ja ook heel lekker in de pan.

Savooiekool soep met wat pittigs; Kook pp 100g aardappel en een kleine ui in 300ml bouillon en pureer dat. Snij de dikke nerf uit 100g savooiekoolbladeren en snij de bladeren in reepjes, snij een el wortel in dunne reepjes. Voeg  de groenten toe aan de soep samen met wat pittigs; pittige lamsgehaktballetjes, blokjes chorizo, schaafsel parmezaan. Giet voor het opdienen nog wat olijfolie erover en leg er een paar plakjes groene olijven op. 

In de tuin doen we ons best de natuur bij te blijven. We plukken kersen, bessen, onkruid en tegelijk proberen we ook het najaar in de gaten te houden en we zaaien dus weer raapsteeltjes, radijsjes  en herfstbietjes en bosui. de droogte begint nu zichtbaar te worden. De grasvelden zijn hun prille groen kwijt en moet ik van de week echt eens gaan beregenen. De doperwten en kapucijners staan er geel bij en gaan we dit weekend afbreken zodat er over een maand of wat weer nieuwe aardbeien in kunnen.

De laatste asperges zijn geoogst en ook van de rabarber blijven we nu af. Die mogen nu weer kracht voor volgend jaar gaan verzamelen.

Gelukkig hebben we dit jaar een fijn team om de zomer door te buffelen. Naast Elske en Marieke zijn ook Noor, Esther en Arthur als stagiaires nu veel in de tuin te vinden. En natuurlijk onze vrijwilligers die zet ook graag zo even in het midzomerzonnetje. Bedankt!!

 

Warme midzomergroefjes uit de tuin, Esther, Marieke en Elske